Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Далеч от Африка" във Варна

Изложбата “Далеч от Африка” гостува в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“. Откриването бе на 2 май.  Експозицията ще може да бъде разгледана до 13 май, когато са планирани две събития: от 10,30 ч. - ателие за деца и младежи по улична фотография, и от 16 ч. лекция "Приложен театър в Африка" и разговор с авторите.


Експозицията представя селекция от мащабен проект на двама утвърдени артисти - на професионалния фотограф Атанас Кънев и на театралния режисьор Елена Панайотова. Това е програмата „Артисти за деца“, продуцирана от Фондация "ДЕН ГРИ" и ръководена от Елена Панайотова в Кения (2011- 2017) и България (2002- 2017). 


В този проект са били въвлечени 5000 деца и младежи в риск и 300 артисти от Африка и Европа, обучени от български екип в практиките на приложния театър. През 2016 година програмата е сред осемте проекта от общо 1800 от цял свят, подкрепени от ЮНЕСКО, за допринасяне за културно разнообразие в света.


Проектът е подкрепен от Национален фонд „Култура“/ National Culture Fund, Bulgaria, програма "Социално ангажирани изкуства".


Фотографиите отразяват процеса на въвличането на африкански артисти и деца в риск в творчески обучения и създаването на театрални фестивали върху местни легенди и приказки на брега на езерото Виктория в Кения. Включени са и документални кадри от Кения и Занзибар. Изложбата повдига въпроси за ролята на документалната фотография, като популяризира уникален български модел за прилагане на сценични изкуства за социална промяна.



Ако имате 5 минути да опишете това, което сте подготвили, как ще го направите?

Елена Панайотова:

160 фотоса. Тук са май по-малко (смее се). Представяме една Африка, която е извън туристическите маршрути. Работили сме много в общността, свързано с проекта "Артисти за деца", която е една международна програма, която се разработва 6 години в Кения. Това ни позволи да влезем близо до хората, да станем част от тях. Бяхме толкова близо, че да направим интересните снимки, които са много необичайни. Това е една необичайна Африка - красива, жизнерадостна, много бедна, но много щастлива.  

Защо Африка? Тя ли ви откри или решихте, че там ви е мястото?

Атанас Кънев:

Африка беше моята детска мечта. Точно Кения. "Серенгети не трябва да загине" и "Няма място за дивите животни"  - тези книги ги препрочитах. Попивах снимките, а понякога ги и късах, за което се извинявам на библиотеката. Човек трябва да внимава какво мечтае, защото някой ден може да се сбъдне. 

Вие не съжалявате, обаче?

Атанас Кънев:

Африка вече е в кръвта ми. Това е едно прекрасно място, което е различно от всички останали - хората, природата.

Елена Панайотова:

За мен отначало беше стресиращо. Първото пристигане не беше много розово. Оказах се в най маларийната зона, зона с най-големи епидемии. Там, където работим - третия по-големина град в Кения Кисуму, на езерото Виктория, там почти няма възрастни хора, те са си отишли от големите епидемии от СПИН. В годината, в която пристигнах имаше над 90 000 деца, посети 30 дома и нямах идея какво да направя. Бях по покана да пренеса проекта, който разработвахме в Широка лъка - "Артисти за деца"  - една лятна театрална академия за деца в риск. Работихме много професионални артисти с деца от домове и сега трябваше да пренесем този модел в Кения. Първата година нямах идея, докато връщайки се от Африка идеята дойде - да обучим местни артисти, които да работят с децата и с маргиналните общности. Така дадохме един замах. Обучавахме артисти 6 години. направихме фестивали на открито. В Африка най-хубавото е, че пуснеш ли искрата, виждаш как огънят пламва.

Какво спестихте?

Атанас Кънев: Май нищо. 

Елена Панайотова: Много фотографии отпаднаха, което беше най-болезненото.

Атанас Кънев: Много фотографии отпаднаха още от селекцията, но нищо не сме спестили, показали сме всичко - работата с децата, хората, града, случайни хора, рибари, ежедневието.

