Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна електронният прием за първокласници във Варна

| обновено на 17.05.23 в 14:36
Снимка: Виктория Топалска

Електронната система за прием в първи клас в общинските училища за учебната 2023/2024 г. отваря днес - 17.05.2023 г. (сряда). Родителите ще могат да кандидатстват до 23,59 ч. на 26.05, а първото класиране ще бъде обявено на 31.05, съобщиха от дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна.

За предстоящата учебна година в 37-те общински училища в община Варна са обявени общо 3089 свободни места. В заявлението родителите могат да подредят от 1 до 10 училища, в които желаят децата им да бъдат приети. Системата класира по ред на желанието, като за всяко едно училище предимство имат децата с адрес в района на обхват на учебното заведение.

На електронната платформа са публикувани Система от правила за електронен прием в първи клас в общинските училища на територията на община Варна, (в рубриката "Наредби"), график на дейностите за прием в първи клас, информация за общинските училища с прием в първи клас, разпределени по административни райони, информация за адресите, включени в прилежащия район на всяко училище (рубриката "Райони") и за обявените от училището свободни места, както и други касаещи приема уточнения. По възникнали въпроси или неясноти родителите могат да се свържат с експерт от дирекция „Образование и младежки дейности“ на тел. 052/ 820 267.

Информация за чуждестранните граждани, живеещи на територията на община Варна:

- Приемът на заявления по електронна поща е единствено в случай, че системата не допуска родителя за регистрация на заявление.

- За деца-чужденци със статут на временна закрила (с регистрационна карта за бежанец) заявления за прием в подготвителна група и първи клас се подават единствено на място в Регионално управление на образованието (РУО) - Варна, на адрес: ул. "Цар Симеон I" №32. Електронната система е на адрес: https://school.uslugi.io/

Само за няколко часа са регистрирани 1514 заявления за прием след отварянето на системата, съобщиха от дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна.  Родителите ще могат да кандидатстват до 23,59 ч. на 26.05, а първото класиране ще бъде обявено на 31.05, съобщиха от дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна.

За предстоящата учебна година в 37-те общински училища в община Варна са обявени общо 3089 свободни места.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Обещано: Всички дейности в Пчелина приключват до 20 октомври

Всички дейности в Пчелина ще приключат до 20 октомври. Това съобщи по време на срещата с жители на местността ръководителят на големия ВиК проект във Варна Сава Коев. Предварително обявеният краен срок – 6 септември, е удължен, а на изпълнителя и надзорната фирма са наложени глоби, допълни Сава Коев. Настилките ще бъдат възстановени в предишното им..

публикувано на 18.09.24 в 10:40

"Пеша фест" във Варна на 22 септември, затварят за автомобили част от улица "Преслав"

С базар и празнична програма Варна ще отбележи Европейския ден без автомобили. Традиционният "Пеша фест" ще затвори за ден част от улица "Преслав" - между улиците "Хан Аспарух" и "Одесос", съобщиха за Радио Варна организаторите Калина Жечева и Боян Велев.  Фокусът на събитията тази година е върху популяризирането на потенциала на пешеходните..

публикувано на 18.09.24 в 09:45

Адресите без ток на 18 септември

В периода 16.09.2024 - 20.09.2024, от 9:00 до 17:00 , поради неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на с. Горен Чифлик - клиентите, електрозахранени от ТП 2. На 18.09.2024, от 9:00 до 17:00 , поради неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на..

публикувано на 18.09.24 в 05:47
Есенно море

Променлива облачност в сряда

Утрото в сряда ни посреща с хладно време и слаб вятър. Днес облачността ще е променлива, около и след обяд по-често значителна. Възможни са изолирани слаби валежи от дъжд. Ще духа слаб, по крайбрежието умерен вятър от североизток. Максимални температури между 21° и 26°, за Варна 24°. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на..

публикувано на 18.09.24 в 05:44

Жители на Пчелина се срещнаха с кмета на Варна, представители на ВиК и строителните фирми

Живеещите в местността Пчелина във Варна обсъдиха на среща инфраструктурните проблеми в района  с кмета на Варна Благомир Коцев и районният кмет на "Младост" Христо Христов, ръководителя на ВиК-проекта във Варна Сава Коев, управителите на ВиК-Варна инж. Веселин Русев и на строителната фирма "Инжстрой" Милен Гочев. По думите на..

публикувано на 17.09.24 в 21:10

По нови правила ще определят носителите на награда "Варна"

По променени правила ще се определят носителите на награда „Варна“. Това реши ресорната комисия към Общинския съвет, която единодушно гласува промени в двата Статута за награда „Варна“ –  в системата на предучилищното и училищното образование и в сферата на науката и висшето образование. Измененията се правят по предложение на общинските съветници Жечка..

публикувано на 17.09.24 в 17:41

До края на месеца се очаква решение на КЗК за новата библиотека във Варна

До края на септември се очаква решението на Комисията за защита на конкуренцията за обжалването на избора на изпълнител за строежа на новата библиотека във Варна. Няма опасност за загуба на разрешително, защото строителната площадка е открита от изпълнителя на външните ВиК връзки, както законът предвижда. Това коментира заместник-кметът Диан Иванов,..

публикувано на 17.09.24 в 17:20