Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветелина Пенева: ЦИК едва вчера разбра какви ще са устройствата за видеонаблюдение

Цветелина Пенева
Снимка: Стопкадър, bTV

Централната избирателна комисия едва вчера разбра какви ще са устройствата за видеонаблюдението на вота. Те ще бъдат доставени в срок до 21 март - 10 дни преди изборите. Това съобщи за Радио Варна Цветелина Пенева, председател на Обществения съвет към Централната избирателна комисия.

Наблюдава се не много добра координация между институциите, ангажирани в организацията на изборите. "Институциите от една страна имаха малко време да съгласуват процедурите, а от друга - наблюдава се не много добра координация между тях", каза още Пенева.

Председателят на Общественият съвет към Централната избирателна комисия изрази притеснение за това какво ще се случи в края на изборния ден. "И това не е свързано само с видеонаблюдението. Свързано е с процеса на броене и осчеводяване на резултатите и съответно записването им в изборния протокол", допълни Цветелина Пенева.

Тя съобщи още, че трябва да се проведе обучение на всички секционни избирателни комисии в страната, за да могат да боравят с устройствата. "Членовете трябва се обучат как да показват бюлетините от съответните устройства, за да може да се вижда гласът на избирателя", допълни Пенева.

По думите й, с показването на два различни по формат бюлетини пред устройството за видеонаблюдение, ще бъде удължен процесът на броене на бюлетините.

От Обществения съвет към ЦИК са направили предложение да бъде организирана симулация, в която да се покажат алтернативни начини на броене на двата вида бюлетини пред камерите за видеонаблюдение, за да се идентифицира най-оптималният начин, който да бъде разписан в методическите указания. Очаква се такава симулация да бъде насрочена от ЦИК в най-кратки срокове", каза още Пенева.

Първо ще се броят бюлетини, след това - преференции, а накрая резултатите ще се изписват в протокола. "Призоваваме членовете на СИК да се отнесат отговорно и да се запознаят с методическите указания, които предстои да бъдат издадени и да участват в обученията", акцентира Пенева.

Подробностите чуйте от разговора на Жоро Бекяров с Цветелина Пенева, председател на Обществения съвет на ЦИК:





По публикацията работи: Олга Карова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

За създаване на три нови социални услуги ще кандидатства Община Варна

Община Варна ще кандидатства за създаване на три нови социални услуги. Две от тях са свързани с резидентна грижа за пълнолетни лица с интелектуални затруднения . Предвидено е също да се създаде център за специализирана подкрепа за хора с увреждания и техните семейства, стана ясно на днешното заседание на ПК „Социални дейности и жилищна политика“, на..

публикувано на 19.09.24 в 17:19

Над 2 милиона лева от общината за "Градски транспорт" във Варна

2 милиона и 400 хиляди лева допълнително финансиране ще осигури община Варна на „Градски транспорт“. Това решиха съветниците от постоянната комисия по „Финанси и бюджет“ към Общинския съвет. Около час продължи обсъждането на ситуацията с дружеството. Изпълнителният му директор Николай Антонов обясни: "Внесохме това писмо, с което искаме..

публикувано на 19.09.24 в 17:04
Антон Славчев

Антон Славчев остава начело на Антикорупционната комисия

Депутатите решиха, че Антон Славчев остава начело на Антикорупционната комисия, съобщава БНР.  Преди да гласуват около пет часа депутатите обсъждаха дали Славчев да бъде освободен от длъжност като изпълняващ функциите на председател и член на Комисията за противодействие на корупцията и на Комисията за отнемане на незаконно придобитото..

публикувано на 19.09.24 в 16:27

Росен Карадимов: Тежка спекулация е, че хартията на БНБ за изборите не отговаря на стандартите

Целта на нашето правителство е да осигурим материално-техническата обезпеченост на предстоящите избори, да осигурим максимална прозрачност на изборния процес, за да може да се повиши избирателната активност. Това заяви в Областната администрация във Варна министърът на иновациите и растежа. Росен  Карадимов, който е координатор по изпълнението на..

публикувано на 19.09.24 в 15:55

Голям интерес в област Добрич към дейностите по сдвояване на пациентското досие с мобилно устройство

Мобилното приложение "еЗдраве" осигурява на всеки българин възможността за персонализиран достъп до личното му електронно здравно досие.  Най-важното, което трябва да знаят желаещите, е, че за да бъде сдвоено здравното им досие с мобилния телефон, се изисква единствено да инсталират предварително приложението, което се случва напълно безплатно от..

публикувано на 19.09.24 в 15:34
Авиобаза

Военната прокуратура разреши черната кутия на разбилия се самолет да замине за Чехия

Черната кутия на катастрофиралия край авиобаза "Граф Игнатиево" самолет е изискана с официално писмо от Министерство на отбраната и от прокуратурата ще дадат разрешение още днес да бъде изпратена в завода-производител в Чехия. Това съобщи за Радио Пловдив военноокръжният  прокурор майор Христо Анчев.  По думите му, след издаването на това..

публикувано на 19.09.24 в 15:20

Кметът на Добричка община поиска среща със служебния премиер за свикване на местен референдум

Кметът на Община добричка Соня Георгиева е поискала среща със служебния-министър председател Димитър Главчев заради искането ѝ за свикване на местен референдум по повод изграждането на вятърни електроцентрали на територията на общината. Решението на Общинския съвет за допитване до жителите относно инвестиционните намерения за ветроенергийни паркове..

публикувано на 19.09.24 в 15:00