Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Terry Butler (OBITUARY, LEFT TO DIE, екс-DEATH, екс-MASSACRE): Внимавай какво подписваш

| обновено на 29.03.23 в 10:13
Снимка: https://www.facebook.com

Интервю с Terry Butler (OBITUARY, LEFT TO DIE, екс-DEATH, екс-MASSACRE)

„Leprosy” на DEATH от 1988 винаги ще бъде в пантеона на класическия дет метъл. На 30 март супер трибют бандата LEFT TO DIE, която се кръщава на една от песните от албума и в която се изявяват Terry Butler от OBITUATY, Rick Rozz, участвал в DEATH и MASSACRE, Matt Harvey от EXHUMED и GRUESOME, както и Gus Ríos, бил част от MALEVOLENT CREATION, понастоящем в GRUESOME и KILL DIVISION, ще представи цялата класика на DEATH и в София. По този повод с помощта на организаторите от „BGTSC” се свързахме с басиста Terry Butler, който даде специално интервю за „От другата страна”. Благодарности на Цветан Рачев от Русе.

Интервюто с Terry Butler (OBITUARY, LEFT TO DIE, екс-MASSACRE) е излъчено в „От другата страна” по Радио Варна на 27.03.2023 година.


От другата страна - Как върви турнето на LEFT TO DIE?

Terry Butler - Дотук много добре, има добра посещаемост. Феновете харесват онова, което им предлагаме. Все едно сме в машина на времето и сме се върнали в 1988. Постарали сме се и шоуто да изглежда като концертите на DEATH от 1988. Изкарваме си много добре.

От другата страна - Сетлиста Ви?

Terry Butler - Целият "Leprosy" плюс пет-шест парчета от "Scream Bloody Gore".

От другата страна - Защо решихте да свирите целия "Leprosy"?

Terry Butler - Защото искахме да изсвирим периода на DEATH, в който сме били аз и Rick Rozz, а това са първите два албума.

От другата страна - Любим запис на DEATH?

Terry Butler - За мен е "Spiritual Healing", защото съм участвал в композирането на няколко парчета. Създал съм четири песни за него. Но "Leprosy" е невероятен албум. И все пак, и двата са отлични.

От другата страна - Любима песен да свирите на живо?

Terry Butler - Харесва ми да изпълнавям "Born Dead". Страхотна песен. Харесва ми също да свиря на живо и "Living Monstrosity". Тези двете са ми любими по време на концерт.

От другата страна - Как е чувството да свирите такъв легендарен материал?

Terry Butler - Страхотно е да знам, че съм бил част от това в онези времена. Те са основополагащи за дет метъла. Аз съм на сцената от началото на стила и да свиря тази музика през 2023 е все още страхотно.

От другата страна – Как виждаш дет метъла днес?

Terry Butler - Дет метълът днес е станал много голям стил, с много подстилове. Блек метълът и метъл корът са част от цялото движение. Дет метълът винаги е бил основополагащ стил. За мен е важно колко е добра музиката. Обичам да слушам яки рифове. Невероятно е, колко много е прогресирал дет метълът и къде е стигнал днес. Чувствам се щастлив от този факт.

От другата страна - Какво беше времето в края на 80-те и началото на 90-те?

Terry Butler - Беше страхотно време, но както и музиката генерално се разви, така и стилът еволюира.Поставихме началото на екстремната сцена, която постигна много. За времето - 1988 година, когато "Leprosy" излезе, той беше много екстремен албум. Ако обаче го издадем сега, щеше да е просто поредния олдскуул дет метъл албум. Развитието на стила ни доведе до днешния ден, където сме и в момента, но през 1988 този диск наиистна беше екстремен.

От другата страна - Работил си с Chuck Schuldiner. Какъв човек беше той предвид, че музиката му е гениална?

Terry Butler - На първо място Chuck беше просто човек. Беше като всички нас. Беше много отдаден на музиката и текстовете си. Тези неща бяха на първо място за него. Разбирахме се чудесно, изкарвахме си страхотно, слушахме много музика, заедно колекционирахме албуми. Годините, в които бях в DEATH, бяха щастливи. Chuck постави началото на моята кариера, за което ще съм му вечно благодарен. Той ми подаде ръка в началото, направи ме част от неговата банда и ето ме днес.

От другата страна - DEATH е една от най-влиятелните дет метъл групи. Има ли последователи на музиката на Chuck днес?

Terry Butler - Да, слушам много нови групи, с които сме свирили и отварят за нас. Те всички проявяват уважение към Chuck и неговото наследство. Според мен много музика тръгна от DEATH. Ранната шведска дет метъл сцена например е много силно повлияна от албуми като "Leprosy" и "Spiritual Healing". Откривам нашата музика в тях, което е страхотно.

