Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Как да разпознаем качествения козунак?

6
Михаил Николов
Снимка: Сияна Спиридонова, Радио Варна

Как да различаваме истинския качествен козунак от този, направен с готов козуначен микс - само от сухи смеси и подобрители? Цената определяща ли е и ако е съмнително ниска, значи ли, че всъщност това, което купуваме, само наподобява на козунак? Отговорите потърсихме от Михаил Николов – собственик на верига сладкарници във Варна, с над 30-годишна история на пазара.

"Статистиката е категорична - България е на първо място по редица тежки болести. Причината за това тръгва от червата, това е доказано. Основната причина това да се случва е некачествената храна, именно тези смески, които са пълни с химични съставки, които лека - полека унищожават нашата чревна флора.", разказа пред микрофона на Радио Варна Михаил Николов.

По думите на специалиста в хлебаро-сладкарския бизнес е невъзможно да има козунак на цени между 2.50 и 3 лева. Минималната доставна цена на един козунак не може да падне под 5 лева, без грам надценка и никаква печалба.

Традиционният козунак се прави от: пшенично брашно, сол, мая, захар, масло, яйца, прясно мляко, есенции и различни добавки като стафиди, бадеми, орехи, локум, шоколад.

Според майсторите дали един козунак е хубав, може да се прецени по бухването и дали се къса на конци. А въпросните "конци" се получават от глутеновите нишки на брашното, прясното мляко и от белтъка на яйцата. Тайната се крие и в дългото втасване и неколкократното премесване.


В съвременното хлебопроизводство се наложи по-бързият и евтин вариант на козунак, произведен с козуначен микс. Това е едно улеснение за производителите, защото се работи бързо и без сурови яйца и мляко. В козуначения микс са включени всички съставки на рецептурата с изключение на водата, маята, брашното и мазнината, които се влагат допълнително. Козуначният микс обикновено съдържа: яйчен прах, сухо мляко, захар или подсладители, емулгатори, ензими, овкусители, стабилизатори, оцветители.

Разходите при производство на козунаци по класическата технология са по-високи в сравнение с тези при използване на "козуначен" микс. Сред основните недостатъци на по-бюджетния вид козунаци е, че не може да се постигне ефектът на „конците”.  Не може да се замени и вкусът и ароматът на вложените съставки.
По публикацията работи: Сияна Спиридонова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Какви са правилата за действие при опасност от наводнение?

Регионалната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" – Царево представи официални правила за действие при наводнение и реална опасност от заливане. Информацията съдържа конкретни инструкции за гражданите в различни ситуации – у дома, на открито и при пътуване с автомобил, както и насоки за предварителна подготовка и ограничаване на риска,..

публикувано на 07.10.25 в 11:26

Във Варна готови да задействат BG-ALERT при нужда

За днес Националният институт по метеорология и хидрология издава предупреждение за значителни валежи от дъжд трета степен (червен код) с количества над 65 л/кв.м. в 8 области в страната, в това число и Варна, както и за умерен и силен вятър от север – североизток по Северното Черноморие, община Варна съветва жителите да обезопасят домовете и..

публикувано на 07.10.25 в 06:20

Лесна работа: В нашата приказка

Вероятно ще се съгласите с мен. Живеем в приказка, нали? В нашата приказка големият лош вълк разрушава къщичката и се докопва до трите прасенца. Не. Да кажем така: злото кръвожадно прасе разделя трите малки кученца. Те с треперещи от страх сърчица, викат на помощ майка си. Последната, обаче, е заета да обикаля курортите и да хвърля остри послания..

публикувано на 06.10.25 в 17:45
д-р Даниел Буляшки

Д-р Буляшки: Ракът на гърдата е най-често срещаното заболяване при жените, изследвайте се навреме

Октомври е месецът, посветен на осведомеността за рака на гърдата.  В прикачения звуков файл може да чуете разговор по темата на репортера ни Ваня Славова с хирурга д-р Даниел Буляшки :  Ранната диагностика е най-мощното оръжие в борбата с това заболяване. Когато ракът на гърдата се открие в начален стадий, шансовете за успешно лечение и..

публикувано на 06.10.25 в 16:04

Мартин Вълчев: Основната роля на учителя днес е да помогне на учениците да открият своята професия

Най-важната роля на учителя днес е да насочи ученика, да види силните му страни и да му помогне да намери своята наука, своята професия. Това подчерта за Радио Варна директорът на Средно училище "Гео Милев" във Варна и преподавател по история - Мартин Вълчев. Не са един или два примерите за това , каза още Вълчев за предаването "Новият ден"...

публикувано на 06.10.25 в 12:25
Валерий Балкански и Снежина Вълканова, IV ЕГ

Ученици от Варна се нуждаят от финансова подкрепа за участие в театрален фестивал във Франция

Ученици от IV ЕГ "Фредерик Жолио-Кюри" във Варна отправят апел за финансова подкрепа, за да могат да участват в театрален фестивал във Франция. Поканата за участие получават от Френския институт в България, казаха в ефира на „Новият ден“ Снежина Вълканова и Валерий Балкански, ученици 12 клас във варненската гимназия. Със своите съученици те ще..

публикувано на 06.10.25 в 11:35

"Активни потребители" с информационна среща при вход свободен във Варна днес

Асоциация "Активни потребители" ще информира и консултира потребители по актуални теми с фокус върху енергийната ефективност. Събитието ще се проведе от 10.30 часа в  Арт салона на Радио Варна при вход свободен.  Експерти от асоциацията ще запознават потребителите с енергоефективни мерки за справяне със сметките за енергия, ще разпространяват..

публикувано на 06.10.25 в 09:38