Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политологът Сергей Петров: Важно е да се гласува, независимо, че има разочарование у хората

| обновено на 31.03.23 в 15:31
Личен архив
Снимка: Сергей Петров

На 2 април отново голяма част от българските избиратели ще упражнят правото си на вот, но не малко е онази част от тях, която все още се двоуми дали изобщо да стигне до своята изборна секция. Съществува и т.нар. контролиран вот, който със сигурност ще вдигне в проценти избирателната активност така, че да не е твърде ниска. Истината е, че е важно всеки един да упражни конституционното си право на глас, важно е да се стигне до урната и е важно да бъде пуснат вот. Това коментира за Радио Варна политологът Сергей Петров:

"Хората започват да губят доверие в процеса, не в институциите, защото доверието в тях отдавна е изгубено. Неприятно е, когато на един човек му задават един и същи въпрос повече от 2-3 пъти. Тези избори са още по-специфични защото не предвещават нищо ново. Другият ключов фактор, който също демотивира хората е, че когато се съберат такива, които имат изключително високи нива на нарцисизъм и високо его, които наблюдаваме от телевизионния екран, освен, че отблъсква избирателя, прави още по-сложно съставянето на правителство под една или друга форма", категоричен е Петров. 
Много хора решават да отидат до избирателните секции в последния момент, не са малко и онези, които се отказват да упражнят правото си на глас. И на тези предсрочни парламентарни избори ще има доволни, разочаровани, предубедени, ще има твърд електорат, но и т.нар. контролиран вот, коментира още политологът: 

"Контролираният вот ще бъде в основата. Той ще компенсира избирателната активност да не бъде шокиращо ниска. Това е нормално. Казвам "контролиран вот" защото не винаги говрим само и единствено за платен вот. Тенденцията, която наблюдавам е малко по-различна и тя ми прави по-голямо впечатление, а всъщност, че сред тези, които заявяват желание да отидат и да гласуват расте процентът на хората, които не са решили в средата на кампанията за кого ще гласуват. Т.е. хората, които до последно се колебаят дали да отидат до урните или не има редица фактори, които ще им повлияят - времето, кой как ще си проведе кампанията и дали ще достигне до него като таргет. По-притеснителното е, че ние имаме една голяма маса от хора, които осъзнават отговорността и знаят, че е редно, че трябва да отидат и да дадат своя глас, но никой не може да ги убеди, че точно това трябва да бъдат хората, на които да гласуват доверие. Това е голям проблем. Това означава, че политическите партии се справят много зле с политическата си кампания, защото това е най-добрата оценка, която те могат да получат."

По отношение на избора "Не подкрепям никого", Сергей Петров сподели, че е един особен акт. "Той изисква от човека все пак да извърши усилието да отиде до своята секция и да отбележи, че не подкрепя никого, което не знам дали хората могат да придобият представа колко голям е процентът на онези, които биха го направили, но просто не виждат смисъл да се разхоят до там и да извършат това действие, което така или иначе не им помага по никакъв начин. Най-големият проблем, който аз виждам е, че политическата сцена не предвещава никаква промяна. Сега е модерно да се използва терминът "политическа криза". Българският избирател иска да има някаква алтернатива, но за съжаление вече след като два-три пъти е гласувал доверие на определени хора и те са го разочаровали, пак казвам според субективната оценка, която е винаги на избирателя, всичко останало е субективно. Това още повече руши доверието на хората, още повече ги демотивира да отидат и да дадат своя глас", завърши Петров. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

5 октомври - Международен ден на учителя

На 5 октомври в България и още над 100 държави по света се отбелязва Деня на учителя. Идеята за празника идва от състоялата се през 1966 г. в Париж Специална междуправителствена конференция за статута на учителите, в резултат на която е подписан документът „Препоръки, касаещи статуса на учителя“. По повод годишнина от приемането на..

публикувано на 05.10.24 в 07:00

Фестивал на занаятите и изкуствата се провежда в Добрич

В рамките на три дни в Добрич се провежда петото издание на „Фестивала на занаятите и изкуствата“. Организатор на събитието е Фондацията „Добруджа – история, традиции, култура“, в сътрудничество с Фондация „Добруджанска задруга“ и с финансовата подкрепа на Община Добрич. На фестивала се представят майстори, занаятчии и творци от цялата страна...

публикувано на 04.10.24 в 17:05

Срамежливата Марго - малкото леопардче в зоопарка във Варна, се показа на света (СНИМКИ)

Малкото леопардче Марго - най-новият обитател на Варненския зоопарк, което се роди през юли, придоби смелост и вече не се крие. Тя обаче се чувства по-сигурна, докато е около майка си Киара. Марго има и осиновители, които ще дават своя принос за отглеждането ѝ. Днес малкото диво коте направи своята първа изява пред медиите и влезе в обектива на Радио..

публикувано на 04.10.24 в 15:35

Събития и във Варна в Световната седмица на Космоса

Редица събития и интересни дейности ще се проведат със студенти и курсанти в Планетариума на Висшето военноморско училище "Никола Й. Вапцаров" в Световната седмица на Космоса. Ученици от няколко града също ще се включат в инициативите. Това каза доц. Веселка Радева, ръководител на Планетариума във ВВМУ във Варна.  В дните, посветени на Космоса в цял..

публикувано на 04.10.24 в 10:18

Музиканти и занаятчии ще омаят жителите на квартал Галата през уикенда

На 5 и 6 октомври в читалище “Васил Левски” в квартал Галата ще се проведе първото издание на Омая Етно Фест.  Фестивалът ще представи на публиката специално подбрана програма от занаятчии и музиканти , а деца, младежи и възрастни ще се гмурнат в чудния свят на народното творчество. Публиката е поканена да свие ръкави и да извае..

публикувано на 04.10.24 в 09:54

Забраната за внос на слънчоглед срива производителите на олио у нас

По-малко от една трета от мощностите на преработвателите на слънчоглед у нас са натоварени. Това каза за Радио Варна Яни Янев – председател на Асоциацията на преработвателите. Причината е в липсата на суровина. Още повече, че тазгодишната реколта на слънчоглед е с около 50 на сто от нормалните за страната. Икономистът Димитър Събев:..

публикувано на 04.10.24 в 08:33

Над денонощие блокирани на летището - кой носи отговорност и как да потърсим правата си?

Преди няколко дни гръмна новината за над 80 българските туристи, които останаха блокирани повече от денонощие на летището на гръцкия остров Корфу. Технически проблем със самолета забавя полетът с няколко часа, после с още няколко и така повече от 30 часа, както пише в публикация в социалните мрежи един от чакащите българи, с който опитахме,..

публикувано на 04.10.24 в 08:26