От другата страна - Има ли съревнование между олдскуул звучащият дет метъл и новите форми на екстремен метъл?

Terry Butler - Винаги има съревнование. Ние свирим с групи, в които музикантите са с 20 години по млади от нас. Те забиват здраво, а ние излизаме и свирим олдскуул дет метъл. Според мен всеки има право на мнение и всеки има право да слуша каквото му харесва. Ако смяташ, че DEATH са екстремна група, ок, ако не - също няма проблем. Но винаги има съревнование. Има разбира се групи, които говорят лоши неща за други групи, но мен те не ме интересуват.

От другата страна - Успявал ли си някога да свириш не само олдскуул дет метъл?

Terry Butler - Не, не харесвам особено бласт бийтовете например. Не бих си представил да свиря в подобна група. Не казвам, че не проявявам уважение към тези банди. Просто това не е моят стил.

От другата страна – Най-голямата разлика между младите групи и бандите от онова време?

Terry Butler - Ние откривахме нещата, ние ги създавахме. Нямаше планове, както сега. Поставихме началото на този стил. Тогава просто експериментирахме, някои неща ставаха, други - не. Младите групи имат вече изградена основан от нас и стил, в който да свирят.

От другата страна - Чувстваш ли уважение от тези групи?

Terry Butler - Да, определено. Те знаят откъде идваме и уважават началото.

От другата страна - Идваш от САЩ, как виждаш разликата между американските и европейските фенове?

Terry Butler - Някак си са едни и същи, но като че ли европейските фенове са по-отворени към различните стилове. Виждам много фенове с елеци. И на тях до нашивката на WATAIN стои такава на HELLOWEEN. Т.е. европейските метъл фенове са по-отворени, когато става въпрос за различните метъл жанрове.

От другата страна - Каква е разликата между американските и европейските дет метъл банди тогава?

Terry Butler - Няма ткава. Тези групи са по турнета заедно непрекъснато.

От другата страна - Липсва ли ти нещо от миналото?

Terry Butler - Разбира се. Невинността на всичко. В миналото нещата бяха нови. Липсва ми това, че дет метълът беше нещо напълно ново тогава. DEATH бяха първата дет метъл банда, която направи турне в САЩ. През януари 1988 имахме много успешна обиколка. Хората идваха да ни гледат, защото имахме новаторски звук. Това ми липсва – експериментаторския дух оттогава.

От другата страна - Има спор дали POSSESSED или DEATH са първата дет метъл банда. Твоето мнение?

Terry Butler - Според мен нито едната от двете банди не е откривател на дет метъла. VENOM и HELLHAMMER са създателите на дет метъла. Моето мнение е такова. Не ме интересува дали едната група е изкарала демо шест месеца преди другата. За мен VENOM създадоха дет метъла.

От другата страна - С OBITUARY издадохте нов албум „Dying of Everything”. Как беше приет той?

Terry Butler - Получихме много добри реакции. Бяхме на турне с TRIVIUM, MALEVOLENCE и HEAVEN SHALL BURN. Много списания определиха „Dying of Everything” за „Албум на месеца”. Дискът достигна до първите места в класациите, във Facebook има много похвали. „Dying of Everything” се приема много добре.

От другата страна - Как според теб реагира публиката на комбинацията OBITUARY - TRIVIUM предвид разликата в звученето на двете групи?

Terry Butler - Приехме да участваме в това турне, защото знаехме, че ще излизаме пред различна публика. Искахме всяка вечер да свирим пред 5000 души, за да представим OBITUARY. Така спечелихме нови фенове. През август се връщаме в Европа и се надяваме тези хора да дойдат, да ни гледат отново. Така бандата ще излезе пред още по-яка публика.

От другата страна - Има ли някой в света, който не знае кои са OBITUARY?

Terry Butler - Метъл феновете ни знаят със сигурност. В света на дет метъла едва ли има някой, който да не е чувал за нас. Съществуваме от много години и продължаваме да издаваме албуми. Може би някой, който е изпаднал в кома, сигурно не е чувал за нас, но това в кръга на шегата.

От другата страна - Каква е разликата да свириш с различни групи като DEATH, MASSACRE и OBITUARY?

Terry Butler - Разликата не е музикална. По-скоро се отнася до хората в групите, с които свиря. В OBITUARY всички се разбират много добре. Като едно семейство сме. Дружки сме си и няма противоречия. В другите банди винаги имаше някаква драма. Иначе в музикален аспкет разлики няма. В която й група да съм свирил, все става въпрос за музика.

