Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каква съдба очаква бившия дом "Княгиня Надежда"?

Каква е съдбата на сградата на бившия дом за деца, лишени от родителска грижа „Княгиня Надежда”, закрит през 2019-a, 123 години след създаването си?

Окръжният прокурор Красимир Конов и Тодор Балабанов - председател на Варненския общински съвет, проведоха работна среща по този повод, тъй като с решение на общинските съветници от септември 2020 г. сградата е предадена за управление на Висшия съдебен съвет и с Общината е сключен договор през 2021 година.

Идеята е с отпуснати от Висшия съдебен съвет средства сградата да бъде ремонтирана и там да бъдат преместени прокурорите от Окръжната прокуратура. Дотогава обаче има още процедури.

Окръжният прокурор на Варна Красимир Конов обясни какъв е пътят до началото на реалния ремонт на сградата:

"65 хил. лв. бяха осигурени за изготвянето на инвестиционния проект. Тази процедура още не е започнала. С решението на Общинския съвет беше предоставена само сградата, но не и поземленият имот. При самата подготовка се установи, че актът за общинска собственост е от 2008 г. Извърши се архитектурно заснемане на сградата, но за да се започне каквото и да е по този обект, сме направили искане за преотстъпване и на поземления имот, върху който е сградата", каза Конов. Той уточни, че това може да стане само с решение на Общинския съвет във Варна. "Преди това собственикът извършва редица дейности за обособяване на имота, който е собственост на Общината. Следва Общината да изготви нов акт за общинска собственост, където да фигурира само тя. Имаме готовност да започнем процедурата за изготвяне на инвестиционния проект, който ще ни даде и вероятната стойност за извършване на строително-монтажните работи", посочи Красимир Конов.

Председателят на Варненския общински съвет Тодор Балабанов акцентира, че началната процедура по издаване на акта за общинска собственост е извървяна:

"Всеки момент се очаква да влезе при нас предложение от кмета на Община Варна по отношение на разпореждането с имота. Формите за предоставяне на имота на Висшия съдебен съвет са две", съобщи Балабанов.

"Лично ще се ангажирам да внеса предложението за прехвърляне на собствеността, тъй като смятам, че по този начин ВСС и Прокуратурата много по-лесно и по-бързо биха достигнали до осигуряване на база за техните служители в по-кратък период. Надявам се да получим подкрепа в Общинския съвет. В крайна сметка ние като институции трябва да си помагаме", каза още той.

Подробностите чуйте в звуковия файл:


По публикацията работи: Олга Карова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Адресите без ток на 18 септември

В периода 16.09.2024 - 20.09.2024, от 9:00 до 17:00 , поради неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на с. Горен Чифлик - клиентите, електрозахранени от ТП 2. На 18.09.2024, от 9:00 до 17:00 , поради неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на..

публикувано на 18.09.24 в 05:47
Есенно море

Променлива облачност в сряда

Утрото в сряда ни посреща с хладно време и слаб вятър. Днес облачността ще е променлива, около и след обяд по-често значителна. Възможни са изолирани слаби валежи от дъжд. Ще духа слаб, по крайбрежието умерен вятър от североизток. Максимални температури между 21° и 26°, за Варна 24°. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на..

публикувано на 18.09.24 в 05:44

Жители на Пчелина се срещнаха с кмета на Варна, представители на ВиК и строителните фирми

Живеещите в местността Пчелина във Варна обсъдиха на среща инфраструктурните проблеми в района  с кмета на Варна Благомир Коцев и районният кмет на "Младост" Христо Христов, ръководителя на ВиК-проекта във Варна Сава Коев, управителите на ВиК-Варна инж. Веселин Русев и на строителната фирма "Инжстрой" Милен Гочев. По думите на..

публикувано на 17.09.24 в 21:10

По нови правила ще определят носителите на награда "Варна"

По променени правила ще се определят носителите на награда „Варна“. Това реши ресорната комисия към Общинския съвет, която единодушно гласува промени в двата Статута за награда „Варна“ –  в системата на предучилищното и училищното образование и в сферата на науката и висшето образование. Измененията се правят по предложение на общинските съветници Жечка..

публикувано на 17.09.24 в 17:41

До края на месеца се очаква решение на КЗК за новата библиотека във Варна

До края на септември се очаква решението на Комисията за защита на конкуренцията за обжалването на избора на изпълнител за строежа на новата библиотека във Варна. Няма опасност за загуба на разрешително, защото строителната площадка е открита от изпълнителя на външните ВиК връзки, както законът предвижда. Това коментира заместник-кметът Диан Иванов,..

публикувано на 17.09.24 в 17:20

За проблем със сметопочистването алармира районният кмет на "Владислав Варненчик"

За огромен проблем със сметопочистването съобщи в профила си във Фейсбук районният кмет на "Владислав Варненчик" Николай Костадинов. До вчерашния ден там са установени 188 необслужени съда (за неделя и понеделник), коментира той. " Санкцията, която ще предложим да им бъде наложена от Общината, е в размер на 18 800 лв.", посочва районният кмет, като..

публикувано на 17.09.24 в 17:10

В сряда ще бъде жребият за номерата в бюлетините за частичните избори на 20 октомври

Централната избирателна комисия уведомява, че на 18 септември 2024 г. (сряда) от 10.30 часа  ще се проведе жребий за определяне на поредните номера в бюлетините на партиите и коалициите, допуснати от ЦИК за участие в новите и частични избори за кметове, насрочени на 20 октомври 2024 г. Жребият ще се проведе в зала № 42, ет. мецанин, в сградата на..

публикувано на 17.09.24 в 16:02