Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 2024 г. инфлацията ще се задържи доста над целевите нива

Снимка: ЕПА/БГНЕС

До 2024 г. инфлацията ще се задържи доста над целевите нива, въпреки че от края на миналата година като цяло тя спада. Това прогнозира за региона на Централна, Източна и Югоизточна Европа управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.

Думите ѝ бяха отправени по време на встъпителна реч на конференция, организирана от Хърватската национална банка и МВФ, на тема "Политиката в бурни води: Насърчаване на устойчивостта в Централна, Източна и Югоизточна Европа", в Дубровник, Хърватия, съобщиха за БТА от българското представителство на Фонда.

Поредица от наслагващи се сътресения – пандемията от COVID-19, кризата с разходите за живот, ускоряването на изменението на климата и особено войната на Русия в Украйна – засегнаха силно региона на Централна, Източна и Югоизточна Европа, посочва Георгиева.

За Украйна войната е абсолютно опустошителна, както за живота на хората, така и за икономиката. В останалата част от региона войната предизвика безпрецедентна криза на доставките на природен газ и инфлация при цените на хранителните продукти, която засегна най-вече най-уязвимите, подчертава ръководителят на МВФ.

Войната също така ускори геоикономическата фрагментация. Европейските и световните вериги за доставки трябваше да се приспособят към новите реалности.
Всичко това означава трайно висока инфлация и слаб растеж за региона, алармира Георгиева.

Що се отнася до растежа, тя обяснява, че регионът е изправен пред сериозни икономически проблеми. "Сравнихме настоящите си прогнози с прогнозата ни за региона отпреди пандемията, като изключихме Беларус, Русия и Украйна", казва още тя и добавя: "Равнището на реалния БВП през 2024 г. се очаква да бъде с 3,5 на сто по-ниско спрямо това, което очаквахме в началото на 2020 г.".

Управляващият директор на МВФ посочва три големи предизвикателства пред региона. На първо място тя изтъква намаляването на инфлацията "като същевременно се поддържа възстановяването и се полагат основите на бъдещия растеж".

За целта е необходимо паричната, фискалната и структурната политика да работят съгласувано, препоръчва още тя.

Второто предизвикателство пред региона е енергийната сигурност. Осигуряването на енергия изисква изграждането на мащабни инфраструктурни връзки. "Проектът за синхронизация на балтийските държави и свързване на Естония, Латвия и Литва с електроенергийната мрежа на ЕС е чудесен пример за това", казва Георгиева.

Според нея за постигне на напредък както по отношение на енергийната сигурност, така и по отношение на целите, свързани с климата, регионът трябва да повиши публичните и частните инвестиции във възобновяеми енергийни източници.

"Правителствата могат да приемат по-амбициозни цели за намаляване на емисиите и по-ефективни политики за постигането им. Необходимо е ценообразуване на въглеродните емисии - това е най-бързият и най-ефективният начин за постигане на целите в областта на климата".

Третото предизвикателство пред региона е да се възползва от възможностите в един фрагментиран свят. Днес разпокъсаността създава както рискове, така и възможности за региона, обяснява управляващият директор на МВФ.

Възможно е някои производства да се преместят по-близо до "дома". По-конкретно, мултинационалните компании могат да обмислят преместването на производствата си от отдалечени места, като например Азия.

"Чрез правилните политики перспективите пред региона могат да бъдат светли, въпреки че плаваме в бурни води", казва в края на изказването си Георгиева, добавяйки, че политическите съвети и техническата помощ, предоставяна от МВФ в области като управлението на публичните инвестиции "помогнаха на региона да преодолее тригодишните сътресения".

По публикацията работи: Ваня Славова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Улица или offroad трасе е ул.„Сирма войвода“? (ВИДЕО)

Участъкът от ул. „Сирма войвода“ в кв.“Свети Никола“, който ще се ремонтира, е дълъг 1,4 км., според Google maps. Подобните български навигационни програми отказаха да предложат маршрут по тази улица и алтернативата им е да заобиколите с около 800 метра, за да стигнете от ул. „Арх. Манол Йорданов“ /Траката/ до ул. „Д-р Борис Окс“...

публикувано на 04.07.24 в 16:52

Засега няма прекратени договори на фармацевти със здравната каса във Варна

Към днешна дата няма постъпили заявления от управители на аптеки за предсрочно прекратяване на договорите с РЗОК-Варна. Това съобщиха за Радио Варна от институцията. Оттам уточниха, че предизвестието може да бъде оттеглено в рамките на 30 дни от неговото подаване. Варненските аптеки протестират днес и утре Припомняме, че фармацевтите започнаха..

публикувано на 04.07.24 в 16:39

ВиК приключват през юли работа около Терапията, ремонтът на околовръстното готов до 15 септември

Ремонтът на бул. „Христо Смирненски“ може да завърши изцяло до 15 септември, включително и с полагането на най-горния износващ слой на асфалтовата настилка. Ускоряването на строително-монтажните работи по т.нар. околовръстен път се налага заради затрудненията, които ежедневно срещат пациентите и служителите на УМБАЛ „Св. Марина“. Входът и изходът на..

публикувано на 04.07.24 в 16:30

Пречиствателна станция Албена, свлачище край Двореца, бездомни кучета и футбол - част от темите на сесията в Балчик

Проектът за дълбоководно заустване след пречиствателна станция за отпадъчни води Албена се внася за приемане от Националния експертен съвет. Решението на Общинския съвет в Балчик от днес е продиктувано от писмо на МРРБ, в което се уведомява, че са за разработени регионални прединвестиционни проучвания, включващи техническа и икономическа документация..

публикувано на 04.07.24 в 16:24

Кои училища във Варна са в челните редици според резултатите от НВО

От 8 до 10 юли ще се подават заявленията за първото класиране за прием в гимназиите. Варненските седмокласници извоюваха второто място в страната по резултати на НВО. Връстниците им от София ги изпреварват с няколко точки. По български език и литература средният успех е 60,24 точки, който е с 6 точки по-висок от средния за страната. Учениците от София..

публикувано на 04.07.24 в 16:10

Освободиха заместник-областните управители на Варна

И двамата заместник-областни управители на Варна Изабела Иванова и Огнян Рачев са освободени от длъжност с ъс заповед на служебния премиер.  Единият от двамата нови представители на държавата ще бъде официално обявен в понеделник, съобщиха за Радио Варна от пресцентъра на областната управа. В момента страницата на Областна..

публикувано на 04.07.24 в 16:07

Тежка катастрофа със загинал между Калиманци и Доброглед

Пътник загина при тежка катастрофа на Т- образното кръстовище между селата Калиманци и Доброглед. По първоначални данни причината за възникване на пътния инцидент е отнето предимство от водач на джип, който удря другия автомобил. Шофьорите и още един от пътниците са откарани в болница, съобщиха от пресцентър на полицията във Варна.

публикувано на 04.07.24 в 15:48