Четири операции по метода на минимално инвазивната хирургия бяха осъществени в УМБАЛ "Света Марина" във Варна. Този метод не се прилага за първи път, но сега се внедряват нововъведенията в тази сфера с помощта на професор Йено Солноки, който е началник на най-голямата кардиохирургия в Унгария. Това е Университетската кардиохирургия в Унгария.
Проектът за минимално инвазивна хирургия, е започнат преди няколко години, каза за Радио Варна професор Пламен Панайотов, началник на Клиниката по кардиохирургия в Университетската болница "Света Марина" във Варна.
"Конкретният повод за присъствието на професор Йено Солноки са тези четири операции. Заедно започнахме преди години проект за минимално инвазивна хирургия. Но сега тя се издига на по-високо стъпало. По-малко инвазивна, с още по-малък разрез.
Какво е положението в Унгария и защо пътувате до Варна?
В Унгария използваме минимално инвазивната хирургия всеки ден. Имаме голям брой пациенти, защото специализираме в тази област и те са от цялата страна. Те идват при нас, за да се подложат на този тип специална операция. Това е и причината да имаме обучителен център – национален и международен. Приемаме много гости, които идват да се обучават в тази техника, която да използват у дома. Преди няколко години имахме млад стажант от Варна. Също така помагам на местни екипи за прилагането на този вид оперативни манипулации, за това и пътувам много. По този начин показвам как да методът да бъзе внедрен и усъвършенстван. Не за първи път съм във Варна. Мисля, че са шест или седем. Лекарите тук във Варна са много отдадени и използват този вид операции. Те прилагат минимално инвазивната кардиологична хирургия постоянно. Причината и днес да съм във Варна е, че имаме възможност да използваме последните нововъведения в тази област, използвайки 3D ендоскоп за нашите кардиологични операции. Моето присъствие тук се базира на помощта ми, за да могат те да развият този нов метод."
Минимално инвазивната хирургия има минимална степен на инвазивност, представя метода професор Пламен Панайотов.
"Минимално инвазивно понякога означава десет сантиметра, понякога означава три сантиметра. Това, което правим е да видим как нещата могат да бъдат правени изцяло с асистенция на торакоскопска апаратура. През цялото време хирургът няма директен поглед върху това, което прави вътре. А изцяло информацията, по която работи, е образът на монитора, който има пред себе си. Това е апаратура с много висока резолюция, с 3D изображение."
Това е бъдещето не само на кардиологичните операции, но на хирургията като цяло, продължава унгарският професор Йено Солноки.
"Веднъж щом имаме възможност да правим възможно по-малки разрези, възстановяването на пациента ще е много по-бързо. Това не означава, че той ще има възможност да се върне на работа след две седмици, просто за него ще е по-лесно да премине през периода на следоперационно възстановяване. От една страна пациентът ще бъде по-лесно убеден, че е необходимо да се подложи на операция. Ако му предложим малък разрез и бързо възстановяване, може би той по-навреме ще се подложи на операция, а не когато е вече късно. Другата страна е икономическа. Ако имате по-бързо възстановяване след операцията и по-малко усложнения, разходите за системата ще са по-ниски. И третата страна е, че ако операциите се извършват по този начин, ще сте конкурентноспособни."
Да очакваме ли скоро Изкуственият интелект да замени хирурзите?
"Изкуственият интелект отдавна е част от хирургията. Той се използва при диагностицирането на проблемите. Приносът му там е голям. За операциите обаче – много сме далече от този момент. Те винаги се извършват от специалист. Можете да използвате Изкуствения интелект като асистент, но в края на краищата присъствието на специалист е задължително.
Ниското качество на храните в България е по-голям проблем от тяхната висока цена. Това мнение изрази в предаването „Позиция“ на Радио Варна доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН. Според него, бойкотът на хранителните супермаркети е знак за сериозен проблем в системата. Решението на проблема обаче не е в подобни..
Българите преоткриват позабравените сортове тамянка и димят , особено през пролетта и лятото хората си ги търсят. Навлезе и модерното пенливо вино П ет-нат (съкращение от Pétillant-naturel (естествено пенливо), което вече се прави на много места у нас. Български производители започнаха да правят много качествени пенливи вина по оригиналната..
Бойкотът на търговските вериги заради високите цени на хранителните стоки, обявен за днес в цялата страна, няма да има никакъв ефект, ако изключим неговото медийно отразяване. Това коментира в предаването "Пост Фактум" на Радио Варна доц. д-р Михал Стоянов - ръководител на катедрата по "Икономика и управление на търговията и услугите" в Икономически..
Големият проблем не е точно това, че веригата продава на определена цена и стоката достига до нея на четвърта ръка. Проблемът е, че между земеделския производител и веригата има едно звено, което купува с кухи фирми, не плаща ДДС, не плаща данъци, не попада в контрола на държавата. С едни бусове се разкарва една продукция, ако не е рентабилно в..
65% от жилищата във Варна се купуват с цел инвестиция, като половината от тях се препродават по-скъпо.Такъв е и процентът на купувачите, влагащи лични средства. Това каза Явор Николов, брокер - специалист в сферата на недвижимите имоти, и преподавател в Икономически университет - Варна. 63% от купувачите на имоти във Варна заплащат в брой..
23-ма историци, археолози, културолози, етнографи, хора на перото, архитекти и изследователи на богатото регионално минало на Варна и областта се включиха в новосформирания клуб "Варненски краевед". Краеведският клуб ще организира своята дейност на територията на Народното читалище "Варненски будители - 1926" по график, като в библиотеката на..
Медицинските сестри и акушерките са в готовност за провеждане на масови протести, ако бъде одобрена идеята обучението по тези специалности да бъде намалено от 4 на 3 години. Това каза Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ). Обучението им сега отговаря на изискванията на европейска директива,..