Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лесна работа: За какво стават младите?

Снимка: Pixabay

Днес в автобуса наблюдавах странна ситуация... Едно момиче не стигна навреме, за да се качи. Пътниците реагираха бързо, шофьорът отново отвори вратите и вторият опит се оказа успешен - момичето се настани в превозното средство.

Тази обикновена делнична ситуация можеше да бъде забравена още преди следващата спирка, но на възрастна жена й хрумна с възмутен тон да обобщи видяното по следния мъдър начин:

- Младите вече за нищо не стават!

Първо не повярвах на ушите си. Предполагам, за да изчисти всякакви съмнения за такива като мен, тя отново повтори на висок глас:

- Да. Младите вече за нищо не стават... Ние някога...

Поех дълбоко дъх, за да преглътна очевидната несправедливост на това грубо и напълно безпочвено обвинение. И прехапах устни, преди да я залея с въпросите:

- Вие някога какво? Отваряхте вратата на автобуса с вълшебна пръчица, от устата ви вместо думи излизаха скъпоценни камъни и не вървяхте, а летяхте три педи над земята. Чакай малко! Ако сте летяли, за какво ви е било да се качвате в автобус? А щом не сте се качвали, вероятно и вълшебната пръчица отпада. Е, то май всичко отпада. Значи вие някога какво? Точно както ние сега.

Да обиждаш хората е проява на грубост и лошо възпитание. Обикновено в такива случаи казваме, че обидата е безпричинна. Само че аз съм сигурна, че причина има и тя винаги е в човека, който обижда. Недоволен от нещо в собствения си живот, вероятно недоволен от себе си, станал накриво сутринта или още по-лошо – ставал накриво много сутрини подред. Такива едни неща... Простички, но много мотивиращи в неправилната посока.

Изобщо нямаше да губя време и настроение да ви занимавам с темата, ако не мислех, че това е напълно излечимо. При добро желание, човек може да изсветли и украси мислите си, а следователно и цялата си нагласа към света. Последното, разбира се, веднага променя отношението, поведението и думите. Безпочвените грубости секват и цялата тази нелепост в стил „Младите вече за нищо не стават“ преминава в любезност, приемане и разбиране. Още повече, че младите са порасналите деца на същите тези възрастни хора. Възпитани от тях, научени от тях, /къде съзнателно, къде – не толкова/ оформени от тях като характери.

Отварям темата, защото вярвам в теорията на Джон Кехоу, че живеем в огромна мрежа от енергия и ако решим да отпечатваме успех в подсъзнанието си, то създава постоянна вибрация на тази енергия, която резонира в цялото. Според Кехоу започнем ли да мислим в тази посока, подсъзнанието работи денонощно с вибрацията на успеха, привлича към нас хората и обстоятелствата, необходими за този успех. Не е изненада, обаче, че подсъзнанието ще работи също така усилено да привлече към нас и обстоятелствата, необходими за провала ни - при положение, че се фокусираме върху провала.

Така че: каквото си харесаме. Черно, бяло, многоцветно. Въпрос на избор. Подсъзнанието не прави преценки, не цензурира. Работи с мислите, желанията, надеждите и страховете, които позволяваме да обитават съзнанието ни.

И още нещо: всеки ден срещам прекрасни млади хора! Те работят от сърце, вярват в каузи, правят света по-добър и живота – по-смислен.

Лесна работа е да осъзнаем, че сме щастливци с тези прекрасни млади хора наоколо.

От нас се иска толкова малко!

Да виждаме доброто в тях, да ги обичаме и подкрепяме.


По публикацията работи: Даниела Иванова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Нощ на литературата" предстои на 25 септември във Варна

Тринадесетото издание „Нощ на литературата“ ще се проведе на 25 септември във Варна и още девет града в България. В навечерието на Европейския ден на езиците ще бъдат разлистени страниците на най-новите европейски литературни текстове в някои от знаковите пространства за култура в морската столица. Събитието вече дълги години привлича любителите на..

публикувано на 19.09.24 в 09:26

Обредна яма и рядък зооморфен съд от 4 150 г. пр. Хр. откриха в "Провадия-Солницата"

Обредна яма с депонирани обредни предмети от късния халколит е открита в Праисторическия солодобивен център "Провадия-Солницата". Това съобщи академик Васил Николов - ръководител на разкопките. Той обясни, че откритието е много важно, защото обредите са извършвани, преди хората да напуснат селището заради климатичните промени и пресъхването на..

публикувано на 18.09.24 в 17:00

Преглеждат безплатно за риска от туберкулоза във Варна

И утре, 19 септември, в рамките на кампания „Седмица на отворените врати“, ще се проведе безплатен скрининг за риска от туберкулоза във Варна, припомнят от общинския пресцентър. Прегледите се провеждат в „Специализирана болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания-Варна“ ЕООД (адрес: ул. „Мануш войвода“ №11 А) от 8 до 11:30 ч. в кабинет..

публикувано на 18.09.24 в 14:26

Безплатно плуване за деца във Варна, записванията са до 22 септември

Нов курс по плуване за деца от 8 до 12 години  започва следващата седмица на плувен басейн „Делфини“ във Варна. Записванията за начално обучение са до 22.09.2024 г.,  а тренировките ще се провеждат от 23.09.2024 г. до 07.11.2024 г. Началното обучение се провежда от СК „Делфин“, СК „Юлиян Русев“, СК „Галата “, ПСК „Черно море“, СК „Астери“, СК..

публикувано на 18.09.24 в 11:55
Снимката е с илюстративна цел

18 септември е обявен за Ден без загинали на пътя

На 18 септември се отбелязва Денят без загинали на пътя. Той се отбелязва в цялата страна под патронажа на министъра на вътрешните работи и е част от Дните на безопасността на пътя на Европейската мрежа на службите на пътна полиция.  Инициативата се провежда в рамките на Европейската седмица на мобилността (16-22 септември).  Мотото на кампанията тази..

публикувано на 18.09.24 в 09:52

София Колева, която има пет именици в семейството си: Здраве за всички!

Православната църква почита паметта на светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София. Имениците, на които можем да честитим днес, са много, но в семейството на общинския съветник от ПП-ДБ във Варна София Колева денят е изключително специален, защото празнува не само тя, но и много от нейните близки. "Днес празнуваме: моята майка Любка и..

публикувано на 17.09.24 в 16:30

Варна ще отбележи 116 години от Независимостта (програма)

Община Варна организира тържественото честване на 22 септември – Независимостта на България. Отбелязването на 116 години от историческото събитие включва военен ритуал по издигане на националното знаме на Република България и молебен. Програмата ще продължи с празнично хоро с Фолклорен ансамбъл „Варна“. Тържественото честване е от 10 часа на 22..

публикувано на 17.09.24 в 14:05