Съвременният сладкар е художник, скулптор и технолог. Сладките изкушения, преминали през ръцете на майстор - сладкарите са като произведения на изкуството. До голяма степен професията на сладкаря е доста трудоемка. Учи се цял живот. Усъвършенства се всеки ден. В повечето случаи сладкарството се случва на хората в занаята като хоби, което с душа и усърдие може да се превърне в успешен бизнес и се случва.
Пример за сладкар, започнал с торти и сладки за удоволствие в дома, а днес топ-сладкар на България в престижна сладкарница, е шеф-сладкар Ани Боланд. Повече от 12 години тя оставя сладкарския си почерк у варненци. Ани Боланд е един от най-добрите сладкари у нас, а наскоро заедно със своя екип спечели поредно признание от популярно списание в категория "Десерт" на годината.
Навръх Спасовден ни гостува Анелия Боланд, или Ани Боланд, както всички я познават, за да сподели повече за предизвикателствата в професията, за сладките изкушения и за най-голямото богатство в професионален план - екипът, с който работи.
Последната престижна награда идва ненадейно. Тайно жури, което е посетило сладкарницата два пъти, са консумирали десерти от менюто на Ани Боланд. Оценката им е за цялостния майсторски подход при съчетаване на вкусовете, начин на поднасяне, атмосферата в заведението и цялостното преживяване, което включва и обслужването.
Запитана дали мечтае и за звезда "Мишлен", Ани със скромност отговаря, че това е нещо, за което даже не си е помисляла.
На въпрос има ли си любим десерт - отговорът й е: "Нямам такъв! Абсолютно всеки десерт във витрината ни е бил плод на многобройни поправки, до момента, в който не е станал перфектен, така че смело мога да заявя, че всички десерти са ми любими!".
Най-голямото богатствто в професионален план за Ани е нейният екип, с който заедно вървят по пътя вече няколко години, а с една част от тях са от самото й начало. "Господ ми ги е изпратил!", коментира шеф - сладкар Боланд.
Следващата мечта, която тя си поставя в най-кратък план е да предложи съвсем скоро на всички любители на нейните торти десерти без захар. Старае се да работи с пресни и качествени продукти и никога не би свалила качеството, дори и заради тежките икономически условия, в които се налага да работи.
Още за сладките изкушения и за сладкарството като страст на Ани Боланд може да чуете в звуковия файл.
Документалната изложба и репродукции „Тамара Лемпицка – кралицата на ар деко“ гостува в Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ във Варна. Зрителите ще могат да се насладят на експозицията, посветена на известната полска художничка, от 8 до 22 май 2025 г. Откриването ще бъде на 8 май от 17:00 ч. Селекцията представя живота и творчеството на..
С тази публикация ще Ви поканим на пътешествие да трънското село Врабча. Т.е. ще пропътуваме цялата държава, за да се озовем на сръбската граница. По силата на Ньойския договор селото е разделено на две. Едната част остава в България. Другата преминава във владение на Сърбия. През почивнните дни с влакове и бусове там беше Мартин Николов. Който обикаля..
Атакама - може би най-сухото място на нашата планета, но със сигурност най-доброто за наблюдение на звездното небе. Един свят, който дори най-смелото въображение не може да си представи. Това научаваме от Дарио Диониси - приключенец, посетил шест континента. Планинар, любител и ценител на природата, той с удоволствие и успешно организира далечни..
Типично по български и съдбата на бившето руско консулство във Варна е на път да се превърне в "ябълка на раздора". Две паралелни и коренно различни петиции набират подписи в какво да бъде трансформирана сградата, която държавата в лицето на Министерство на външните работи,посредством Областна администрация, предостави на Община Варна за стопанисване...
Има места, където е писана история, и въпреки това никой не знае за тях! Едно от тези места е в сърцето на Европа... Така започва късометражният филм "Ключовете към свободата" на един от най-титулованите режисьори на нашето време - Вим Вендерс, посветен на едно от най-тайните места в Европейската история. Роден в Германия, в..
Солените сладоледи, макар и да изглеждат като иновация на съвременната кухня, имат дълбоки исторически корени, достигащи още до древен Китай, където смесицата от сладки и солени вкусове в замразените десерти е била популярна. Тази тенденция обаче набира сериозна скорост именно през 2025 година, превръщайки се в един от водещите гастрономически..
На 1 юни 2025 г., по случай Международния ден на детето, се организира благотворително парти “Надежда за Виктор”, с цел да се съберат средства за лечението на Виктор, който от години се бори с онкологично заболяване. Организатор е Зорница Атанасова, която е дълбоко ангажирана с каузата. Събитието ще се проведе в озелененото пространство в село..