Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лесна работа: Учителят, който преформулира

Днес в един разговор стана дума за преформулирането. Знаете: техника, която превежда гневните изказвания на неутрален език и има за цел да успокои емоциите и да потърси възможни решения. Всъщност тя променя начина, по който хората възприемат и представят даден проблем, сменя рамката, в която сме успели да напъхаме някаква ситуация.... Да речем черната рамка се превръща в златиста или в цвят капучино. И тогава грешките от миналото стават бъдещи цели, а негативните изказвания добиват нов прочит и получават позитивно значение.

Това ме изкушава да ви разкажа една невероятна история, случила се с бащата на моя най-близка приятелка, в началото на деветдесетте години. Беше време специално – на обществени трусове, които се отразяваха върху човешки съдби.

И тогава – героят на нашата история, учител по професия, се налага да работи в свободното си време и като таксиметров шофьор, за да оцелява семейството му. Една нощ го спира мургава двойка – мъж и жена, които преди да се настанят, натъпкват в колата голям чувал. Пътуват до отдалечено от града село и колкото повече наближават крайната дестинация, толкова повече нашият герой се тревожи, че най-вероятно няма да получи нито стотинка за дългия нощен преход. Междувременно двойката разгорещено обсъжда ситуацията и всъщност, шофьорът на таксито, става неволен свидетел на разговор, който не би искал да чува. Научава, че тези хора току-що са направили обир, чувалът е пълен с крадени вещи, а те дискутират по-нататъшните си действия. И да! Става ясно, че те нямат никакви пари. Към края на пътуването човекът осъзнава, че това, че няма да си получи парите, е най-най-най-малкият му проблем. И така той се оказва в опасност в една тъмна, тъмна нощ, на самотно, напълно непознато за него място, в малкото пространство на лекия автомобил.... Когато... Мъжът вади пистолет и го насочва към главата му с думите:

- Дотук сме. Няма да платим.

Тогава нашият герой, впрочем забележителен, дългогодишен учител, запазва самообладание и пита:

- Момче, ти деца имаш ли?

Получава следния отговор:

- Да, имам. Четири. Защо?

Цитирам обяснението на учителя:

- Аз моите деца съм ги отгледал, но не съм сигурен дали ти ще успееш да отгледаш твоите.

Събеседникът му определено се вслушва в думите и стреснато пита:

- Защо?

Нашият герой отговаря:

- Защото ако ме убиеш, ще трябва да ме излежиш. Ти ще гниеш по затворите, докато децата ти растат. И как ще растат без баща?

Разговорът продължава в тази посока още няколко минути.

Ето го и големият финал: мургавият клиент прибира пистолета и казва на жена си:

- Пари нямаме, ама... я дай на човека един свещник. Свестен човек излезе.

Ето това аз наричам преформулиране. Перфектно свършена работа: от насочен в главата пистолет да промениш ситуацията към „дай на човека един свещник“ за благодарност. При това на уединено непознато място, в тъмна, тъмна нощ.

Ако питате как изглежда този исторически свещник, с който благодарен крадец желае да си плати таксито и дали после години наред стои на видно място в дома на оцелелия, докато всички минават на пръсти край реликвата. Не. Нищо подобно. Тази смразяваща кръвта, но и забавна на финала история, така и приключва – без свещник.

Един български учител не приема крадени вещи, но има знания, които добре приложени в правилния момент, могат да спасят човешки живот.

Ето това наричам преформулиране.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

София Колева, която има пет именици в семейството си: Здраве за всички!

Православната църква почита паметта на светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София. Имениците, на които можем да честитим днес, са много, но в семейството на общинския съветник от ПП-ДБ във Варна София Колева денят е изключително специален, защото празнува не само тя, но и много от нейните близки. "Днес празнуваме: моята майка Любка и..

публикувано на 17.09.24 в 16:30

Варна ще отбележи 116 години от Независимостта (програма)

Община Варна организира тържественото честване на 22 септември – Независимостта на България. Отбелязването на 116 години от историческото събитие включва военен ритуал по издигане на националното знаме на Република България и молебен. Програмата ще продължи с празнично хоро с Фолклорен ансамбъл „Варна“. Тържественото честване е от 10 часа на 22..

публикувано на 17.09.24 в 14:05

Варненци могат да се включат в заснемането на видеа за опазване на околната среда

Мотивиращи видеа, които да насочат вниманието към опазването на околната среда, могат да заснемат хора на различни възрасти във Варна. Идеята е на Фондация „Академия за рециклиращо изкуство“, която кани варненци да участват в безплатните срещи, които ще се проведат в няколко поредни съботи и в които ще бъдат изработени клиповете. Целта е да..

публикувано на 17.09.24 в 10:50

Почитаме светите Вяра, Надежда, Любов и майка им София

Днес църквата почита паметта на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов и отдава почит на християнските добродетели, чиито имена носят те. Преданието разказва, че през втората половина на І в. в Рим е живяла една благочестива жена, християнка. Тя се казвала София и имала три дъщери, които носели имената на християнски добродетели - Вяра, Надежда..

публикувано на 17.09.24 в 07:00

16 септември във Варна: Говорят първокласниците

Новата учебна година беше открита във Варна, а безспорно денят беше най-вълнуващ за първокласниците. 3 146 деца прекрачиха за първи път прага на 37-те общински училища в морската столица. Как си представят обучението, какво им харесва в училище, научили ли са си първите стихотворения, с които участват в откриването на учебната година? Даниела..

публикувано на 16.09.24 в 16:48

Отличничката Ханна Иванова: Всичко се постига с много учене, а трудът винаги се отблагодарява

Ханна Иванова е осмокласничка в Първа езикова гимназия във Варна. Тя е приета с най-висок успех в осмите класове в специалността с немски и английски език. Отличните оценки се постигат с много учене и труд без почивка, обобщава Ханна. А трудът, допълва тя, винаги се отблагодарява. Ученичката от днес знае, че иска да продължи образованието си в чужбина..

публикувано на 16.09.24 в 16:40

Лесна работа: Училище

И ето го следващото начало! Ваканцията се отдалечава с тихи стъпки по брега. Бяла шапка, синя панделка, шарена раничка, от която се подават весели летни спомени... Боси крака оставят кратки следи по мокрия пясък... Всичко, характерно за една чудесна ваканция, която си тръгва. Плюс слънчеви очила и настроение. Да, и лека носталгия в..

публикувано на 16.09.24 в 15:30