„Вода гази, жаден ходи“. Тази известна българска поговорка, която свързваме най-често с използването на водните ресурси у нас, важи с пълна сила и за някои хранителни продукти. Или казано по друг начин – произвеждаме качествен роден продукт, който обаче предимно изнасяме в Европа.
Йонко Дяков е един от най-известните шеф-готвачи у нас и носител на редица престижни отличия. Готвил е в много изнвестни ресторанти у нас и в чужбина, но винаги е предпочитал да работи с качествени български продукти. Такива, които можем да намерим в други европейски държави, но не и у нас.Той даде пример с олиото.
"Ние имаме страхотни производители, които правят най-високия клас олио - high oleic. Но, за съжаление, то се изнася в Европа, а дори и в Китай, а в България все още няма подобен продукт. Много малко са фирмите, които го използват", коментира шеф Дяков.
В същото време, страната ни е на второ място в Европа по употреба и консумация на вредни мазнини, поясни още шеф готвача.
Йонко Дяков разкри и друг парадокс по отношение на българските продукти. България е един от най-големите износители на патешко месо и гъши дроб в Европа.
"Ние сме едни от най-големите производители на тези продукти, а в същото време пазарът ни се залива с вносни, които са на по-добра и конкуретна цена, но отстъпват сериозно по качество", коментира той.
Шеф готвачът допълни, че в много френски ресторанти работят с българско патешко и гъши дроб.
Същата е ситуацията и с яйцата, захарта и солта, гроздето и с други плодове, каза още Йонко Дяков. Той призова българите да купуват повече стоки родно производство и да пазарят от малките магазинчета, а не от големите вериги.
Чуйте репортажа на Иван Барбов:
Започна подготовката за извършване на ремонтни дейности и въвеждане на мерки за енергийна ефективност на спортен комплекс „Локомотив“, информират от Общинско предприятие „Спорт-Варна“. Той ще бъде извършен в рамките на процедура BG-RRP-4.020 „Подкрепа на устойчиво енергийно обновяване на публичен сграден фонд за административно обслужване, култура и..
"Калиакра" е кораб, създаден да плава, но хем оправдаваме, хем ни боли за решението той да бъде превърнат в ресторант на Морската гара във Варна. Това коментираха за Радио Варна Диана Бачкова и Светльо Димитров, които бяха част от дарителите, включили се в кампанията за продължаване на учебната дейност на плавателния съд. Два легендарни..
Кулминацията от Седмицата на пожарната безопасност от 8 до 14 септември в Балчик се състоя днес в кв. Васил Левски, където се проведе показно занятие на тема "Аварийно-спасителни дейности при пътнотранспортни произшествия ". Присъстващите деца и възрастни се запознаха с наличната техника за действия при ПТП и видяха отблизо действията на служителите от..
В съвременния свят, където активният начин на живот и подготовката за непредвидени ситуации са все по-важни, фенера се утвърждава като незаменим спътник за българските ентусиасти на открито, професионалисти и домакинства. От нощни преходи в планината до къмпинг край язовири или справяне с аварийни ситуации, качествените фенери предлагат..
Ако трябва да се преселите на необитаема планета, какво бихте взели със себе си? А какво би взел художникът Милко Божков? Ще разберете, ако посетите „Марс”, новата му едноименна изложба живопис. Откриването е днес, 10 септември, сряда, в 18:30 ч. Мястото е улица „Л. Каравелов” 8 във Варна, площадката за междупланетни излитания...
Органичната продукция се познава още в магазина. Краставицата трябва да ухае на свежест, а доматът – да е сочен и мек на пипане. При конвенционалното земеделие листата на кейла са твърди и жилави, докато отгледани в чиста почва стават сочни и с уникален вкус. Това обясни за предаването "Новият ден" агрономът Кристияна Опрева. Когато доматът е..
На 13 септември в Университетска ботаническа градина (УБГ) - Балчик организира състезание по гроздобер и ритуал по тъпкане на грозде. Началото е тази събота от 10.30 часа. Програмата предвижда "Рисуване и вино" - рисуване сред лозята на тема "Гроздобер" с чаша вино; всички картини ще бъдат продадени на благотворителен търг в края на събитието,..