Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кабинетът одобри промени в Закона за личните документи

Снимка: БГНЕС

Проектозакон за изменение и допълнение на Закона за българските лични документи прие на свое заседание Министерският съвет. Целта на въведените промени е улеснение на гражданите при издаването на личните документи, съобщиха от правителствения пресцентър.

Едно от предложените изменения е отпадането на задължението за смяна на свидетелство за управление на моторно превозно средство при промяна на постоянния адрес на населено място в рамките на една област.

Разширява се обхватът на въведената ускорена услуга за издаване на шофьорска книжка (до 3 дни от приемането на заявлението), като се добавят и случаите на: първоначално придобиване на правоспособност за управление на МПС от определена категория; подмяна на Свидетелството поради придобиване на правоспособност за управление от нова категория; възстановяване на правоспособност поради отнемане на контролни точки; възстановяване на правоспособност поради отказ на категория.

Отпада изискването за предоставяне на копие от документ за завършено образование в случаите на подавани от чужди граждани заявления за подмяна на чуждестранни шофьорски книжки с български. Логиката е в обстоятелството, че се касае за признаване на вече придобита правоспособност за управление на МПС, а изискването за образование е национално и е относимо към първоначалното издаване на този документ.

В Закона за българските лични документи се създава правна възможност личните карти на българските граждани да съдържат удостоверения за електронна идентичност. По този начин те ще могат да бъдат използвани като носител на електронен идентификатор по смисъла на Закона за електронна идентификация.

Регламентирана е и опцията за запис на удостоверения за електронна идентичност в документите тип „паспорт”, както и в разрешенията за пребиваване, които се издават на пребиваващи у нас чужденци. Предвидена е и възможността при определени условия да бъдат издавани паспорти със срок на валидност до 10 години, както и временна карта за самоличност на лица, на които е постановена присъда, която не с влязла в сила.

Със законопроекта се урежда и хипотезата за издаване на нов документ за самоличност, когато заявителят не може да предостави документ за самоличност или заместващ го такъв поради загубване, кражба или унищожаване. В тези случаи се предвижда удостоверяването на личността да става с представянето на удостоверителен документ за раждане. /БГНЕС


По публикацията работи: Олга Карова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лидерът на лейбъристите Киър Стармър.

Лебъристите печелят изборите в Обединеното кралство

Лейбъристката партия във Великобритания печели убедително предсрочните парламентарни избори. Според първите резултати те получават мнозинство от 170 места в Камарата на общините.  Сър Киър Стармър ще стане министър-председател с 410 депутати от Лейбъристката партия.  Очаква се днес по обед Стармър да се срещне с крал Чарлз Трети, за да му..

публикувано на 05.07.24 в 06:16

Адресите без ток на 5 юли

В периода 01.07.2024 - 05.07.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Староселец – клиентите, електрозахранени от ТП 1 и МТП 2. В периода 01.07.2024 - 05.07.2024 от 09:00 ч. до 16:00 ч. , поради извършване на неотложни..

публикувано на 05.07.24 в 06:12

Слънчево време в петък, на места е възможно да превали

Утрото в петък ни посреща със слънце и прохлада. Днес ще е предимно слънчево, в следобедните часове с купеста облачност, но само на отделни места е възможно да превали. Ще духа умерен северен вятър, който постепенно ще отслабне, а следобед по крайбрежието ще се ориентира от източна четвърт. Максимални температури между 27° и 32°, за Варна..

публикувано на 05.07.24 в 05:54

Улица или offroad трасе е ул.„Сирма войвода“? (ВИДЕО)

Участъкът от ул. „Сирма войвода“ в кв.“Свети Никола“, който ще се ремонтира, е дълъг 1,4 км., според Google maps. Подобните български навигационни програми отказаха да предложат маршрут по тази улица и алтернативата им е да заобиколите с около 800 метра, за да стигнете от ул. „Арх. Манол Йорданов“ /Траката/ до ул. „Д-р Борис Окс“...

публикувано на 04.07.24 в 16:52

Засега няма прекратени договори на фармацевти със здравната каса във Варна

Към днешна дата няма постъпили заявления от управители на аптеки за предсрочно прекратяване на договорите с РЗОК-Варна. Това съобщиха за Радио Варна от институцията. Оттам уточниха, че предизвестието може да бъде оттеглено в рамките на 30 дни от неговото подаване. Варненските аптеки протестират днес и утре Припомняме, че фармацевтите започнаха..

публикувано на 04.07.24 в 16:39

ВиК приключват през юли работа около Терапията, ремонтът на околовръстното готов до 15 септември

Ремонтът на бул. „Христо Смирненски“ може да завърши изцяло до 15 септември, включително и с полагането на най-горния износващ слой на асфалтовата настилка. Ускоряването на строително-монтажните работи по т.нар. околовръстен път се налага заради затрудненията, които ежедневно срещат пациентите и служителите на УМБАЛ „Св. Марина“. Входът и изходът на..

публикувано на 04.07.24 в 16:30

Пречиствателна станция Албена, свлачище край Двореца, бездомни кучета и футбол - част от темите на сесията в Балчик

Проектът за дълбоководно заустване след пречиствателна станция за отпадъчни води Албена се внася за приемане от Националния експертен съвет. Решението на Общинския съвет в Балчик от днес е продиктувано от писмо на МРРБ, в което се уведомява, че са за разработени регионални прединвестиционни проучвания, включващи техническа и икономическа документация..

публикувано на 04.07.24 в 16:24