Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Как да разпознаем качествения козунак?

6
Михаил Николов
Снимка: Сияна Спиридонова, Радио Варна

Как да различаваме истинския качествен козунак от този, направен с готов козуначен микс - само от сухи смеси и подобрители? Цената определяща ли е и ако е съмнително ниска, значи ли, че всъщност това, което купуваме, само наподобява на козунак? Отговорите потърсихме от Михаил Николов – собственик на верига сладкарници във Варна, с над 30-годишна история на пазара.

"Статистиката е категорична - България е на първо място по редица тежки болести. Причината за това тръгва от червата, това е доказано. Основната причина това да се случва е некачествената храна, именно тези смески, които са пълни с химични съставки, които лека - полека унищожават нашата чревна флора.", разказа пред микрофона на Радио Варна Михаил Николов.

По думите на специалиста в хлебаро-сладкарския бизнес е невъзможно да има козунак на цени между 2.50 и 3 лева. Минималната доставна цена на един козунак не може да падне под 5 лева, без грам надценка и никаква печалба.

Традиционният козунак се прави от: пшенично брашно, сол, мая, захар, масло, яйца, прясно мляко, есенции и различни добавки като стафиди, бадеми, орехи, локум, шоколад.

Според майсторите дали един козунак е хубав, може да се прецени по бухването и дали се къса на конци. А въпросните "конци" се получават от глутеновите нишки на брашното, прясното мляко и от белтъка на яйцата. Тайната се крие и в дългото втасване и неколкократното премесване.


В съвременното хлебопроизводство се наложи по-бързият и евтин вариант на козунак, произведен с козуначен микс. Това е едно улеснение за производителите, защото се работи бързо и без сурови яйца и мляко. В козуначения микс са включени всички съставки на рецептурата с изключение на водата, маята, брашното и мазнината, които се влагат допълнително. Козуначният микс обикновено съдържа: яйчен прах, сухо мляко, захар или подсладители, емулгатори, ензими, овкусители, стабилизатори, оцветители.

Разходите при производство на козунаци по класическата технология са по-високи в сравнение с тези при използване на "козуначен" микс. Сред основните недостатъци на по-бюджетния вид козунаци е, че не може да се постигне ефектът на „конците”.  Не може да се замени и вкусът и ароматът на вложените съставки.
По публикацията работи: Сияна Спиридонова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Млада двойка от Варна подава ръка на абитуриентки в неравностойно положение

Млада двойка от Варна решава да подаде ръка на абитуриентки в неравностойно положение, за да направят празника им хубав. В групи в социалните мрежи приканват и други да се присъединят към каузата им, за да предоставят всичко необходимо на завършващите, разказа Анелия Кожухарова, която е акушерка по професия. Тя и приятелят й предлагат безплатен транспорт..

публикувано на 15.05.25 в 16:00

Спасител на Златни пясъци: Често застрашаваме собствените си животи заради своеволията на туристите

 Много често застрашаваме собствените си животи заради своеволия на туристи, които не спазват правилата на плажа и флаговата сигнализация. Плажна полиция трябва да следи за реда. Това каза Стефан Калинков, воден спасител, работещ на Златни пясъци, който бе удостоен с грамота от Българския червен кръст - Варна за активната му доброволческа дейност...

публикувано на 15.05.25 в 14:19

Отварят за посетители реставрираната къща на един от първите кметове на Варна - Янко Славчев

За първи път в събота, 17 май,  в рамките на Европейската нощ на музеите,  ще бъдат отворени вратите на реставрирания дом на Янко Славчев – един от първите кметове на Варна след Освобождението.  Домакин на събитието под надслов "Домът разказва" е споделено работно пространство във Варна с 11-годишен опит в организирането на културни, технологични..

публикувано на 15.05.25 в 13:34

Етнографският музей "Етър" гостува във Варна с изложбата "Майсторлък за бъдещето"

Регионалният етнографски музей на открито „Етър“ гостува във Варна с изложбата "Майсторлък за бъдещето: Споделени умения, авторски търсения". Експозицията е подредена в Етнографския музей във Варна  и ще бъде открита на  16 май, петък, в 16 часа. Изложбата представя традиционни и дизайнерски предмети, изработени от занаятчиите на музей „Етър“...

публикувано на 14.05.25 в 14:44
Икономически университет - Варна

Непреодолим фактор и хъб на предприемачеството: Първото висше икономическо училище у нас стана на 105 години

105 години от създаването на Първото висше търговско училище в България – Икономическия университет във Варна, се отбелязват на 14 май. Решението за създаването му е взето от тогавашната Варненска търговско-индустриална камара именно на 14 май през 1920 г. Идеята обаче се ражда далеч преди това и е резултат  на стопанския и културния подем,..

публикувано на 14.05.25 в 12:43

Варна открива летния сезон с концерт на открито на 16 май

Община Варна ще открие официално летния туристически сезон с мащабен концерт-спектакъл на 16 май (петък) от 19:00 часа на входа на Морската градина. Събитието ще премине под мотото „Варна – където времето тече различно“, което отразява уникалния дух на морската столица и множеството възможности, които градът предлага – за отдих, култура, туризъм и..

публикувано на 14.05.25 в 09:03
Варненскит залив

До обяд - слънце, след обяд - дъжд

Сутринта над по-голямата част от района ще преобладава слънчево време, но на места видимостта временно ще е намалена, а по-значителна средна и висока облачност ще има над Югоизточна България. Следобед ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали краткотраен дъжд, не е изключено да прегърми. Ще духа слаб вятър от..

публикувано на 14.05.25 в 06:24