Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 15 май фирми кандидатстват за изграждане на фотоволтаични системи

Те трябва да са регистрирани по търговския закон, а токът трябва да е за собствени нужди

Снимка: БГНЕС

Фирми, регистрирани по търговския закон, могат да кандидатстват за изграждане на фотоволтаични системи за собствени нужди до 15 май. Това коментира във Варна Росен Драганов, държавен експерт към отдел "Програмиране" в Министерството на иновациите и растежа. Той участва в информационния ден за представяне на процедурата за изграждане на нови възобновяеми енергийни източници по Плана за възстановяване и устойчивост.

Събитието се състоя в Областната администрация.

Процедурата е насочена само към фирми, регистрирани по търговския закон, посочи Драганов. По думите му фокусът е върху производствените предприятия, но са допустими и тези от сферата на услугите.

Предвижда се изграждане на фотоволтаични системи с локални съоръжения за съхранение на енергията, но токът трябва да  е само за собствено потребление.

"Целта е да подпомогнем бизнеса по производствените предприятия. Очакваме сериозен интерес", допълни Драганов.

Кандидатстването е базирано в интернет, формулярът може да бъде подаден електронно.

"В България има хиляди, които ползват такива системи. 98 процента от възобновяемите енергийни източници са във фотоволтаичните системи. Това е мярка, която обявяваме за първи път", каза още Драганов.












Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Наесен възобновяват работата по доизграждане на магистрални водопроводи по пътя Варна - Златни пясъци

Наесен се възобновява работата по доизграждане на магистрални водопроводи по пътя Варна - Златния пясъци. Община Варна, „Водоснабдяване и канализация - Варна“ ООД и пътностроителните фирми обсъдиха съвместни координационни действия във връзка с втория етап от проекта за водния цикъл, който се реализира от ВиК дружеството. Той е за реконструкция и..

публикувано на 23.08.24 в 14:53

Измама с карти на градския транспорт се появи и в Бургас

За интернет измама, свързана с картите за градския транспорт, предупредиха от Общината в Бургас. Във Фейсбук страница се предлага билет с валидност от шест месеца за всички линии на „Бургасбус“. Цената е малко под 4 лева. От общинския превозвач призовават хората да не се подлъгват, предаде БНР-Бургас. Измама от този вид се появи и от името на..

публикувано на 23.08.24 в 14:35

Радев разговаря с емира на Катар за пленените българи от "Галакси Лийдър"

Държавният глава Румен Радев проведе днес телефонен разговор с емира на Държавата Катар шейх Тамим бин Хамад ал-Тани, по време на който двамата обсъдиха сътрудничеството между България и Катар в редица области, с акцент върху иновациите, технологиите и енергетиката. Президентът Радев оцени високо последователните усилия на Катар за деескалация на..

публикувано на 23.08.24 в 14:09

Търсят директори в шест училища от Добричка област

Кандидатите за директор на шест училища в Добричка област публикува на интернет страницата си Регионалното управление по образование, след като бе обявен конкурс за девет школа в региона.  Средно училище "Св. св. Кирил и Методий", гр. Добрич, обл. Добрич  -  Ани Великова и Жана Петрова;  Средно училище "Петко Рачов Славейков", гр. Добрич, обл. Добрич..

публикувано на 23.08.24 в 12:14

На 20 октомври избираме районни кметове на "Одесос" и "Приморски"

Президентът Румен Радев издаде Указ за провеждане на частични избори за кмет на районите " Приморски " и " Одесос" във Варна.  Изборите са насрочени за 20 октомври 2024.   Последните кметове на двата района бяха избрани от ПП-ДБ, но по-късно - отстранени с решения на административния съд. Указът за насрочване на частичен избор за кмет..

публикувано на 23.08.24 в 11:08
младши експерт Недялко Димитров и младши инспектор Иван Иванов

За една седмица: Два случая на агресивно поведение срещу полицаи в Добричко

В рамките на седмица полицаи от Областната дирекция на МВР в Добрич се сблъскаха с два идентични случая, при които жители отказват да се подчинят на техните разпореждания. И при двата инцидента се стига до критична ситуация и полицаите се налага да използват сила. Четирима са арестуваните, като срещу тях от страна на Районната прокуратура в Добрич се..

публикувано на 23.08.24 в 09:45

В Суворово задържаха 40-годишен мъж за кражба на икони, кръстове и бижута

40-годишен жител на Суворово, известен на органите на реда, е извършил кражба на икони, кръстове и бижута, оставени в избено помещение. Извършителят е разбил вратата и влязъл с взлом в мазата, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР във Варна. По случая е образувано досъдебно производство.  Мъжът е задържан за срок до 24 часа и е..

публикувано на 23.08.24 в 09:29