Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Просветният министър: Ограничаването с един учебник по предмет не би бил добър подход

Галин Цоков
Снимка: BGNES

Ограничаването с един учебник по предмет не би бил добър подход, но трябва да се балансира по отношение на одобряваните учебници. Това заяви министърът на образованието проф. Галин Цоков пред БНТ. По думите му учителите трябва да имат по-голяма автономност да изберат съответния учебник.

Образователният министър очаква, че в даден момент учебниците дори може да се окажат незадължителни заради развитието на дигиталните платформи в образованието.

Учебните програми са отворени за обществено обсъждане.

"Това е един труд на екипи в продължение на 2 години. Един от нашите принципи е приемственост в политиките и това, което се е случило преди. Ние отворихме учебните програми за обсъждане на базата на мнението на експертите от 2022 г. Там са предвидени облекчения от гледна точка на отпадане на теми и фактологичен материал", заяви Цоков.

Според министъра амбицията е промените в учебните прогрaми да доведат до намаляване на фактологическата сложност.

Цоков каза още, че когато се въведат индикатори за качество на всеки учител и училище, ще може да се определи приноса за личностното развитие на всеки ученик. Това е свързано с промени в училищното и предучилищното образование, за да бъде приета наредбата. Възможно е бюджетът на училището да бъде обвързан с качеството на образованието./БГНЕС




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Червен код за опасност от пожари има днес

В 7 области на Северна България и 9 на Южна е обявен червен код за опасност от пожари. В тези райони ще бъде много горещо и сухо, което е голяма предпоставка за възникване на пожари. Това са районите на Плевен, Ловеч, Велико Търново, Русе, Силистра, Добрич, Шумен, както и Сандански, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Хасково, Кърджали,..

публикувано на 08.07.24 в 07:54

"Да, България" ще решава дали да приеме предложението на "Демократи за силна България"

Националният съвет на партия "Да, България" ще обсъди предложението на Демократи за силна България. Това съобщиха във фейсбук страницата си от "Да, България", като публикуваха пост на депутата Божидар Божанов. Според него опит за третия мандат с "технически кабинет" би имал смисъл, ако в този парламент има максимално широко мнозинство за..

публикувано на 08.07.24 в 07:50

Центристите на Макрон остават втори след победата на левия "Нов народен фронт"

Сблъсъци със силите на реда и вандалски прояви имаше в Париж, Лион, Нант и Рен през нощта след втория тур на парламентарните избори във Франция. Левият "Нов народен фронт", сформиран само преди месец от дълбоко разделените преди това социалисти, зелени, комунисти и твърдолинейната "Непреклонна Франция" ще има най-голям брой депутати в новото..

публикувано на 08.07.24 в 07:40
Виктор Орбан

Ще успее ли "Мисия за мир 3.0" на Виктор Орбан

Унгарският министър-председател Виктор Орбан се среща днес със Си Цзинпин. Той пристигна в Пекин на "Mисия за мир 3.0" след последните си посещения в Москва и Киев.  Това е първата среща на европейски лидер с Путин в Москва от април 2022 г., два месеца след като Москва започна пълномащабната си инвазия в Украйна и първото посещение на Орбан..

публикувано на 08.07.24 в 07:36

Адреси без ток в Североизточна България

Няколко местностите във Варна ще имат временно спиране на електричеството поради обслужване на ел.таблата от 08:30 ч. до 17:00 ч. Това са м-т Дъбравата, Малко Ю,  Студен извор, Траката, Евксиновград, Фатрико дере, ул.13-та, ул. Теодор Траянов, ул. Божидар Божилов, ул. Любен Дилов, ул. Манол Лазаров и ул. Матей Граматик, електрозахранени от ТП..

публикувано на 08.07.24 в 06:44

Слънчево и горещо в понеделник

Днес времето ще е слънчево и горещо! Ще духа слаб североизточен вятър, следобед от източна четвърт, а по крайбрежието ще се подсили от бриз. Максимални температури между 32° и 37°, по Черноморието от 28° до 31°, за Варна около 31°.  Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода 25°-26°. Температури, измерени в 6ч. РУСЕ 20,  СИЛИСТРА..

публикувано на 08.07.24 в 06:19
Temida

Протест срещу присъдата за смъртта на Ани и Явор

Протест ще се състои на бул. „Сливница“ за изразяване на непримиримост към войната по пътищата и чувството за безнаказаност. От 19:00 ч. на пешеходната пътека при кръстовището на бул. „Сливница“ и ул. „Русе“ Фондация „Ани и Явор: Ключът е любовта“ и Инициативен комитет „Заедно срещу безумията по..

публикувано на 08.07.24 в 04:01