Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Иво Инджов: Има по-големи шансове за съставяне на редовно правителство

| обновено на 04.04.23 в 11:47
Иво Инджов
Снимка: Ани Петрова

В рамките на този парламент има по-големи шансове за съставяне на редовно правителство в сравнение с предишния, макар че нищо не трябва да се абсолютизира. Това заяви за Радио Варна политологът доц. Иво Инджов.

По думите му, изходът от създалата се ситуация ще бъде отворен "до последния момент".

Според доц. Инджов партиите вече се страхуват да не бъдат обвинени от хората, ако тласнат страната към шести избори. Освен това, политическите сили имат желанието да се ограничи властта на президента:

"Големите партии - тези, които ще вземат първия и втория мандат, особено тази с първия, ще ги е страх да не направят максималното за съставяне на правителство с оглед на това, че хората вече ходят пет пъти на избори и ако тласнат страната към шести избори - факторът "вина" ще е много водещ в нагласата за правене на правителство. Освен това се създаде консенсус сред основните политически актьори, че трябва да се ограничи периметърът на взаимодействие на служебното правителство от страна на президента Радев, който се утвърди като амбициозен политик и използва пролуките в българската конституционна уредба, но всичко е в рамките на закона, на Конституцията, всичко е легитимно", допълни доц. Иво Инджов.

Според политолога всичко зависи от формулата на това правителство. "Нищо не е окончателно решено", допълни той.

Възможно ли е правителство между ГЕРБ/СДС и ПП-ДБ?

"Когато ПП-ДБ са втори, те няма да поемат инициативата. Първи на ход ще бъдат ГЕРБ. Те ще се опитат да прокарат вариант за експертно правителство, защото коалиция ГЕРБ/СДС и ПП-ДБ няма да стане - партиите на Промяната казаха, че отхвърлят този вариант. ГЕРБ ще търси подкрепа за експертното правителство от ПП - изкушаващо е да дадеш такава подкрепа", каза доц. Инджов. Според него Коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" биха били изправени пред дилема как да реагират на "тази примамлива оферта на ГЕРБ".

По думите на доц. Инджов, едно евентуално експертно правителство би било нестабилно. "Партиите, които го подкрепят, първоначално ще се разбират, но при първия възможен случай ще се дистанцират една от друга", добави доц. Инджов.

Според него има вероятност от нови предсрочни парламентарни избори в рамките на една година, до края на 2023-а или по формулата 2 в 1, като се обединят парламентарни и местни избори.

Подробностите чуйте в звуковия файл:




По публикацията работи: Олга Карова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как ще изглежда бюлетината за вота на 27 октомври (на живо)

Централната избирателна комисия провежда редовния си брифинг във връзка с подготовката и произвеждането на изборите за народни представители, насрочени за 27 октомври. Ще бъде показана бюлетината за вота в края на месеца и ще се демонстрира гласуването с машина. Миналата седмица ЦИК проведе жребия, с който бяха определени номерата в бюлетината на..

публикувано на 01.10.24 в 14:09

Димитър Главчев: Моряците от "Галакси Лийдър" не са пострадали при последната атака на Израел

Плененият от хутите кораб с български моряци "Галакси Лийдър" не е пострадал при последната атака на Израел срещу пристанище Ходейда. Това заяви пред журналисти служебният премиер Димитър Главчев, цитиран от БНТ .  От думите му стана ясно, че се водят преговори за освобождаване на българските моряци, съобщават от Българската национална телевизия...

публикувано на 01.10.24 в 12:25

Правителственият самолет излита за втори полет до Ливан

Очаква се втори полет да излети за евакуация на сънародниците ни в Ливан около 12:16 часа от София. Самолетът ще кацне в Бейрут в 13:00 ч. Засега е известно за 160 българи, заявили желание да се евакуират от Ливан, заяви вчера служебният премиер Димитър Главчев, след като първият полет кацна на Летище София с 89 български граждани на борда...

публикувано на 01.10.24 в 12:12
Снимката е илюстративна

Заповед увеличава гаранциите, които дават фирмите за ремонтите във Варна

От днес, 1 октомври 2024 г., е в сила заповед на кмета на Варна, според която се увеличават до четири пъти гаранциите, които строителните фирми плащат на общината при ремонтни дейности и прокопавания в урбанизираната територия. Съгласно измененията  фирмите вече ще депозират до четири пъти по-големи суми като гаранции за качествено възстановяване..

публикувано на 01.10.24 в 12:09

Без медицински екипи и спасители по плажовете от днес, каква е равносметката от сезона?

От днес, 1 октомври, по плажовете вече няма медицински екипи и спасители.  Само два са тежките случаи, на които са се отзовали медицинските екипи във Варна и областта през лято 2024-та, обобщи за Радио Варна д-р Иван Иванов, управител на Диагностично-консултативния център I "Св. Клементина". Горещините са били предпоставка за случаи на колабирали..

публикувано на 01.10.24 в 10:30

Началото на ремонта край Двете кули - най-рано от 10 октомври

Големият ремонт на ВиК в района на Двете кули на кръстовището на булевардите "Владислав Варненчик" и "Република" до входа на Варна от магистрала "Хемус“ ще започне не по-рано от 10 октомври или минимум една седмица след срещата на ВиК Варна с ръководството на общината.  Това съобщи в официалния си профил в социалните мрежи кметът Благомир Коцев...

публикувано на 01.10.24 в 10:18

От днес спират № 209-бърз

Спира обслужването на автобусна линия 209-бърз, съобщиха от общинското дружество "Градски транспорт".  Промяната влиза в сила от днес, 1 октомври. 

публикувано на 01.10.24 в 09:44