Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започват ремонти на 90 улици във Варна за 175 милиона лева

| обновено на 23.03.23 в 13:09
Снимка: Румен Сарандев

Община Варна започва мащабни инфраструктурни проекти на стойност 175 милиона лева, сред които ремонт на над 90 улици, междублокови пространства и зелена зона. Това ще се случи, въпреки липсата на държавен бюджет и на действащи оперативни програми, съобщи кметът на града Иван Портних .

В момента нов национален бюджет няма, затова общината трябва да работи с разчети, направени на базата на Бюджет 2022, отбеляза той. 

Портних подчерта, че голяма част от проектите за града са забавени с две години. Ще реализираме тези инфраструктурни проекти, които имат пряко отношение към живота в града - пътни артерии, междублокови пространства, посочи кметът. Приоритетно ще се осигуряват средства за детски градини и ясли, социални и здравни заведения, каза още той.

Заради скока в цените на всичко драматично са повишени разходите във всяко едно от перата на бюджета, допълни Портних, а проектите са оскъпени значително.

Няма нито една отворена европейска програма - три години не можем да кандидатстваме за европейско финансиране, подчерта отново Иван Портних. Общината има готовност да кандидатства и с проекти по плана за възстановяване и устойчивост, ако процедурите бъдат обявени, каза кметът.

Чуйте репортажа на Даниела Стойнова:


По публикацията работи: Елисавета Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сусил и Сеньори - част от работниците от Шри Ланка, които чистят варненските улици

Работници от Шри Ланка са част от служителите, ангажирани със сметопочистването във Варна. Имат тригодишна виза и са настанени в квартири, както и 25-те чужденци от Узбекистан, които работят главно като метачи. 25 чужденци от Узбекистан чистят улиците на Варна Именно метачи са Сусил Дараниагала и Сеньори Хашини Анураприйъ от Шри Ланка, които са..

публикувано на 26.08.24 в 09:40

Частично бедствено положение в Дупнишко

Кметът на Дупница Първан Дангов обяви частично бедствено положение за селата Самораново и Бистрица заради пожара в Рила, възникнал в четвъртък и който още не е овладян, съобщава БНР. Днес гасенето ще продължи, като ще се включа и военнослужещи. Това пък каза снощи гл. комисар Александър Джартов, директор на Националната служба "Пожарна безопасност и..

публикувано на 26.08.24 в 08:53

Пожар в бързия влак от Варна за Пловдив край Чирпан

Пожар е възникнал в бързия влак от Варна за Пловдив, преди Чирпан, предаде БНР.  Пред БНР Атанас Ангелов, който е пътувал във влака, разказа, че се е запалил локомотивът на композицията.  Линейка е закарала в болница един от машинистите, тъй като е припаднал, каза още Ангелов. "Тръгнахме от Стара Загора с 1 час закъснение – бърз влак 8632 от Варна,..

публикувано на 26.08.24 в 08:23

В очакване на състава на служебното правителство: Румен Радев приема Димитър Главчев

От 10 часа днес държавният глава Румен Радев ще приеме на „Дондуков“ 2 кандидата за служебен министър-председател Димитър Главчев, предаде БНР.  Главчев със срок за нов кабинет до понеделник, при успех - избори на 27 октомври В изпълнение на чл. 99, ал. 5 от Конституцията на 9 август президентът определи настоящия служебен министър-председател и..

публикувано на 26.08.24 в 08:22

Къде няма да има ток на 26 август

Поради обслужване и ремонт на съоръженията за доставка на електроенергия във Варненска област ток няма да има днес: - между 8.30 и 16.30 ч. в района на Варна , KK Чайка и местността Алена мак; - от 8 до 17 ч. в местността Боровец Юг;  - между 9 и 16.30 ч. в карето, заключено между ул. Д-р Писклюлиев, ул. Никола Кънев, ул. Георги Живков и бул. Съборни във..

публикувано на 26.08.24 в 06:10

И днес слънце край морето

Днес денят ще започне със слънчево време и условия за намалена видимост. Следобед ще има временни увеличения на облачността и на отделни места не е изключено да превали и прегърми. Ще духа до умерен вятър от североизток. Максимални температури между 31° и 36°, по Черноморието от 29° до 32°, за Варна около 31°. Вълнение на морето 2-3 бала...

публикувано на 26.08.24 в 05:58

Церемония по награждаването на регата "Порт Варна" (ВИДЕО)

Преди малко завърши церемонията по връчването на наградите на призьорите в 48-та ветроходна регата "Порт-Варна".  Победителите в класовете и класиралите се на второ и трето място получиха купи.

публикувано на 25.08.24 в 18:01