Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Художникът Юлий Таков: Това, което държи сетивата ми будни, се крие зад изображението

Активният творчески сезон за варненската галерия A&G Art Meeting продължава и през юли. Новото предизвикателство към сетивността на публиката идва от художника Юлий Таков и неговата изложба „Над повърхността“. Изложбата ще остане в арт пространството на галерията до 11 август.

В нея той представя няколко цикъла картини, които са част от търсенията му през последните две години. „В тях разглеждам въпросите за границите на свободата, егото, субективността на отделния индивид при интерпретиране на околния свят“.

Човекът е в центъра на работата на художника. „Той е потопен в своя илюзорен свят. Среща се с бариерите, които сам е поставил пред себе си и преодолявайки ги, намира смисъл в съществуването си. В работите си търся многозначност. Вълнува ме и влиянието на заобикалящата среда върху вътрешния свят на човека, както и обратното, тяхната взаимовръзка.“ – споделя авторът.

Ето как галеристката Анна Халамян осмисля картините на Юлий Таков: “Юлий е лаконичен философ, неговите творби ми напомнят испанското кино, в което има повече недоизказаност, отколкото изказаност. Привидно нормално, привидно спокойно, драмата е задкулисна, но затова пък - с голям потенциал. Той не работи с абстрактни сюжети, но предизвиква абстрактно мислене, в което духът е свободен.“

Картините за мен са като запис на отрязъци от време, своеобразен автопортрет на деня, седмицата или годината – казва Юлий Таков. Понякога посоката е предначертана. Друг път започвам отнякъде и продължавам без да зная къде ще ме отведе. През целия творчески процес обаче зная, че онова, което е най-съществено за мен, там, където е идеята и което държи сетивата ми будни, се крие зад изображението. И ми се иска тъкмо то да изплува над повърхността.

Светлана Вълкова разговаря с художника:


За автора:

Юлий Таков е роден през 1971 г. в София, където живее и работи. Завършва Националната художествена гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив, 1991 г., както и Частната художествена академия „Жул Паскин“ в София в класа на проф. Николай Майсторов, 1995 г.

Първата му самостоятелна изложба се открива 1994 г. в галерия „Акрабов“, Пловдив. През 2000 г. Юлий е носител на Първа награда за живопис на СБХ на името на Ани Трингова в „Национална младежка изложба“. През 2004 г. получава Трета награда в „Национална изложба конкурс на фондация „Св. Св. Кирил и Методий”, през същата година участва в изложбата „Пътуващ музей“, представена в Чехия, Полша, Унгария и двореца Порча, Австрия. През 2005 г. участва в изложбата „Съвременно българско изкуство“ в музей Джинтай, Пекин, Китай и Национална галерия за съвременно изкуство, Ню Делхи, Индия. Следват изложбите: „Внимание: прясна боя!“, Софийска градска художествена галерия, 2015; „Проф. Николай Майсторов и ученици“, Национална художествена галерия „Квадрат 500“, София, 2018; „Образ и подобие“, Музей за съвременно изкуство „Зураб Церетели“, Тбилиси, Грузия, 2019; „Дългото пътешествие“, галерия Структура, София, 2020; „Крачки в паметта“ галерия Капанa-ГХГ Пловдив, 2022 и др.


По публикацията работи: Нина Милошевич

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Илюзионистът Арсен с кастинг за деца, изкушени от магичното изкуство

Кастинг за деца, които са с афинитет към магичното изкуство, ще организира известният магьосник Веселин Долмов-Арсен. Желаещите могат да се запишат за участие чрез публикуване на видео в страницата на Арсен във Фейсбук или на имейл. Поканата е отправена за деца до 18 години от цялата страна. Победителят ще излезе заедно с Арсен на сцената на 12..

публикувано на 18.09.24 в 08:00

Животът започва!

На прага на новата учебна година второкласниците от Международния френски лицей "Шарл Перо" във Варна имат двоен повод за радост и вълнение. Освен на новите предизвикателства, които часовете в клас ще им донесат, те се радват и на новата си песен! "Животът започва" е на френски език и може да бъде слушана в YouTube. Изминалата учебна година..

публикувано на 17.09.24 в 09:20

Шенгенското споразумение на практика не функционира

От понеделник Германия затвори всичките си граници с цел да ограничи незаконната имиграция.  П олицейските синдикати обаче алармират, че нямат необходимия персонал, за да извършват постоянни гранични проверки. Решението на правителството, ръководено от Германската социалдемократическа партия, има и политически оттенък, коментира пред..

публикувано на 16.09.24 в 14:33

Ален Илиев - първокласникът от Варна, който започва да пее, преди да проговори...

Ален Илиев е един от хилядите първокласници, които днес прекрачват училищния праг. Той е от Варна, на седем години, и открива в музиката спасение от всяка емоция, която неминуемо застига седемгодишните деца. Всяко чувство от малък Ален превръща в тон, а неговата първа песен - "Пеем ЗаЕдно", обедини в музика и танц деца, родители и учители из цялата..

публикувано на 16.09.24 в 11:55
гр. Варшава, Полша

"Форум за Варна" продължава с дискусии за съживяването на градската среда

“Форум за Варна” е инициатива на сдружение " Пространствата на Варна" . Това е проект за градско развитие с гражданско участие - поредица от срещи, на които експерти в градското планиране споделят своя опит от съживяването на средата в градовете, в които живеят, и превръщането ѝ в по-достъпна за гражданите. След посещението през юли във Варна на..

обновено на 16.09.24 в 09:46

Chen Balbus (ORPHANED LAND): Надявам се, че няма да се стигне до Трета световна война

Интеврю с Chen Balbus (ORPHANED LAND) На 17 септември ORPHANED LAND се зарвръщат в България. Поканата е от „BGTSC“. Това ще е едва третият им концерт и първи след 11 години. Организаторите съдействаха за интервюто, което китаристът на групата Chen Balbus даде специално за „От другата страна“. ORPHANED LAND са в „интересна“ ситуация. Групата..

публикувано на 14.09.24 в 14:52

Йончо Цолов от Врачанско - най-дълголетният българин, живял 130 години

Това съобщи културният антрополог д-р Росен Гацин. По време на теренна експедиция в Северозападна България е открит смъртният акт на столетника, както и неговият надгробен паметник в село Лик, Врачанско. Родствениците на Йончо Цолов от Пеловския род - Георги Пеловски, Диана Пеловска, Гергана Николова, Йончо Пеловски, Георги Димитров - се..

публикувано на 13.09.24 в 08:05