Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Как да разпознаем качествения козунак?

6
Михаил Николов
Снимка: Сияна Спиридонова, Радио Варна

Как да различаваме истинския качествен козунак от този, направен с готов козуначен микс - само от сухи смеси и подобрители? Цената определяща ли е и ако е съмнително ниска, значи ли, че всъщност това, което купуваме, само наподобява на козунак? Отговорите потърсихме от Михаил Николов – собственик на верига сладкарници във Варна, с над 30-годишна история на пазара.

"Статистиката е категорична - България е на първо място по редица тежки болести. Причината за това тръгва от червата, това е доказано. Основната причина това да се случва е некачествената храна, именно тези смески, които са пълни с химични съставки, които лека - полека унищожават нашата чревна флора.", разказа пред микрофона на Радио Варна Михаил Николов.

По думите на специалиста в хлебаро-сладкарския бизнес е невъзможно да има козунак на цени между 2.50 и 3 лева. Минималната доставна цена на един козунак не може да падне под 5 лева, без грам надценка и никаква печалба.

Традиционният козунак се прави от: пшенично брашно, сол, мая, захар, масло, яйца, прясно мляко, есенции и различни добавки като стафиди, бадеми, орехи, локум, шоколад.

Според майсторите дали един козунак е хубав, може да се прецени по бухването и дали се къса на конци. А въпросните "конци" се получават от глутеновите нишки на брашното, прясното мляко и от белтъка на яйцата. Тайната се крие и в дългото втасване и неколкократното премесване.


В съвременното хлебопроизводство се наложи по-бързият и евтин вариант на козунак, произведен с козуначен микс. Това е едно улеснение за производителите, защото се работи бързо и без сурови яйца и мляко. В козуначения микс са включени всички съставки на рецептурата с изключение на водата, маята, брашното и мазнината, които се влагат допълнително. Козуначният микс обикновено съдържа: яйчен прах, сухо мляко, захар или подсладители, емулгатори, ензими, овкусители, стабилизатори, оцветители.

Разходите при производство на козунаци по класическата технология са по-високи в сравнение с тези при използване на "козуначен" микс. Сред основните недостатъци на по-бюджетния вид козунаци е, че не може да се постигне ефектът на „конците”.  Не може да се замени и вкусът и ароматът на вложените съставки.
По публикацията работи: Сияна Спиридонова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Кучето Мая, намерено в Балчик, което чака своя осиновител

Спешна благотворителна мартенска кампания за животните в Балчик

Сдружението "Малките големи", което стопанисва котешкия приют в Балчик, призовават за подкрепа в изхранването на бездомни животни, тъй като са поели грижи и за безстопанствени кучета. Имат нужда от доброволци, храна, пясък за тоалетни, осиновители - физически и виртуални, приемни домове за стресирани и травмирани животни. От там напомнят, че са..

публикувано на 25.02.25 в 16:00

Театралите на IV ЕГ с рекорден брой награди от Националния конкурс за ученически театър на испански език

Театралният състав на Четвърта езикова гимназия "Фредерик Жолио-Кюри" във Варна се завърна от 25-ия Национален конкурс за ученически театър на испански език с рекорден брой награди. Той се проведе в София между 20 и 22 февруари в учебния театър на Националната академия за театрално и филмово изкуство. Постановката "Проклятието на пеперудата" от..

публикувано на 25.02.25 в 13:24

Област Варна - първа в страната по коефициент на заетост и трета по брой на заетите лица

Област Варна е на първо място по коефициент на заетост в страната, а  по брой на заетите е на трето място след област София (столица) и област Пловдив. Това сочат данните на Териториалното статистическо бюро - Североизток за четвъртото тримесечие на 2024 г.  Общият брой на заетите лица в област Варна през четвъртото тримесечие на 2024 г. е 229.7..

публикувано на 25.02.25 в 12:42

26-годишен младеж от Балчик се нуждае от средства за бъбречна трансплантация

Максималната помощ от 1000 лева по правилника на Общинския съвет в Балчик ще бъдат осигурени от местния бюджет, за да се помогне за лечението на 26-годишен младеж от Балчик, който набира средства за бъбречна трансплантация. Кристиян Костадинов страда от ранна детска възраст от хронично бъбречно заболяване, което прогресира до тежка бъбречна..

публикувано на 25.02.25 в 12:29

Децата от ДГ „Петър Берон“ гостуваха на възрастните хора от Дом „Гергана“

Родители, учители и деца от 1-ва “Б” група на варненската детска градина №17 „Петър Берон“ посетиха тази неделя Дома за възрастни хора „Гергана“. Визитата е осъществена в рамките на  инициативата на екипа на детското заведение "Малки истории за доброто, доброто тръгва от теб".  Начинанието е вдъхновено от желанието на учителите да възпитат и приучат..

публикувано на 25.02.25 в 09:07

Бестселърът "Скаутство за момчета" на лорд Бейдън-Пауъл с първо издание на български език

Организацията на българските скаути отпразнува Международния ден на скаутството с представяне на първото издание на български език на бестселъра на 20-и век - "Скаутство за момчета" с автор лорд Бейдън-Пауъл.  "Скаутство за момчета" оказва глобално влияние и продължава да вдъхновява поколения скаути по света. Тази книга е наръчник, който комбинира..

публикувано на 24.02.25 в 17:30

В навечерието на 3 март ученици в Балчик призоваха за обединение: Да не се делим по религия, етнос и език

В навечерието на Националния празник Трети март ученици отбелязаха 147 години от Освобождението на Балчик от петвековното иго на османските турци. Това се случва в мразовития 31 януари 1878 година, когото с камбанен звън, хляб и сол балчиклии посрещат с неописуема радост освободителните руски войски. Трябва да се борим за идеологическата и..

публикувано на 24.02.25 в 16:11