Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калина Мавродиева с изложба "По билото" във Варна

Първата изложба в рамките на Фестивала "Август в изкуството" отваря врати в галерия A&G Art Meeting на ул.“Любен Каравелов“ 8 от 18 часа тази вечер.

Калина Мародиева представя живопис под мотото „По билото“.

Художничката показва няколко серии картини, разработвани последователно през последните години. Чрез тях размишлява колко важни са процесът на съзерцание и кратките моменти, в които мечтаем. 

Изложбата ще бъде открита от проф. Станислав Памукчиев. 

"В сериите „По билото“ и „След себе си“ отсъства човешки образ. Той съпреживява видяното. Картините представят погледа му/ми, загледан в розово-синьо небе или гледката, когато върви по билото на планината. За мен тези картини са тихи и усамотени. Какъвто е и вътрешният свят на човека. Те са един път в търсене на щастието и красотата", споделя авторката. 




Образите, които тя създава, са свързани със срещи с хора и места или усещането и за тези срещи. Често в творчеството си пресъздава спомени, които иска да преживее отново. Понякога избледнели и дори променени от времето, но определящи при формирането на възприятията й. 

"Автентичността на преживяното и влиянието на образа върху мен засилва творческата ми сетивност по време на работа. Това ми помага да бъда максимално откровена със зрителя", допълва Мавродиева.

Калина Мавродиева е родена през 1988 г. в Троян. В момента живее и работи в София. През 2014 г. завършва магистърска степен по живопис в Националната художествена академия - София. През 2012 г. специализира живопис в Академията за изящни изкуства Брера в Милано, Италия.

От 2011 г. насам тя представя работата си в самостоятелни и съвместни изложби и участва в кураторски проекти. През 2015 г. Калина Мавродиева е носител на Награда на колекционерите в конкурса ESSL ART AWARD CEE 2015, като участва в изложбата Diversity of Voices в Музей за съвременно изкуство ESSL в Австрия. През същата година по покана на кураторите Ев-гения Кикодзе и Антонио Джеуза участва в международната изложба Softnorm в галерия Artplay, Москва. Следват изложбите: Внимание: прясна боя!, куратори: Мария Василева, Даниела Радева и Владия Михайлова, СГХГ, 2015; Арт старт, куратори: Весела Ножарова, Даниела Радева и Стефка Цанева, галерия Credo Bonum, София, 2018; Образ и подобие, На-ционална художествена галерия, София и Музей за съвременно изкуство „Зураб Церетели“, Тбилиси, 2019 г. и други.

През последната година представя изложбите След себе си в галерия Васка Емануилова/СГХГ и Крачки в паметта в галерия Капанa/ГХГ Пловдив.

С Калина Мавродиева разговаря Светлана Вълкова:



След 8-годишно прекъсване във Варна предстои Десето юбилейно издание на Фестивала на визуалните изкуства “Август в изкуството”. То ще протече под мотото “Истина и симулация”.

От 22 юни до 2 август близо 90 художници от 8 страни ще представят свои творби в Градската художествена галерия на Варна и в още 9 галерии в морския град.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

84 години от връщането на Балчик в пределите на Майка България (21 септември 1940 г.)

По повод празника на града, освобождението от румънска окупация, на 21 септември на едноименния централен площад от 10.00 часа започва церемония по издигане на националния флаг на Република България, с участието на представителна част  и Представителния духов оркестър на Военноморските сили. Пред Паметника на героите, паднали за Отечеството, ще бъдат..

публикувано на 18.09.24 в 17:53

Изложба на Николай Русев, посветена на тракийски царе, във Варна

Художникът Николай Русев представя във Варна изложба, посветена на тракийски царе. Тя включва художествени портрети и панели от комикса „Тайната на Котис I“.   Портретите на тракийски царе са част от музейната сбирка на Етнографски комплекс Златоград. Те са предоставени специално за случая от неговия създател и управител, инженер Александър..

публикувано на 18.09.24 в 12:08

Японският епос „Шогун“ с най-много награди „Еми“

76-ите награди „Еми“ бяха раздадени късно снощи в Лос Анджелис.  Японският епос „Шогун“ на FX влезе в историята със своите 18 награди „Еми“ - най-много, печелени някога от сериал за един сезон, включително за най-добра драма, най-добър актьор и най-добра актриса. „Хакери“ на HBO предизвика изненада, като взе приза за най-добър комедиен сериал пред..

публикувано на 16.09.24 в 08:58

Пленер "Европейски хоризонти": Художници от България, Турция, Румъния и Полша с излияния в балчишката галерия

Симеон Кръстев, Росен Кавръков, Йордан Йорданов, Димитър Евстатиев, Айнур Каплан, Габриел Дима, Агата Грендович, Анна Босек. Това са имената на осемте художници, участващи в 16-ото издание на международния пленер "Европейски хоризонти" в Балчик. Авторите, които са от България, Полша, Румъния, Турция, представят изкуството си до края на месеца в..

публикувано на 13.09.24 в 16:31

Думите също лекуват, медици-писатели от цял свят във Варна

Много литературни четения и посещения на забележителности във Варна и региона са включени в програмата на 66-ия Международен конгрес на писателите-лекари. Той се провежда във Варна до неделя. Над 60 души от България и света се включват в инициативата, а мотото е "Медицина - живот и любов".  35 години доц. д-р Добрин Паскалев е работил в..

публикувано на 12.09.24 в 20:03

Първо представяне пред читателите на книгата „Крайморска Добруджа. Балчик, Каварна, Шабла. Недоразказаното минало" в Белия град

На 12 септември е официалното представяне на книгата „Крайморска Добруджа. Балчик, Каварна, Шабла. Недоразказаното минало” на проф. Ангел Ангелов. Тя е фокусирана върху пресечната точка на събитийната история с историята на ежедневието.   В нея са представени някои от природните катаклизми, повлияли съществено върху живота,  приказната..

публикувано на 11.09.24 в 16:22

Разнообразната програма на фестивала на изкуствата "Виа понтика" - Балчик продължава при вход свободен за всички събития

Изложба калиграфия "Красиви думи" е подредена в Художествена галерия - Балчик. Тя е дело на студентите Александра Вутова, Ангела Айтоска, Димитър Иванов и Илия Иванов от катедра „Плакат и визуална комуникация“ в Националната художествена академия - София и Валерия Лень и Даниела Христова от специалност "Графичен дизайн и визуални комуникации" във..

публикувано на 11.09.24 в 15:06