Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Гюров: Не обичам на музиката да се гледа като на бизнес

Васил Гюров
Снимка: youtube

Не обичам на музиката да се гледа като на бизнес. За мен тя е начин на живот. Обичам я толкова много, че не бих гледал на нея като на нещо, което е свързано с бизнеса. Това как ще си изкарвам парите никога не е стояло между мен и музиката. Никога не съм й изневерявал и поради това и тя не ми изневери. Това подчерта в интервю за Радио Варна музикантът Васил Гюров.

Той допълни, че 80-те години за него са най-ценни заради музиката, излизала тогава в България. "70-те и 80-те бяха изпълнени с много ценни групи и изпълнители. Сега слушам предимно музика от тези години. Тогава бяхме и много млади... Всички спомени, свързани с тогава, са приятни, и то най-вече заради това, че правехме много музика", каза още Гюров.

Като на шега са създавали хитовете, които и днес се слушат много, тогава, спомня си музикантът. "Ние не си давахме сметка какво създаваме. Когато човек е млад, има повече енергия и време за себе си. Радвам се, че това време го оползотворихме с правене на музика", добави Гюров.

Поглеждайки назад в годините, той си спомня, че концертите са били мястото за проверка дали едно парче е добро или не. "Силата на "Ревю" в момента е, че парчетата ни са изцяло авторски и са минали проверката на времето. Те се харесват. Обичам, когато млади хора на по 20 години днес знаят песните ни наизуст", сподели Гюров.

Чуйте цялото интервю на Доно Цветков с Васил Гюров  в прикачения звуков файл:



Васил Гюров е български певец, бас китарист, основател на групите "Кале" и "Ревю". От 1978 до 1982 г. учи в Софийската математическа гимназия, където заедно с Милен Николов (китара), Владимир Караиванов (барабани) и Сашо Михайлов (йоника) правят първи опити за създаване на група. В края на 1985 г., заедно с Димитър Воев и Кирил Манчев, създават група „Кале“. Първата им изява е през 1987 г. на Първия софийски рок фестивал, но след третата песен са свалени от сцената. Година по-късно "Кале" се разпада, а Гюров основава "Ревю". На следващата година излиза албумът им "Милена + Ревю", а песните "Ала Бала", "Директор на водопад" и "Чичо" стават хитове. През 1990 г. "Ревю" се разпадат, а Гюров заминава за Германия. Той се завръща в България през 1992 г. и прави няколко концерта с "Нова Генерация", която се разпада след смъртта на Димитър Воев. Васил и Иван Латинов създават група „Африка“. През 1996 г. групата подготвя албум, но той остава недовършен. Две години по-късно участва в група „Камион“. През 2001 г. "Ревю" е възстановена, а песента „Закуска“ е избрана за песен на годината в класацията на телевизия "ММ". Издаден е и албумът "10". Гюров се занимава с активизъм за опазване на околната среда като член на "Зелено движение".





По публикацията работи: Олга Карова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Йончо Цолов от Врачанско - най-дълголетният българин, живял 130 години

Това съобщи културният антрополог д-р Росен Гацин. По време на теренна експедиция в Северозападна България е открит смъртният акт на столетника, както и неговият надгробен паметник в село Лик, Врачанско. Родствениците на Йончо Цолов от Пеловския род - Георги Пеловски, Диана Пеловска, Гергана Николова, Йончо Пеловски, Георги Димитров - се..

публикувано на 13.09.24 в 08:05
Иво Инджов

Иво Инджов: Политиците да си напишат домашното по-добре, а не да предлагат промени в избирателната система

Снощи изтече срокът за регистрация на партиите и коалициите за участие в предсрочните парламентарни избори на 27 октомври. „Кризите в ДПС, както и в БСП, поставят много въпросителни относно това как би изглеждал новия парламент. Не допускам, че ДПС-тата няма да участват в изборите. В какъв вариант – тепърва ще стане ясно“. Това каза за..

публикувано на 12.09.24 в 10:49

Деменцията и болестта на Алцхаймер - все по-често срещани при напредване на възрастта

През месец септември в цял свят се говори повече по темата за превенция на заболяването Алцхаймер и синдром като деменцията. На 21.09. в Морската градина във Варна ще се проведе скрининг на хора, желаещи да се подложат на няколко въпроса относно евентуално заболяване или синдром, обясни за Радио Варна проф. д-р Ара Капрелян – началник на..

публикувано на 12.09.24 в 08:05

Във Варна започва XX-ият Световен анимационен фестивал

Във Варна започва XX-ият Световен анимационен фестивал. Той се открива на 11 септември във ФКЦ - Варна. Официалното закриване и връчването на наградите ще бъде на  15 септември 2024 г. Тази година Световният фестивал на анимационния филм - Варна има своето юбилейно 20-то издание. Събитието има за цел да запознае родната публика с най-доброто от..

публикувано на 11.09.24 в 08:10
Зеленият морски двор на Варна

Д-р Явор Ченков: Доброто развитие на детето е програмирано още преди раждането от начина на живот и взаимоотношенията на родителите

„Зеленият морски двор на Варна“ e финалист в международния конкурс за наградите Triple E за 2024 г. Екипът от специалисти в ранното детското развити е един от петте финалисти в категорията „Инициатива за ангажиране на общността на годината“ и са единствените номинирани в целия конкурс от Източна Европа и Балканите!  Triple E са глобално..

публикувано на 10.09.24 в 07:00

Дует Ритон представят концерт-спектакъла "Елате ни на гости" във Варна

Легендарният дует Ритон гостува във Варна на 9 септември. Концерт-спектакълът ще е в Летния театър от 20 часа с групата "Ангелите на Ритон". Събитието е част от турнето им "Елате ни на гости" , което започна през март и ще продължи до 16 октомври. Цялото интервю с дует Ритон чуйте в прикачения звуков файл.

публикувано на 09.09.24 в 08:00

Кристиана Димчева: Идеите в името на нашите деца ни обединяват днес

С „Празничен разказ“ Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ - Варна, отбелязва две знаменателни дати в историята ни – Съединението на Източна Румелия с Княжество България (6 септември) и Независимостта на България (22 септември). Изложбата се откри на 4 септември 2024 г. Тя проследява знакови събития от изграждането на българската държавност...

публикувано на 06.09.24 в 08:05