Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Академия за овчари ще подготвя желаещи да отглеждат автохонни породи у нас

3
Пирин
Снимка: Академия за овчари

Първата Академия за овчари у нас отвори врати в Пирин планина. В нея вече се обучават 20 кандидат-овчари и 8 деца. Идеята на академията е да предаде знания и опит на хора, които желаят да отглеждат овце, както и да научат повече за автохонните /местни/ български породи като каракачанската овца, която се отглежда в планината.

С времето и особено след пандемията, все повече млади хора избират да живеят далеч от градовете, с намерението сами да произвеждат храната си – като това включва отглеждането на зеленчуци, плодове и селскостопански животни. В същото време това е свързано и с общото търсене на по-качествена храна. Млечните продукти, които се произвеждат от автохонните породи овце и кози, особено планинските, са с 90 % по-качествени от продуктите, които се произвеждат от останалите породи, каза за Радио Варна Ангел Тодоров, който е бизнес – консултант към Академията за овчари и е единият от обучаващите са в момента.


Истината, обаче, е че овчарството не е прост занаят, с който всеки може да се справи, категоричен е той. Ангел е семеен с четири деца, като най-голямото му дете е на 6 години. В момента живеят в пиринското село Илинденци, а обучението в овчарството се провежда във високите части на планината от потомствения овчар Тодор Георгиев, който отглежда две автохонни породи - каракачанска овца и планинска дългокосместа коза.



Ангел решава да смени живота от равнината с този в планината, като преди да отиде в Пирин е живял във варненското село Неофит Рилски, а после малко и във Ветрино. Сега учи за овчар и помага в първия семестър на Академията, за да може тя да стартира от догодинаи и в нея да се изгради образа на овчаря на бъдещето, а професията да се върне в ежедневието на хората като достойна, перспективна и предприемаческа, споделя той.

Как се прави кошара, как се доят овце, как се води стадо и още куп други тънкости в занаята ще се изучава по време на обучението, което ще е в четири семестъра – зимен, пролетен, летен и есенен. Обучението е съобразено с годишните сезони, защото всеки един от тях крие специфики при отглеждането на овце и има особености за живот във високите планински части.

Интересът към пилотния проект е голям и обхваща хора с различни професии, разказа още Ангел Тодоров. Сред сегашните обучаващи се има кинезитерапевти, търговци, крупни бизнесмени.

Ако пилотният проект се окаже успешен, Академията ще обяви прием за кандидат-овчари през следващата година. Ще има задочно и редовно обучение.

Лесно ли е отглеждането на овце или е занаят, който трябва да се учи – въпросът зададе на варненци стажант- репортерът ни Виктория Керемедчиева, която е ученичка в Първа езикова гимназия във Варна. Според варненци никой от тях не би се справил с отглеждането на овце, ако изведнъж се наложи да се грижи за тях - нито хората, които са от село, нито тези от града. Хората посочиха, че за тази работа са нужни познания и подготовка, че овчарството е сериозна професия, но най-важното в отглеждането на животни е човек да ги обича и да полага грижи за тях.



Снимките са на Академия за овчари


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Студенти от варненски университети с благотворителен концерт за преподавател с тежка диагноза

Студентските съвети към Икономически университет – Варна и Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ организират Великденски концерт с благотворителна кауза, който ще се състои на 16 април 2025 г. от 18:00 ч. в аулата на Икономически университет – Варна. Събитието е в подкрепа на Стефка Веселинова Христова – докторант и преподавател,..

публикувано на 15.04.25 в 11:47

Велики Вторник - ден за смирение и поучение

Днес отбелязваме втория ден от Страстната седмица – Велики вторник, ден за поучения и нравствени наставления, който ни води към важни духовни размисли. Според традицията , Иисус Христос ни дава пример за истинска благотворителност, като призовава да даваме не от излишъка си, а както бедната вдовица, която отделя от последните си материални средства...

публикувано на 15.04.25 в 06:08

Пет морски общини участваха в международно обучение в Истанбул по проект FoodWISE

В периода от 8 до 10 април 2025 г. представители на общините Поморие, Бяла, Балчик, Каварна и Шабла взеха участие в международно обучение в Истанбул, Турция , организирано в рамките на проект FoodWISE – финансиран от Европейския съюз чрез програма INTERREG NEXT Black Sea Basin. Фокусът на обучението беше поставен върху борбата с разхищението на..

публикувано на 14.04.25 в 16:01

Фестивал на занаятите за Великденските празници в Балчик

Фестивал на занаятите в Балчик от 17 до 21 април 2025г.Той ще бъде на крайбрежната алея пред „Двореца“.Събитието е организирано от Държавен културен институт „Двореца“, „Добрички панаир“ АД и Фолклорен танцов клуб "Добруджанци". Откриването ще бъде на 17 април от 11:30 ч с разнообразна програма – музикални изпълнения на възпитаници на Национално училище..

публикувано на 14.04.25 в 13:46

"Провадия-Солницата" отваря врати за празничните дни

Най-старият в Европа солодобивен и градски център „Провадия-Солницата“, отваря врати за посетители през предстоящите празнични дни, съобщава БТА.  Любителите на праисторията могат да посетят археологическия обект през почивните дни около Великден, от 1 май до Гергьовден, както и на 9, 10 и 11 май. Обиколките ще започват на всеки кръгъл час, като..

публикувано на 14.04.25 в 09:05

Пеликанът Стойчо вече си има собствена песен

С изкуствения интелект вече можем да правим почти всичко. В това число и създаването на песен. От няколко дни в социалните мрежи се появи парче на английски език, посветено на най-известната птица във Варна – пеликанът Стойчо. Той стана хит с обиколките си из Морска гара и по плажната ивица, както и с честото си посещение на различни заведения...

публикувано на 14.04.25 в 07:20

Можем ли да отслабнем с чай?

Чаят е втората най-консумирана напитка в света, след водата. А знаете ли, че едно съвсем случайно падане на листо във вряща вода преди около 5000 години в Китай бележи началото на историята на чая. За откривател се смята император Шен Нонг.  Именно в китайската планина Ууи се отглежда редкия вид чай Da Hong Pao, който е най-скъпия в света и един грам..

публикувано на 13.04.25 в 15:44