Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хидробиолог: На този етап няма притеснение за замърсяване на Българското Черноморие

Снимка: Яна Боянова

Откакто язовирът "Нова Каховка" в Украйна беше разрушен, в пространството непрекъснато се говори за възможна екологична катастрофа с всички последици от нея. Също така постоянно се уточнява, че Черно море може да се самопочисти. Разбира се, не си представяйте, че някой отива да изгребва замърсителите. Става въпрос за много сложни процеси, поясни Радослава Бекова, хидробиолог от Института по океанология към Българската академия на науките във Варна. Тя беше категорична, че на този етап не трябва да има притеснение за замърсяване на българското море.

За да разберем тези сложни процеси, нека си представим Черно море като жив организъм, подобно на човек, примерно. И всички същества, които живеят в него – от най-мъничките, до най-големите, представляват различните системи на организма. При замърсяване те преминават в режим работа. "За химичните процеси отговарят и много организми, които започват при процесите за разлагане, след това се включват други организми, които се включват в изяждането на органичните замърсители и вещества, които попадат. Отделно по хранителната верига нагоре се включват фитопланктонът, зоопланктонът, риби, за да стигнем до делфините в самото Черно море. Така при замърсяване Черно море има способността да включи тези системи на защита.

Това самопречистване е точно като при човешкия организъм. Имунната система е тази, която започва да работи в случай на заболяване. По същия начин при замърсяване морето включва своята имунна система и започва да пречиства, независимо от това какъв вид замърсяване е попаднало в него. 

Хидробиологът Радослава Бекова е категорична, че с това описание илюстрираме на достъпен език процесите. Иначе те са много по-сложни."Това са химични процеси, биологични процеси. Ние просто не трябва да угнетяваме допълнително системата, за да може тя да включи този "имунен" отговор за самопочистване", допълни тя. 

Процесът на самопочистване освен че е много сложен, зависи и от концентрацията на замърсяването, така и от факторите на околната среда. емпературата е един от ключовите фактори за този процес", каза Радослава Бекова. 

В исторически план Черно море няколко пъти е минавало т. нар. тънка червена линия заради замърсяване, припомни още Бекова. Т.е. един вид е претърпяло някаква екологична катастрофа, но с годините е успяло да се справи. Като например при изчезването на някой биологичен вид или при индустриализацията и липсата на пречиствателни станции, каза още тя. Черно море е доказало през годините, че е възможно да се справи и да се самопочисти от този вид замърсявания. Но колко време е необходимо не може да кажем, подчерта хидробиологът. 

Радослава Бекова от института по Океанология във Варна добави, че единственият фактор, който би попречил на Черно Море да се самопочисти, е при изчезването на видовете. Но и тогава процесът може да е обратим.

а този етап все още няма граница, на която да се каже, че няма връщане назад. Ние апелираме за едно по-отговорно поведение и управление на околната среда като цяло", допълни Бекова. 

Подробностите чуйте в звуковия файл:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В понеделник ще е слънчево и още по-горещо

През нощта ше е ясно и почти тихо, само по Черноморието със слаб северен вятър. Преобладаващи минимални температури между 17° и 22°, за Варна около 19°. Утре ще е слънчево и още по-горещо! Ще духа слаб вятър от изток и североизток, по Черноморието до умерен, следобед подсилен от бриза. Максимални температури от 34° до 39°, по брега на морето..

публикувано на 07.07.24 в 16:12
Марин льо Пен

Рекордна избирателна активност на парламентарните избори във Франция

До обяд на втория тур на парламентарните избори във Франция са гласували 26,63% от избирателите. Процентът е най-високият от 1981 г. насам, предаде Франс 24. Представители на Министерството на вътрешните работи потвърдиха засиления интерес към вота. Очаква се..

публикувано на 07.07.24 в 14:27

Планинско спасяване направи въздушната линейка от Стара планина до Пловдив

Екип на "България Хели Мед Сървиз" е транспортирал пациент след инцидент в Стара планина до УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив. Сигналът е подаден от Планинската спасителна служба. Пострадалият е 40-годишен мъж, а инцидентът е станал в района на връх Ботев. Той е в..

публикувано на 07.07.24 в 13:47
шоколад

1 милиард души ядат шоколад всеки ден

Всяка година на 7 юли дава възможност на любителите на шоколада по света да се отдадат на любимото си лакомство без чувство за вина. Денят е посветен и на всички видове лакомства, направени от шоколад, включително шоколадово мляко, горещ шоколад, шоколадови бонбони, шоколадова торта, брауни или всичко, покрито с шоколад...

публикувано на 07.07.24 в 13:43
Юли, 2024 г.

Жега и в понеделник

През нощта ще е ясно и почти тихо, само по Черноморието със слаб северен вятър. Преобладаващи минимални температури между 17° и 22°, за Варна около 19°. Утре ще е слънчево и още по-горещо!  Ще духа слаб вятър от изток и североизток, по Черноморието до умерен, следобед подсилен от бриза. Максимални температури от 34° до 39°, по брега на..

публикувано на 07.07.24 в 13:31

ДКЦ - 3 Варна няма да работи на 7 и 8 юли

Причината е възникнал пожар в сградата, който е овладян. Няма пострадали лица, нанесени са материални щети Поради възникнал пожар в сградата на ”ДКЦ 3 – Варна” ЕООД, лечебното заведение и спешният център към него, както и стоматологичните кабинети няма да работят на 7 и 8 юли. Нуждаещите се пациенти могат да се обърнат към спешен кабинет в..

публикувано на 07.07.24 в 13:29

Двама души са леко пострадали при пожара в квартал „Младост“ във Варна

Двама души са леко пострадали при пожара в блок 148 във варненския квартал „Младост“, за който Радио Варна съобщи по-рано.  По последна информация пожарът е започнал в апартамент на петия етаж във вход 4 на бл.148 в кв. „Младост“. 80-годиишната собственичка на жилището е запалила свещ в спалнята и отишла в друга стая. Тя е леко обгазена и..

публикувано на 07.07.24 в 12:29