Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Семейства масово купуват кокошки-носачки за яйца преди Великден

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Софиянци масово купуват кокошки-носачки за яйца, предаде БГНЕС. Целта на търсенето на птиците е да се премине към собствено производство на яйца. Преди Великден се очаква ново поскъпване на яйцата, а при собственото производство - в зависимост от фуражите и допълнителните храни, себестойността на едно яйце идва дори под 0.10 лв., казват експерти. Качеството на домашната продукция, обаче, няма и нотка на сравнение с това в магазина, казва пред БГНЕС Биляна Иванова - собственик на малък кокошарник с 10 кокошки-носачки в столично село. 

 „Купих кокошките още като ярки, през ноември миналата година. Живеят в специално изграден за целта кокошарник. Със съпруга ми преценихме, че двете ни деца - на 2 г. и на 5 г., заслужават да отраснат с качествена храна“, казва жената. Четири месеца по-късно кокошките проносили, като средно една кокошка снася по едно яйце на два дни, а понякога - в зависимост от породата, и по-често. В столицата намаляват пазарите за животни - имаше такъв на Подуяне, но сега остана само този в Горна Малина - моите животни са оттам, казва Иванова. 

„В момента цената на ярка /млада женска кокошка, която все още не е проносила/, върви между 16 и 25 лв. в зависимост от породата. Най-предпочитани са „Ломан Браун“ заради огромната носливост“, допълва Иванова. Тя отглежда и птици от Костинброд - специално селектирана порода, която се различава с големите си размери на животните и яйцата.

 „Храня кокошките с най-обикновена смеска от жито, царевица и слънчоглед. През зимата им купуваме и режем марули, зелето също е много полезно за тях. Чувал от 10 кг. смеска за кокошки, която не съдържа ГМО-култури и трупно брашно, струва 10 лв. Допълнително храним птиците със специални витамини на блокчета, които съдържат глина, морски черупки, магнезий, червен камък, черупки на стриди, песъчинки, бирена мая, и други. Отделно, през ден-два ги пускаме да пасат по двора, в който също отглеждаме чиста продукция, и не пръскаме с никакви препарати.

Вярвам, че здравото животно създава полезни продукти за нашето здраве“, допълва Иванова. Тъй като семейството ѝ живее и работи в столицата, кокошките са снабдени със специални автоматични хранилки, поилки и полози за снасяне. 

„На практика ходим веднъж на 2-3 дни, само за да съберем яйцата, и да им презаредим храна и вода. А децата вече са свикнали да ги галят и гушкат“, казва стопанката. Често и кокошките са първи приятели в игрите на двете й деца. "Знам за приятели, които отглеждат кокошки на тераса на последния етаж на блок в нова кооперация в един от елитните столични квартали", казва Иванова. На въпрос не се ли страхува от птичия грип, чиито случаи вече са регистрирани на територията на страната, Иванова коментира, че кокошките ѝ живеят в специално построена къща, не нощуват никога навън, и нямат никакъв досег с чужди птици или животни. На ден една кокошка консумира по около 100-120 грама храна, което означава, че на ден 10-те кокошки изяждат по около килограм храна, на стойност около 1 лев. 

Дори и след калкулиране на скъпите витамини за птиците, при пълно пронасяне на всички животни се очаква сегашната бройка от 5 яйца на ден да достигне поне 9. Така инвестицията и в кокошките, и в кокошарника им, напълно се изплаща. „Въпросът тук не е за пари. А за това, че яйцата винаги са били супер храна. 

От години у нас в магазинната мрежа се предлагат яйца, обозначени с цифрите от 0 до 3. Въпреки че много българи са наясно, че цифрата 3 индикира яйца от ферми с клетки, а тези маркирани с 0 идват от кокошки, отглеждани свободно, малцина са наясно с действителната разлика между отделните методи на отглеждане. Става въпрос за това, че тези с маркировка „3“ се отглеждат в тесни клетки във ферми, където не могат дори да се завъртят, чупят си крилата и краката от теснотията, често са канибали, преживяват огромен стрес по време на отглеждането си, кълват се една друга до смърт, и всичко това отива в яйцата им. Маркираните с „2“ са отглеждани върху скаров под - често по птицефермите, но те никога в живота си не виждат слънчева светлина, нито пък някога са стъпвали върху трева. Тези с маркировка с номер 1 се отглеждат на открито, а тези с 0 - точно както нашите - на свободна паша, с чиста храна и без лекарства и антибиотици.