От другата страна – Най-голямото предизвикателство да свириш олдскуул дет метъл днес?

Terry Butler - Не бих го определил като предизвикателство. Просто правиш музиката, която харесваш и се надяваш някой да я оцени. OBITUARY са вече утвърдена група и можем да си позволим, да създаваме онова, което искаме, ако ме разбираш. С някоя друга банда, обаче, която иска да свири такъв тип дет метъл, може и да не се получи. Хората може и да не я приемат. Може да си помислят, че тези момчета не знаят какво правят. Уж са нова група, а свирят олдскуул дет метъл, ако ме разбираш. Като утвърдена банда с OBITUARY можем да композираме каквото си искаме и това е.

От другата страна - Ако имаш възможност да изобретиш дет метъла днес, мислиш ли, че тази музика може да стане толкова голяма?

Terry Butler - Тази музика никога не е била широко възприемана и не се е въртяла по радио или телевизия. Много метъл музиканти от по-леките жанрове все още възприемат дет метъла като някаква шега. Но този стил има много лоялни последователи.

От другата страна – Най-трудният урок, който си научил през годините?

Terry Butler - Да съм сигурен, че договорите, които подписвам са в моя полза. В миналото сме били мамени и то много от мениджъри и звукозаписни лейбъли.

От другата страна - Какво си научил от Chuck Schuldiner?

Terry Butler - Как да композирам песен и да бъда наистина отдаден на музиката си.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Доктор Нина Русева: Увеличават се болните от туберкулоза

Болните от туберкулоза се увеличават и от началото на годината до сега за Варна има регистрирани 49 случая, каза за Радио Варна доктор Нина Русева, координатор за туберкулозата за област Варна. За цялата 2023 година случаите се били 50, допълни тя. Туберкулозата е най-значимото социално заболяване и в момента в страната се провежда..

публикувано на 19.09.24 в 09:40

Илюзионистът Арсен с кастинг за деца, изкушени от магичното изкуство

Кастинг за деца, които са с афинитет към магичното изкуство, ще организира известният магьосник Веселин Долмов-Арсен. Желаещите могат да се запишат за участие чрез публикуване на видео в страницата на Арсен във Фейсбук или на имейл. Поканата е отправена за деца до 18 години от цялата страна. Победителят ще излезе заедно с Арсен на сцената на 12..

публикувано на 18.09.24 в 08:00

Животът започва!

На прага на новата учебна година второкласниците от Международния френски лицей "Шарл Перо" във Варна имат двоен повод за радост и вълнение. Освен на новите предизвикателства, които часовете в клас ще им донесат, те се радват и на новата си песен! "Животът започва" е на френски език и може да бъде слушана в YouTube. Изминалата учебна година..

публикувано на 17.09.24 в 09:20

Шенгенското споразумение на практика не функционира

От понеделник Германия затвори всичките си граници с цел да ограничи незаконната имиграция.  П олицейските синдикати обаче алармират, че нямат необходимия персонал, за да извършват постоянни гранични проверки. Решението на правителството, ръководено от Германската социалдемократическа партия, има и политически оттенък, коментира пред..

публикувано на 16.09.24 в 14:33

Ален Илиев - първокласникът от Варна, който започва да пее, преди да проговори...

Ален Илиев е един от хилядите първокласници, които днес прекрачват училищния праг. Той е от Варна, на седем години, и открива в музиката спасение от всяка емоция, която неминуемо застига седемгодишните деца. Всяко чувство от малък Ален превръща в тон, а неговата първа песен - "Пеем ЗаЕдно", обедини в музика и танц деца, родители и учители из цялата..

публикувано на 16.09.24 в 11:55
гр. Варшава, Полша

"Форум за Варна" продължава с дискусии за съживяването на градската среда

“Форум за Варна” е инициатива на сдружение " Пространствата на Варна" . Това е проект за градско развитие с гражданско участие - поредица от срещи, на които експерти в градското планиране споделят своя опит от съживяването на средата в градовете, в които живеят, и превръщането ѝ в по-достъпна за гражданите. След посещението през юли във Варна на..

обновено на 16.09.24 в 09:46

Chen Balbus (ORPHANED LAND): Надявам се, че няма да се стигне до Трета световна война

Интеврю с Chen Balbus (ORPHANED LAND) На 17 септември ORPHANED LAND се зарвръщат в България. Поканата е от „BGTSC“. Това ще е едва третият им концерт и първи след 11 години. Организаторите съдействаха за интервюто, което китаристът на групата Chen Balbus даде специално за „От другата страна“. ORPHANED LAND са в „интересна“ ситуация. Групата..

публикувано на 14.09.24 в 14:52