Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лесна работа: Две много скъпи пици

Снимка: архив


Днес си припомняме интересна история за голяма цел, ново начало и пионери, без които светът не би помръднал от мястото си години наред.

Като всяка история, и тази започва с раждането.

Актът за раждане: документ от девет страници, с дата 31 октомври 2008 година.

Родител: Сатоши Накамото, който и да е той – един супер креативен човек или група от подобни личности.

Детенцето? Биткойн.

Име, презиме, фамилия: Електронна Парична система „От ползвател - до ползвател“.

Мисия: създаване на система за директни разплащания. Моля банките да не се обиждат, но... без посредничеството на финансови институции.

Визия: световна валута, достъпна за всеки човек; валута извън контрола на централните банки. Или поне аз така виждам нещата, защото добре формулираната визия е ясна, насочена към бъдещето, вдъхновяваща, амбициозна и същевременно реалистична. А Накамото, който и да е той, определено е целял подобно бъдеще за биткойн.

Изписването от родилния дом става на 3 януари 2009 година. Стъписаният свят получава първия блок, а девет дни по-късно е регистрирана и първата тестова трансакция.

И, разбира се, основополагащ момент за всяко детенце: прохождането.

В тази история детето прохожда на 22 май 2010 година. Тогава се случва нещо изключително: Ласло Ханиец осъществява първата трансакция с биткойн – купува си с тази виртуална валута две пици.

Разбира се, като всеки пионер, той се сблъсква с известни затруднения: пицарията не приема подобен тип разплащания и в сделката се включва приятел на Ласло от крипто форум, но... с всяко начало е така.

В крайна сметка човекът заплаща 10 000 биткойна и сладко си похапва две големи пици на стойност 41 долара. Не ни се мисли за каква сума става дума към днешна дата.

Скъпа храна във всяко отношение, но най-вече - в историческо и емоционално.

Впрочем, този впечатляващ прощъпулник не пречи на загадъчния родител в края на същата календарна година да обяви кротичкото си оттегляне от проекта. Оттегля се точно както се е появил - загърнат в мъгла от слухове и мистерии.

Дали е истина, или рекламен трик? Засега никой не е споделил да има ясна представа за това. Но какво по-логично от оттеглянето на Накамото, след като официалното представяне на споменатото детенце става факт? Употребата на биткойн е верифицирана. Притихналият и впечатлен свят няма как да върне случилото се обратно. Остава му да приеме и да се съобрази, без значение като пасивен наблюдател или като участник, изпълнен с вяра в бъдещите възможности на дигиталната валута.

Така 22 май се превръща в световен ден на биткойн пицата – денят, в който някой прави реална поръчка и заплаща за нея с дигитална валута; изключителният момент, в който две страни използват биткойн като разменна единица. Единица, в чиято стойност днес вярват 4 процента от световното население.

Какво е продължението?

Предстои да видим.

Важното е, че вкусът на тази история не е вкус на Маргарита, Неаполитана, Капрезе, Куатро Формаджи, Маринара или Калцоне. Не е и вкус на пари, на генерирана с времето загуба или печалба.

Вкусът на тази история е вкус на начало. Като всяко начало то е трудно, доста оспорвано, неясно като моментна рекапитулация и будещо полярни мнения, но също така запомнящо се, амбициозно и вгледано далеч напред – в бъдещето.

Не знаем какво се крие там, но си струва да научим.

А дотогава всяка година на днешния ден ще отбелязваме празника.

Някои - със сделки, други - с размисли, а трети - с хапване, приятен апетит и добро настроение.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

София Колева, която има пет именици в семейството си: Здраве за всички!

Православната църква почита паметта на светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София. Имениците, на които можем да честитим днес, са много, но в семейството на общинския съветник от ПП-ДБ във Варна София Колева денят е изключително специален, защото празнува не само тя, но и много от нейните близки. "Днес празнуваме: моята майка Любка и..

публикувано на 17.09.24 в 16:30

Варна ще отбележи 116 години от Независимостта (програма)

Община Варна организира тържественото честване на 22 септември – Независимостта на България. Отбелязването на 116 години от историческото събитие включва военен ритуал по издигане на националното знаме на Република България и молебен. Програмата ще продължи с празнично хоро с Фолклорен ансамбъл „Варна“. Тържественото честване е от 10 часа на 22..

публикувано на 17.09.24 в 14:05

Варненци могат да се включат в заснемането на видеа за опазване на околната среда

Мотивиращи видеа, които да насочат вниманието към опазването на околната среда, могат да заснемат хора на различни възрасти във Варна. Идеята е на Фондация „Академия за рециклиращо изкуство“, която кани варненци да участват в безплатните срещи, които ще се проведат в няколко поредни съботи и в които ще бъдат изработени клиповете. Целта е да..

публикувано на 17.09.24 в 10:50

Почитаме светите Вяра, Надежда, Любов и майка им София

Днес църквата почита паметта на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов и отдава почит на християнските добродетели, чиито имена носят те. Преданието разказва, че през втората половина на І в. в Рим е живяла една благочестива жена, християнка. Тя се казвала София и имала три дъщери, които носели имената на християнски добродетели - Вяра, Надежда..

публикувано на 17.09.24 в 07:00

16 септември във Варна: Говорят първокласниците

Новата учебна година беше открита във Варна, а безспорно денят беше най-вълнуващ за първокласниците. 3 146 деца прекрачиха за първи път прага на 37-те общински училища в морската столица. Как си представят обучението, какво им харесва в училище, научили ли са си първите стихотворения, с които участват в откриването на учебната година? Даниела..

публикувано на 16.09.24 в 16:48

Отличничката Ханна Иванова: Всичко се постига с много учене, а трудът винаги се отблагодарява

Ханна Иванова е осмокласничка в Първа езикова гимназия във Варна. Тя е приета с най-висок успех в осмите класове в специалността с немски и английски език. Отличните оценки се постигат с много учене и труд без почивка, обобщава Ханна. А трудът, допълва тя, винаги се отблагодарява. Ученичката от днес знае, че иска да продължи образованието си в чужбина..

публикувано на 16.09.24 в 16:40

Лесна работа: Училище

И ето го следващото начало! Ваканцията се отдалечава с тихи стъпки по брега. Бяла шапка, синя панделка, шарена раничка, от която се подават весели летни спомени... Боси крака оставят кратки следи по мокрия пясък... Всичко, характерно за една чудесна ваканция, която си тръгва. Плюс слънчеви очила и настроение. Да, и лека носталгия в..

публикувано на 16.09.24 в 15:30