Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ иска допълнителни средства за заплати в обществения сектор

Автор:
Снимка: архив

В бюджет 2023 да се осигурят допълнителни средства за заплати в обществения сектор, които да компенсират натрупаната инфлация през 2021 и 2022 година и с 10% да се увеличат заплатите за настоящата. За това настояват от КНСБ, предаде БНР.  

Синдикатът иска от 1 юли Министерският съвет да увеличи отново минималната заплата - на 850 лева. Президентът на КНСБ Пламен Димитров коментира, че за увеличението на бюджетните заплати трябват 475 милиона лева, а за ръста на минималната - още 175 милиона лева и средства за това могат да се намерят.   

„Връщането на 20% ДДС за всички, на които беше дадено като ваканция през тези месеци на криза, видяхме и доказахме пред вас, че те не доведоха до намаляване на цените! Всъщност тези мерки останаха като полза във джоба на съответните производители или съответните бизнеси - в ресторантските услуги, да речем. Ние искаме да видим гаранциите за политическите ангажименти, които бяха поети, а именно 125% от средната работна заплата, гарантирани от всички партии, за педагогическия персонал за 2023 година. Това е най-малкото, което могат да сложат на масата“, посочи Димитров. 

Данните на КНСБ показват, че след като се приспадне инфлацията от ръста на доходите от 2021 година до момента, реално в частния сектор има ръст на възнагражденията от 2.5%, а в обществения изоставането на доходите е с 8.2 на сто. 

В образованието заплатите изостават с 9 на сто, тези в хуманното здравеопазване - с 16.3 на сто, а при радио и телевизионната дейност - с 12.6 на сто. 

Най-големият длъжник в частния сектор се оказва производството на кокс и рафинирани нефтопродукти – минус 32%. Става въпрос за "Лукойл-Нефтохим", където инфлация въобще не е компенсирана.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Пеша фест" във Варна на 22 септември, затварят за автомобили част от улица "Преслав"

С базар и празнична програма Варна ще отбележи Европейския ден без автомобили. Традиционният "Пеша фест" ще затвори за ден част от улица "Преслав" - между улиците "Хан Аспарух" и "Одесос", съобщиха за Радио Варна организаторите Калина Жечева и Боян Велев.  Фокусът на събитията тази година е върху популяризирането на потенциала на пешеходните..

публикувано на 18.09.24 в 09:45

Адресите без ток на 18 септември

В периода 16.09.2024 - 20.09.2024, от 9:00 до 17:00 , поради неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на с. Горен Чифлик - клиентите, електрозахранени от ТП 2. На 18.09.2024, от 9:00 до 17:00 , поради неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на..

публикувано на 18.09.24 в 05:47
Есенно море

Променлива облачност в сряда

Утрото в сряда ни посреща с хладно време и слаб вятър. Днес облачността ще е променлива, около и след обяд по-често значителна. Възможни са изолирани слаби валежи от дъжд. Ще духа слаб, по крайбрежието умерен вятър от североизток. Максимални температури между 21° и 26°, за Варна 24°. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на..

публикувано на 18.09.24 в 05:44

Жители на Пчелина се срещнаха с кмета на Варна, представители на ВиК и строителните фирми

Живеещите в местността Пчелина във Варна обсъдиха на среща инфраструктурните проблеми в района  с кмета на Варна Благомир Коцев и районният кмет на "Младост" Христо Христов, ръководителя на ВиК-проекта във Варна Сава Коев, управителите на ВиК-Варна инж. Веселин Русев и на строителната фирма "Инжстрой" Милен Гочев. По думите на..

публикувано на 17.09.24 в 21:10

По нови правила ще определят носителите на награда "Варна"

По променени правила ще се определят носителите на награда „Варна“. Това реши ресорната комисия към Общинския съвет, която единодушно гласува промени в двата Статута за награда „Варна“ –  в системата на предучилищното и училищното образование и в сферата на науката и висшето образование. Измененията се правят по предложение на общинските съветници Жечка..

публикувано на 17.09.24 в 17:41

До края на месеца се очаква решение на КЗК за новата библиотека във Варна

До края на септември се очаква решението на Комисията за защита на конкуренцията за обжалването на избора на изпълнител за строежа на новата библиотека във Варна. Няма опасност за загуба на разрешително, защото строителната площадка е открита от изпълнителя на външните ВиК връзки, както законът предвижда. Това коментира заместник-кметът Диан Иванов,..

публикувано на 17.09.24 в 17:20

За проблем със сметопочистването алармира районният кмет на "Владислав Варненчик"

За огромен проблем със сметопочистването съобщи в профила си във Фейсбук районният кмет на "Владислав Варненчик" Николай Костадинов. До вчерашния ден там са установени 188 необслужени съда (за неделя и понеделник), коментира той. " Санкцията, която ще предложим да им бъде наложена от Общината, е в размер на 18 800 лв.", посочва районният кмет, като..

публикувано на 17.09.24 в 17:10