Как да различаваме истинския качествен козунак от този, направен с готов козуначен микс - само от сухи смеси и подобрители? Цената определяща ли е и ако е съмнително ниска, значи ли, че всъщност това, което купуваме, само наподобява на козунак? Отговорите потърсихме от Михаил Николов – собственик на верига сладкарници във Варна, с над 30-годишна история на пазара.
"Статистиката е категорична - България е на първо място по редица тежки болести. Причината за това тръгва от червата, това е доказано. Основната причина това да се случва е некачествената храна, именно тези смески, които са пълни с химични съставки, които лека - полека унищожават нашата чревна флора.", разказа пред микрофона на Радио Варна Михаил Николов.
По думите на специалиста в хлебаро-сладкарския бизнес е невъзможно да има козунак на цени между 2.50 и 3 лева. Минималната доставна цена на един козунак не може да падне под 5 лева, без грам надценка и никаква печалба.
Традиционният козунак се прави от: пшенично брашно, сол, мая, захар, масло, яйца, прясно мляко, есенции и различни добавки като стафиди, бадеми, орехи, локум, шоколад.
Според майсторите дали един козунак е хубав, може да се прецени по бухването и дали се къса на конци. А въпросните "конци" се получават от глутеновите нишки на брашното, прясното мляко и от белтъка на яйцата. Тайната се крие и в дългото втасване и неколкократното премесване.
Млада двойка от Варна решава да подаде ръка на абитуриентки в неравностойно положение, за да направят празника им хубав. В групи в социалните мрежи приканват и други да се присъединят към каузата им, за да предоставят всичко необходимо на завършващите, разказа Анелия Кожухарова, която е акушерка по професия. Тя и приятелят й предлагат безплатен транспорт..
Много често застрашаваме собствените си животи заради своеволия на туристи, които не спазват правилата на плажа и флаговата сигнализация. Плажна полиция трябва да следи за реда. Това каза Стефан Калинков, воден спасител, работещ на Златни пясъци, който бе удостоен с грамота от Българския червен кръст - Варна за активната му доброволческа дейност...
За първи път в събота, 17 май, в рамките на Европейската нощ на музеите, ще бъдат отворени вратите на реставрирания дом на Янко Славчев – един от първите кметове на Варна след Освобождението. Домакин на събитието под надслов "Домът разказва" е споделено работно пространство във Варна с 11-годишен опит в организирането на културни, технологични..
Регионалният етнографски музей на открито „Етър“ гостува във Варна с изложбата "Майсторлък за бъдещето: Споделени умения, авторски търсения". Експозицията е подредена в Етнографския музей във Варна и ще бъде открита на 16 май, петък, в 16 часа. Изложбата представя традиционни и дизайнерски предмети, изработени от занаятчиите на музей „Етър“...
105 години от създаването на Първото висше търговско училище в България – Икономическия университет във Варна, се отбелязват на 14 май. Решението за създаването му е взето от тогавашната Варненска търговско-индустриална камара именно на 14 май през 1920 г. Идеята обаче се ражда далеч преди това и е резултат на стопанския и културния подем,..
Община Варна ще открие официално летния туристически сезон с мащабен концерт-спектакъл на 16 май (петък) от 19:00 часа на входа на Морската градина. Събитието ще премине под мотото „Варна – където времето тече различно“, което отразява уникалния дух на морската столица и множеството възможности, които градът предлага – за отдих, култура, туризъм и..
Сутринта над по-голямата част от района ще преобладава слънчево време, но на места видимостта временно ще е намалена, а по-значителна средна и висока облачност ще има над Югоизточна България. Следобед ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали краткотраен дъжд, не е изключено да прегърми. Ще духа слаб вятър от..