 За тях ЕС ясно посочва, че кокошки, отглеждани свободно, трябва да имат постоянен достъп до зелени площи“, казва стопанката. Здраво животно няма нужда от антибиотици, категорична е Иванова. Яйцето се познава по жълтъка - ако той е жълт, животното е хранено предимно с царевица. Ако е по-скоро оранжев или светлооранжев, значи птицата е консумирала семена, но и е била на свободна паша, тоест, намирала си е трева и червейчета, които са изключително полезни за нея. Тази година Великден посрещаме с изключително наши си яйца, вкусът, - и най-вече качествата им, - нямат нищо общо с тези от магазина, казва Иванова. Категорична, е, че при първа възможност ще разшири стопанството си /държавата позволява нерегистрирано отглеждане на до 50 бр. кокошки-носачки, бел.ред./, и допълва, че в последните години все повече хора се завръщат на село заради възможността сами да отглеждат храната си.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спасител: През август морето става опасно, там, където няма вълни, има мъртво вълнение

През август морето се променя и става опасно, припомня спасителят Стефан Калинков, който допълни, че по това време явлението е често срещано. Където има мъртво вълнение, няма вълна, така хората се подлъгват и влизат в капана на теченията, които дърпат навътре, обясни спасителят. Най-много опасности крият зоните около брега. Мъртвото вълнение е морско..

публикувано на 29.07.25 в 16:26

Пожарникари от Варна помагат в борбата с огъня в Тополовградско

Трима пожарникари от Първа районна служба във Варна помагат в гасенето на пожарите в Тополовградско. Ивайло Янчев посреща 42-рия си рожден ден на терен. Половината от живота му досега е преминал в борба с пламъците. Избира благородната професия преди 21 години. Обстановката около село Срем остава сложна, сподели той. Работят по график. Нямат пълен поглед..

публикувано на 29.07.25 в 14:49

„Децата избират“ – проект на двама братя за здравословно хранене в училище

В средата на лятната ваканция двама братя създадоха лична, но и обществена кауза „Децата избират“. В основата й е здравословното хранене в училищата, нещо, което липсва, за сметка на всички вредни храни и напитки, които могат да се купят в близост до образователните институции. „Децата избират“ е лична и обществена кауза, родена от..

публикувано на 29.07.25 в 13:55

Защо постоянната практика е ключът към усъвършенстване в трейдинга на финансовите пазари?

В трейдинга, както и в музиката, не ставаш добър, като просто четеш ноти. Можеш да изгледаш сто видеа, да изслушаш десетки експерти, но докато не започнеш сам да търгуваш, теорията си остава... просто теория. Практиката е инструмента, който изглажда суровите ръбове на знанията и ги превръща в приложими умения. Интуицията не е дарба, а резултат от..

публикувано на 29.07.25 в 11:35

Как да изглежда лицето ви по-младо

С възрастта кожата на лицето започва да губи своята плътност, еластичност и сияние. Това е напълно естествен процес, предизвикан от забавянето на клетъчната регенерация, спад в производството на колаген и излагане на външни фактори като слънце, замърсяване и стрес. Въпреки че времето не може да бъде спряно, съществуват редица професионални подходи и..

публикувано на 29.07.25 в 09:48

Безплатни турове организира Парк-музей „Владислав Варненчик“

На 4 август (понеделник), датата на която през 1935 г. цар Борис III прерязва лентата на новопостроения мавзолей на полско-унгарския крал Владислав III, Парк-музей „Владислав Варненчик“ ще работи извънредно с обичайното си работно време от 10:00 до 17:30 часа и входни такси. По случай 90-ата годишнина ще бъдат проведени два безплатни музейни тематични..

публикувано на 29.07.25 в 07:35

Варненката Мая Цонева спечели "Гран при" в Международния конкурс за вокално и танцово изкуство "Бъди звезда"

„Гранд при“ присъди единодушно журито на Мая Цонева от Варна в Международния конкурс за вокално и танцово изкуство „Бъди звезда“.  Мая Цонева я балерина от школата на Елена Бубновская и танцува от тригодишна възраст. Носителка е на много награди от национални балетни конкурси. Голямата награда на конкурса включва безплатно участие на Мая Цонева на..

публикувано на 28.07.25 в 14:41