„Вода гази, жаден ходи“. Тази известна българска поговорка, която свързваме най-често с използването на водните ресурси у нас, важи с пълна сила и за някои хранителни продукти. Или казано по друг начин – произвеждаме качествен роден продукт, който обаче предимно изнасяме в Европа.
Йонко Дяков е един от най-известните шеф-готвачи у нас и носител на редица престижни отличия. Готвил е в много изнвестни ресторанти у нас и в чужбина, но винаги е предпочитал да работи с качествени български продукти. Такива, които можем да намерим в други европейски държави, но не и у нас.Той даде пример с олиото.
"Ние имаме страхотни производители, които правят най-високия клас олио - high oleic. Но, за съжаление, то се изнася в Европа, а дори и в Китай, а в България все още няма подобен продукт. Много малко са фирмите, които го използват", коментира шеф Дяков.
В същото време, страната ни е на второ място в Европа по употреба и консумация на вредни мазнини, поясни още шеф готвача.
Йонко Дяков разкри и друг парадокс по отношение на българските продукти. България е един от най-големите износители на патешко месо и гъши дроб в Европа.
"Ние сме едни от най-големите производители на тези продукти, а в същото време пазарът ни се залива с вносни, които са на по-добра и конкуретна цена, но отстъпват сериозно по качество", коментира той.
Шеф готвачът допълни, че в много френски ресторанти работят с българско патешко и гъши дроб.
Същата е ситуацията и с яйцата, захарта и солта, гроздето и с други плодове, каза още Йонко Дяков. Той призова българите да купуват повече стоки родно производство и да пазарят от малките магазинчета, а не от големите вериги.
Чуйте репортажа на Иван Барбов:
На 5 октомври в България и още над 100 държави по света се отбелязва Деня на учителя. Идеята за празника идва от състоялата се през 1966 г. в Париж Специална междуправителствена конференция за статута на учителите, в резултат на която е подписан документът „Препоръки, касаещи статуса на учителя“. По повод годишнина от приемането на..
В рамките на три дни в Добрич се провежда петото издание на „Фестивала на занаятите и изкуствата“. Организатор на събитието е Фондацията „Добруджа – история, традиции, култура“, в сътрудничество с Фондация „Добруджанска задруга“ и с финансовата подкрепа на Община Добрич. На фестивала се представят майстори, занаятчии и творци от цялата страна...
Малкото леопардче Марго - най-новият обитател на Варненския зоопарк, което се роди през юли, придоби смелост и вече не се крие. Тя обаче се чувства по-сигурна, докато е около майка си Киара. Марго има и осиновители, които ще дават своя принос за отглеждането ѝ. Днес малкото диво коте направи своята първа изява пред медиите и влезе в обектива на Радио..
Редица събития и интересни дейности ще се проведат със студенти и курсанти в Планетариума на Висшето военноморско училище "Никола Й. Вапцаров" в Световната седмица на Космоса. Ученици от няколко града също ще се включат в инициативите. Това каза доц. Веселка Радева, ръководител на Планетариума във ВВМУ във Варна. В дните, посветени на Космоса в цял..
На 5 и 6 октомври в читалище “Васил Левски” в квартал Галата ще се проведе първото издание на Омая Етно Фест. Фестивалът ще представи на публиката специално подбрана програма от занаятчии и музиканти , а деца, младежи и възрастни ще се гмурнат в чудния свят на народното творчество. Публиката е поканена да свие ръкави и да извае..
По-малко от една трета от мощностите на преработвателите на слънчоглед у нас са натоварени. Това каза за Радио Варна Яни Янев – председател на Асоциацията на преработвателите. Причината е в липсата на суровина. Още повече, че тазгодишната реколта на слънчоглед е с около 50 на сто от нормалните за страната. Икономистът Димитър Събев:..
Преди няколко дни гръмна новината за над 80 българските туристи, които останаха блокирани повече от денонощие на летището на гръцкия остров Корфу. Технически проблем със самолета забавя полетът с няколко часа, после с още няколко и така повече от 30 часа, както пише в публикация в социалните мрежи един от чакащите българи, с който опитахме,..