Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По детските площадки във Варна се пие, пуши и яде

| обновено на 04.07.23 в 14:41

Зачестяват случаите на сигнали за потрошени и мръсни детски площадки. Освен вандалските прояви за състоянието на кътовете за игра на децата вина имат и недобросъвестни възрастни, споделя впечататленията си слушател на Радио Варна. Той разказа, че често е бил свидетел на това как майки дават лош пример на децата си и пушат на площадките. Забелязвал е и мъже да се навъртат в тези пространства.

Според кмета на район "Владислав Варненчик" Николай Костадинов всичко това опира до съзнание и възпитание. Той посочи, че в района се грижат добре за съоръженията. Над 60 са детските площадки, които се чистят по график. Служители на кметството правят обходи по два пъти на ден и следят за нередности. Костадинов призова хората да продължават да подават сигнали, за да могат да бъдат залавяни нарушителите.

Репортерът Сияна Спиридонова провери състоянието на площадките в квартал „Левски“.

Семействата с малки деца в квартал „Левски” са облагодетелствани, защото има изобилие от детски площадки в района, на които малчуганите да играят и да се забавляват. Какво е тяхното състояние, обаче, и как се поддържат е друг въпрос... Улица „Дубровник”, която наскоро бе ремонтирана, шеговито местните я наричат „Улицата на глада”. Заради студентските общежития, а и не само, улицата изобилства от заведения за бързо хранене - баничарници, кебапчийници, дюнерджийници, лафки за палачинки и т.н. 
Повечето от местата за хранене нямат обособени маси или пейки и клиентите им прибягват до най-близкото удобно място за сядане - пейките на детските площадки. Следователно след себе си те оставят отпадъци като мазни опаковки, бутилки, салфетки, обелки от слънчогледови семки.... 

Кошчета за боклук се почистват регулярно, твърдят родители, но ползвателите на площадката, правещи боклук, се увеличават с всеки изминал ден. Не липсват и площадки с изпочупени детски люлки. В спортния комплекс на ул. „Студентска”, който бе открит официално преди около 2-3 години, на детската площадка вече има изпочупени и дори липсващи люлки. Вандалските прояви лишават най-малките варненчета от място за игра.

По публикацията работиха: Сияна Спиридонова, Елисавета Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Мисия възможна ли е разширението на пътя Варна-Добрич?

Все още не е ясно дали е започнала работата по проекта за разширение на пътя Варна – Добрич. Пари за тази цел са предвидени в държавния бюджет за 2024 година. Това съобщи за Радио Варна депутатът от БСП от Добрич Мая Димитрова. Тя е задала въпрос до министъра на регионалното развитие и благоустройството във връзка с това на какъв етап е..

публикувано на 07.07.24 в 13:21

Атина е в топ 10 туристически дестинации на американците

От храмовете в Япония и термалните бани в Унгария до Цикладските острови в Гърция - това лято американските туристи са навсякъде, а Атина е сред 10-те най-желани от тях дестинации. С поскъпването на долара стойността на парите в джобовете на американците сякаш ги отвежда още по-далеч...

публикувано на 07.07.24 в 11:20

Почитаме света великомъченица Неделя

Света мъченица Неделя е родена в Мала Азия. Още от детството се посветила на Бога и решила цял живот да пази целомъдрие. Много младежи търсели нейното съгласие за брак, но тя на всички отказвала с думите, че се е сгодила за Христа и иска да умре девица. Тогава един младеж от знатно семейство, обиден от нейния отказ, съобщил на император..

публикувано на 07.07.24 в 09:11
Крепостта Овеч

Най-дългото българско знаме ще бъде разпънато на крепостта Овеч край Провадия

През 2018 година в Плевен деца ушиха 740-метров национален трибагреник. Знамето е носено в тържествено шествие през центъра на града по време на празненствата за 3 март. Това е неофициален рекорд за най-дълго българско знаме. Тази неделя, обаче, той ще бъде подобрен. Инициативата е на клуб по народни танци от Варна, ушили още по-дълъг..

обновено на 07.07.24 в 08:46

"Плувно лято" в Каварна

„Плувно лято – 2024 г“ се провежда в община Каварна през месец юли. Смените са четири и в тях се обучават на плувни умения деца от първи до четвърти клас от СУ „ Ст.Караджа“ и ОУ „ Й.Йовков“. Първа смяна приключи успешно с 18 деца от първи и втори клас, водени от Галя Тодорова – учител в СУ..

публикувано на 07.07.24 в 08:28

20-та годишнина празнува Комплекс от социални услуги „Радост“-Варна

С открит урок, празник с балони и много изненади отбеляза 20-та си годишнина Комплекс от социални услуги „Радост“-Варна. Екипът му предоставя помощ на деца със специални потребности, от 2 до 18 години. А за родителите им – консултиране и посредничество.  „Общностна работа“ е може би най-важната за децата и семействата, които често попадат в..

публикувано на 06.07.24 в 10:00

Световен ден на целувката

6 юли е световният ден целувката. Идеята целувката да си има "Международен празник" идва първо на британците, които забелязали, че хората като че ли забравят да се целуват.  Удоволствието от целувката е може би най-интимното чувство, което всеки може да изпита. Но..

публикувано на 06.07.24 в 08:25