Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-често търговците във Варна и брошурите заблуждават за промоции

53 акта за нелоялни търговски практики са издадени от КЗП за по-малко от месец

Снимката е илюстративна
Снимка: Ани Петрова

53 акта за нелоялни търговски практики са издали от Регионалната дирекция на Комисията за защита на потребителите във Варна от 15 февруари до днес  в рамките на кампанията, която продължава до края на март.  Това съобщи Валентина Спасова, главен инспектор в дирекцията, която обхваща шест области от Североизточна България. Общият брой на извършените досега проверки е 151, предимно в големи търговски вериги, а установените  нарушения са 126, в това число 50 нелоялни търговски практики. Най-често срещаното нарушение е в брошурите на магазините да бъдат обявявани стоки на промоция, които обаче липсват в наличност, каза още Спасова.

По сигнал днес инспекторите на КЗП и по ирония на съдбата направиха проверка в магазин, част от голяма верига,  точно на улица "8 март". Обявените цветя на промоция, подходящи за подарък в Международния ден на жената, са изчерпани още в 11 часа, посочи Спасова. След като привличат потребителите с промоции, търговците са задължени да осигурят достатъчна наличност за обявения период, коментира още тя.

Оплакването е и за липса на агнешко месо, за което е имало изгодна оферта.

Имуществената санкция за нелоялна търговска практика започва от 2000 лева и е до 50 000, зависи от мащаба на кампанията и от липсващите стоки, обясни експертът.

Чуйте повече от репортажа на Даниела Стойнова:






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Разбиха наркобанда в с. Приселци, разпространявала наркотици и "вейп" устройства със забранени субстанции

Организирана престъпна група, която отглежда, произвежда и разпространява високорискови наркотични вещества, състояща се от седем души на възраст между 18 и 32 години, е задържана във Варна. Четирима от тях са задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия разследването прокурор, а на трима са наложени мерки за неотклонение „парична..

публикувано на 18.09.24 в 15:15

Студент остава в ареста заради разпространение на кокаин и марихуана

В ареста остава студент, който е обвинен в разпространение на високорискови наркотици, реши Варненският апелативен съд. Най-тежката мярка за неотклонение не подлежи на обжалване, уточняват от пресцентъра на обвинението.  Лоши са данните за личността на Енис Ш. - той контактува с представители на криминалния контингент, няма законни доходи и е..

публикувано на 18.09.24 в 14:33

Компенсации за всички небитови потребители на ток

Всички небитови потребители ще могат да получат компенсации за разходите за скъпия ток до края на годината, реши правителството, като промени програмата за компенсации, съобщава БНР.  За изпълнението ѝ ще са необходими над 500 милиона лева. Еврокомисията даде „зелена светлина“ за подпомагането. Очаква се МС да одобри компенсация на разходите на..

публикувано на 18.09.24 в 14:04
Срещата в общината

Защо е важно да се рециклират отработените масла?

Презентация във връзка с рециклиране на отработени масла беше направена в община Варна от фирма, която събира и предава такива масла за преработка. На събитието присъстваха представители на Дирекция „Екология и опазване на околната среда“ в общината. „Фокусът е върху моторни, двигателни и хидравлични масла, които се генерират от работата на..

публикувано на 18.09.24 в 12:57

Ще ремонтират с около 11 милиона лева ул. "Александър Стамболийски" във Варна

До края на месец септември Община Варна обявява обществена поръчка за проектиране на реконструкцията на ул. „Александър Стамболийски“. Тя преминава през кв. „Чайка“ и свързва булевардите „Васил Левски“ и „Княз Борис I“. Общата площ на обекта е 27 хил. кв. м, като се планира той да струва около 11 млн. лв., съобщава общинският пресцентър...

публикувано на 18.09.24 в 12:48

Община Варна ще иска обезщетение от фирма, ползвала общински имот, без да плаща за това

Община Варна да получи обезщетение за ползването на имот от фирма "Макдоналдс" (по-конкретно "Макдрайв"), който е общинска собственост, гласуваха днес съветниците от Постоянната комисия "Собственост и стопанство". Сумата възлиза на 75 810 лева без ДДС. От 2018 до 2024 г. фирмата не е плащала нищо на Общината. Нарочна комисия от Община Варна ще направи..

публикувано на 18.09.24 в 12:40

Фармацевти са в протестна готовност заради вендинг машини за лекарства

Пет организации, представляващи фармацевтите и собствениците на аптеки, изразиха своята готовност за протест срещу проекта на  Закона за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Промените предвиждат възможността за продажба на лекарства чрез автомати, което предизвика сериозна реакция от страна на..

публикувано на 18.09.24 в 12:19