Толкова ли цветна Африка?

Елена Панайотова:

Да, безкрайно цветна е. Искам хората да я видят, защото ние имаме една представа, че тя е мизерна, черна. Да, хората живеят в гетото, но те са много жизнерадостни и цветни, те нямат дума за бъдеще, те живеят сега и имат безкрайна радост от живота сега.

Чуйте интервюто на Мартин Николов с Елена Панайотова и Атанас Кънев:



По публикацията работи: Елисавета Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Истинските био плодове и зеленчуци не са в големите магазини, а в стопанските дворове

Вкусните плодове и зеленчуци, които не са третирани с химически препарати, не са мит, категорична е Кристияна Опрева. Младият агроном днес ще се включи в дискусия в зала "Кубрик" на Обществения център за околна среда и устойчиво развитие във Варна. Опрева ще въведе всеки любител - зеленчукопроизводител и овощар, в основите на органичното градинарство...

публикувано на 04.10.24 в 14:50

Дъщерята на Кирил Господинов: Ако днес срещна Баш Майстора, той ще ми каже: "Айде, нема нужда!"

Барелеф в памет на Кирил Господинов беше открит във Варна в сряда. Паметният знак е дело на скулптора Кирил Янев, а инициативата за създаването му е на дъщерята на актьора Веселина Господинова.  На барелефа, който се намира в градинката до Драматичния театър "Стоян Бъчваров", Кирил Господинов е изобразен в естествен ръст, в коронния му образ на Баш..

публикувано на 04.10.24 в 08:00

Katrine Stenbekk (KALANDRA): Българите сте невероятна музикална нация

Интервю с Katrine Stenbekk, Florian Winter и Jogeir Mæland (KALANDRA) За първи път KALANDRA ще направят хедлайнърски концерт в България. На 5 октомври по покана на „Blue Hills Events“ норвежците ще представят новия албум „A Frame of Mind”. Концертът ще открие специалният гост Lili Refrain. KALANDRA имат дълбока връзка със своите норвежки..

публикувано на 04.10.24 в 07:15

Максим Стойков - младият културист, който постига с много труд мечтите си, продължава да носи гордост за България

Варненцът Максим Стойков се завърна от световния шампионат по културизъм, провел се на остров Киш в Иран, с две титли и три призови места.  Състезанието включваше участници от около 30 държави, като конкуренцията е била много сериозна, споделя Максим, който е  единственият представител на България в състезанието при младежите.  След завръщането..

публикувано на 03.10.24 в 11:32

Peter "Peavy" Wagner (RAGE, REFUGE): Не мисля, че перфекционизмът въобще е даден на човечеството

Интервю с Peter "Peavy" Wagner (RAGE, REFUGE) Една от бандите, които определят стандартите в спийд и пауър метъла RAGE, навъртя четири десетилетия. За това и следващия гост в „От другата страна” е лидерът на немските метъляги Peter "Peavy" Wagner. Сега, ако трябва да обясняваме кои са RAGE и кой е Peavy, начи, не сте си написали домашното...

публикувано на 03.10.24 в 08:30
Атанас Костурков

Строителен предприемач: Най-достъпни са жилищата в големите блокове

Нестабилната икономическа и политическа обстановка в България се отразяват сериозно на строителния бранш. Това коментира за Радио Варна строителният предприемач Атанас Костурков. Той има поглед върху развитието на строителството на страната от 1989 година до днес и допълни, че най-трудно в момента е намирането на качествени кадри в сектора. На..

публикувано на 02.10.24 в 10:00

Рибари настояват за по-голям контрол при улова на рапани в Черно море

20 тона на година е количеството на уловената черноморска бодлива акула от български рибари. Уловът е много по-малък в сравнение с преди няколко години, когато е бил около 150 тона. Това съобщи за Радио Варна генералният секретар на Консултативния съвет за Черно море Йордан Господинов, който е председател на Асоциацията на производителите..

публикувано на 02.10.24 в 08:37