Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студената морска вода изплаши туристите в Шабленско?

| обновено на 03.08.23 в 11:50

Продължителният и силен южен вятър по Северното Черноморие през последните дни доведоха до рязко намаляване на температурата на морската вода в района на Шабла. Местните хора разказват, че това явление се наблюдава всяка година, но отдавна водата не е стигала до 9-10 градуса. Разбира се, студената вода до известна степен повлия също негативно на притока на туристи и наред със спекулациите за чистотата ѝ поставиха пред изпитание хората, предоставящи туристически услуги в тази част на морското крайбрежие. 


Основната причина за падането на температурата на морската вода на север от нос Калиакра е в сложната динамика между ветровете и теченията, но най-общо казано „виновници“ за това рязко охлаждане е силният вятър от юг, югоизток, уточнява председателят на Морския клуб „Портос Кариа“ и състезател по подводен риболов Димитър Франгов. 

Има и една по-сложна динамика, което е свързана с постоянното течение Север - Юг в западната част на Черно море. Но главно приемаме като правило, че на север от нос Калиакра, като задухат южни и югоизточни ветрове с компонента Юг- Югоизток и пoривите са по-силни от 6 m/s се получава тази аномалия, обясни той. Франгов уточни, че тази година се е случило така, че в няколко поредни дни скоростта на вятъра е 12-12 m/s, което е довело до охлаждане на водата.

Студената морска вода със сигурност повлиява на резервациите и на посещенията на плажовете, категоричен е концесионерът на плаж край Шабла Димитър Дамянов. 

Той сподели, че не помни подобен феномен. 30 години съм в района и не е имало чак толкова студена вода и то в пика на сезона, категоричен е Дамянов. Той обясни, че всички леглови бази наоколо са били запълнени с ранни резервации още през май и април, но след слуховете за замърсяване на морската вода много от тях са отказани. Надеждата за начало на сезона, макар и закъсняло, идва с нови настанявания на летовници преди седмица, но студената вода се оказва причината те да съкратят почивката си и да търсят други варианти. Запазилите места за 10 дни, на третия ден прекратяват резервацията си и тръгват към Турция или Гърция, обясни Дамянов.

Заетостта в мястото за настаняване, стопанисвано от Светлин Янков, в момента е на 100%. Според него по Северното Черноморие има толкова много забележителности, исторически обекти и защитени територии с уникална природа, че студената морска вода не би трябвало да е причина за отлив от туристи. 

Добрата новина, по думите на Димитър Франгов, е, че температурата на морската вода постепенно ще се повиши с обръщането на ветровете, което според прогнозите ще се случи още тази неделя. 

Кога се очаква водата да се затопли до нормалната за август температура и какъв сезон очакват хотелиери и концесионери на плажа до средата на септември чуйте в репортажа на кореспондента ни в Добрич Мая Щърбанова:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Екатерина Захариева

Парламентът освободи Екатерина Захариева като депутат

Народното събрание прекрати правомощията на Екатерина Захариева като депутат , съобщава БНР. Причината за напускането на парламента е номинацията и за еврокомисар. Захариева бе предложена от председателя на ЕК Урсула Фон Дер Лайен за ресор "Стартъпи, изследвания и иновации". 184 депутати гласуваха "за", петима бяха против, трима се въздържаха.

публикувано на 19.09.24 в 10:31

Илин Димитров: Летният сезон беше труден, но сравнително успешен

Летният туристически сазон е към своя край. Той беше труден, но сравнително успешен. Това каза за Радио Варна бившият служебен министър на туризма, а сега секретар на президента по култура, образование и туризъм Илин Димитров. По думите му, летният сезон е малко по-добър от миналогодишния. Малко по-слаби са резултатите спрямо рекордния за..

публикувано на 19.09.24 в 10:21
Снимката е илюстративна

По старо мостче преминават хора и коли в местността Св. Никола, притесняват се от инциденти

Хора и коли имат проблем с преминаването по стар малък мост в местността Св. Никола във Варна, който се намира до ул. "Арх. Костадин Яръмов". Съоръжението е в непосредствена близост до бившата спирка "Почивка" и спрения и впоследствие - пуснат, светофар в района.  Временно не работи светофарът до кръговото на "Почивка", причината - ремонтни дейности..

публикувано на 19.09.24 в 10:10
Снимката е илюстративна

Община Варна: Хиляди фишове са съставени за паркиране в нарушение

24 хиляди фиша за неправилно паркиране са издадени от началото на годината досега в синята зона във Варна. Това каза в предаването „Новият ден“ на Радио Варна Илия Коев, заместник-кмет по обществен ред и сигурност в община Варна. Минималната стойност на глобата е 20 лв. , а размерът на събраните средства е близо половин милион лева, допълни..

публикувано на 19.09.24 в 10:08

Ремонтират основно пристройката към музея "Георги Велчев" във Варна

Около 544 хиляди лева с ДДС са предвидени за реконструкцията на пристройката към Художествен музей „Георги Велчев“ с цел приспособяването за фондохранилище и в арт-център. Община Варна предстои да обяви обществена поръчка следващата седмица. Ще се изградят нов покрив, допълнителни конструктивни елементи, разпределителни зидове, подови покрития,..

публикувано на 19.09.24 в 10:06

Сдвояват пациентските досиета с приложението "еЗдраве" в Балчик

Дейности по сдвояване на електронното пациентско досие с мобилно устройство ще има днес и утре (19 и 20 септември)  в сградата на Община Балчик. Мобилното приложение "еЗдраве" осигурява на всеки българин възможността за персонализиран достъп до личното му електронно здравно досие. Най-важното, което трябва да знаят желаещите, е, че за да бъде сдвоено..

публикувано на 19.09.24 в 09:59

ДАНС: През България не са извършвани митнически операции с взривените пейджъри

Във връзка с медийни публикации, в които се твърди, че регистрирана в България фирма е доставила на ливанската организация "Хизбула" пратки с комуникационно оборудване (пейджъри), които са взривени на територията на Ливан и Сирия, Държавна агенция "Национална сигурност" съобщава, че през територията на България не са реализирани митнически операции с..

публикувано на 19.09.24 в 09:50