Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марин Сотиров, заместник-председател на Сдружението на заведенията в България:

Абсурдно е да се твърди, че заведенията замърсяват морето


Абсурдно е да се твърди, че заведенията замърсяват морето, каза за Радио Варна Марин Сотиров, заместник-председател на Сдружението на заведенията в България. Той уточни, че Българската асоциация на заведенията не участва в процеса по издаване на разрешителни:

"Всяко заведение трябва да отговаря на определени изисквания, за да получи категоризация. Ако някой не си е свършил работата в държавните институции, това е различна тема. Няма как заведенията в района на Морска гара  - Варна, които са над 10-15 с около 4 - 5 хиляди места,  да не отговарят на изискванията и да замърсяват морето. Ако е така, значи някой не си е свършил работата. Това е абсурдно твърдение. "

Сотиров направи коментара по повод твърдението на РИОСВ - Варна, че заведенията замърсяват морето.

Днес във Варна министърът на околната среда и водите Юлиан Попов, заедно с учени от Института по океанология към БАН, ще представят резултатите от мащабно изледване на състоянието на морската вода и биоразнообразието в българската акватория на Черно море. Последните данни показват, че морската вода по Северното Черноморие отговаря на здравните изисквания, съобщиха от РЗИ-Варна.

Алиансът на туристическата индустрия и Конфедерацията на българския туристически бизнес, които са най-големите обединения в туризма, заявяват, че ще предприемат всички разрешени от закона действия срещу грозната, според тях, атака, организирана с манипулативни твърдения относно качествата на водата по Южното Черноморие. От Сдружението на заведенията в България също се присъединяват към недоволството, съобщи  заместник-председателят на организацията.  Припомняме, че според данните, изнесени от асоциация „Активни потребители“ в края на миналата седмица, в морската вода има ешерихия коли в пъти над нормата. Сотиров заяви, че Сдружението не приема изнесените резултати:

"Това твърдение няка как да е вярно, защото има други институции, които са отговорни за вземането на проби от морската вода. Това са изследвания, хвърлени в пространството. Държава, която разчита на туризма с 200 хиляди заети в сектора през лятото, би следвало да има закони, които да ограничават такива твърдения, преди да бъдат 100% проверени. В Гърция или Турция е абсурдно да си помислят да излязат с такива данни. "


Чуйте повече в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

След интервю по Радио Варна, ЦИК разпореди машините за гласуване да бъдат почистени

Председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова се е разпоредила всички машини за гласуване да бъдат почистени, съобщи БНР. Пред БНТ Камелия Нейкова е подчертала, че в изборите на 27 октомври няма да бъдат използвани машини, които са създавали проблеми по време на вота през месец юни. Експерти: Гланцираната хартия е..

публикувано на 11.10.24 в 14:26

Психолог: Това, което ни се случва, е проекция на нашия вътрешен свят

Един психично здрав служител или работник е човек, който е в мир със себе си, щастлив е и е доволен от това, което представлява. Това е идеален образ. Той на практика не съществува. Това коментира пред Радио Варна варненският психолог Валентина Антонова. Тя уточни, че човек трябва да е готов за стрес и напрежение на работа, защото няма как..

публикувано на 10.10.24 в 12:15
Доц.д-р Даниела Митова

Доц. Митова: И в България нараства късогледството при децата

Зрението на децата постоянно се влошава, като всяко трето дете вече е късогледо или не може да вижда ясно нещата надалеч. Това посочва глобален анализ на изследвания, обхванали повече от пет милиона деца и тийнейджъри от 50 държави на шестте континента. В проучването, публикувано в British Journal of Ophthalmology, са разгледани..

публикувано на 09.10.24 в 08:07

Rob Franssen (BORN FROM PAIN): Групите не рискуват, защото се страхуват, че няма да ги харесат

Интервю с Rob Franssen (BORN FROM PAIN) Истики хардкор празник очаква всички, които успяха да се снабдят с билет за шоуто на MADBALL, NASTY, BORN FROM PAIN и PRIMITIVE DREAD на 11 октомври в София. Концертът е напълно разпродаден. Организаторите от „141“ съобщиха, че билетите за шоуто са изчерпани до един! Допълнителни няма да бъдат пускани..

публикувано на 09.10.24 в 07:25

Колекционери на лули показват над 200 вида в изложба във Варна

На 11 октомври варненските колекционери на лули ще проведат обща изложба, отбелязвайки една година от първата си среща. Изложбата ще се проведе в бръснарското ателие на Тони Боксеров в жк „Св. Иван Рилски“ и ще бъде отворена от 18:00 до 20:30 ч.  Очаква се да бъдат изложени над 200 лули и аксесоари, включително ръчно изработени и машинни..

публикувано на 08.10.24 в 12:59

Арх. Станчо Веков: Светът е толкова голям, че не би стигнал един живот да научим това, което искаме

Три експозиции с рисунки на различна тематика ще бъдат открити в различни художествени пространства във Варна от доц. д-р Станчо Веков. Поводът е Световният ден на архитектурата, 7 октомври, но и 75-годишнината на архитекта.  Експозициите под наслов „Къщата (от Българското Възраждане)“, „Лятото, морето...“ и „Скални структури“, ще бъдат открити..

публикувано на 07.10.24 в 08:00

Истинските био плодове и зеленчуци не са в големите магазини, а в стопанските дворове

Вкусните плодове и зеленчуци, които не са третирани с химически препарати, не са мит, категорична е Кристияна Опрева. Младият агроном днес ще се включи в дискусия в зала "Кубрик" на Обществения център за околна среда и устойчиво развитие във Варна. Опрева ще въведе всеки любител - зеленчукопроизводител и овощар, в основите на органичното градинарство...

публикувано на 04.10.24 в 14:50