Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рисуване под звездите

| обновено на 24.08.23 в 18:21

Рисуване със спрей върху лист хартия. Тази специфична техника ще може да усвоят варненци и гости на града на безплатни работилници на входа на Морската градина. Очаква се те да започнат от началото на септември и се организират от Дамян Николов и неговото Българско графити училище.

Работилниците са под наименованието "Арт точка". В тях участниците ще може да използват различни техники:

"Наричам ги смесени техники, защото можем да използваме всичко - от рециклирани отпадъци до капак от тенджера. Въобще всичко, което ни е под ръка, може да се използва за да се направи някаква картина или изображение," обяснява Дамян Николов.

Всеки ще бъде свободен да сътвори това, което желае. Дамян ще научи неопитните поне как да направят някаква вселена, планета или нещо цветно, което да съживи пространството около тях. Самият Дамян Николов се занимава с графити от години, но казва, че рисуването върху лист е много специфично:

"Сложно е, историята показва, че с гледане не може да се научиш, трябва да опиташ. Изглежда много лесно. Аз съдя и по себе си, много рядко правя нещо, което да ми харесва," признава Николов, който е известен и с псевдонима Kemsa.rt

Работилницата ще бъде отворена за всички желаещи, всеки ден в следобедните часове. Заради работата със спрей, участниците под 16 години е добре да са с придружител.

Неофициално рисуването на входа на Морската градина е започнало, но официално началото ще е в началото на септември. За подробности следете страницата на Българско графити училище във Facebook.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Варна играе" на 28 септември

За седми пореден път във Варна ще се проведе семейният празник „ВАРНА ИГРАЕ“. Събитието ще бъде от 10.30 до 15 часа в района на Морско казино и сцена "Раковина" в Морската градина и е напълно безплатно, подчертават организаторите.  Тази година освен ретро игрите - фунийки, лагерни колички, прашки, топки и въжета, семеен волейбол, налъми, дървени..

публикувано на 19.09.24 в 14:56

Над 300 състезатели очаква детският плувен фестивал „Варна 2024“

Над 300 състезатели ще се включат в 12-ото поредно издание на детския плувен фестивал „Варна 2024“. Участниците тренират в 11 български спортни клуба - „Торпедо“, “Елит Спорт“, „Делфин“, „Аква спорт“, „Албатрос“, „Юлиян Русев“, „Оренда“, „Черно море“ , „Астери“, „Одесос“ и „Галата“. Организатори на инициативата са Община Варна и КПС „Торпедо“...

публикувано на 19.09.24 в 12:36

"Нощ на литературата" предстои на 25 септември във Варна

Тринадесетото издание „Нощ на литературата“ ще се проведе на 25 септември във Варна и още девет града в България. В навечерието на Европейския ден на езиците ще бъдат разлистени страниците на най-новите европейски литературни текстове в някои от знаковите пространства за култура в морската столица. Събитието вече дълги години привлича любителите на..

публикувано на 19.09.24 в 09:26

Обредна яма и рядък зооморфен съд от 4 150 г. пр. Хр. откриха в "Провадия-Солницата"

Обредна яма с депонирани обредни предмети от късния халколит е открита в Праисторическия солодобивен център "Провадия-Солницата". Това съобщи академик Васил Николов - ръководител на разкопките. Той обясни, че откритието е много важно, защото обредите са извършвани, преди хората да напуснат селището заради климатичните промени и пресъхването на..

публикувано на 18.09.24 в 17:00

Преглеждат безплатно за риска от туберкулоза във Варна

И утре, 19 септември, в рамките на кампания „Седмица на отворените врати“, ще се проведе безплатен скрининг за риска от туберкулоза във Варна, припомнят от общинския пресцентър. Прегледите се провеждат в „Специализирана болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания-Варна“ ЕООД (адрес: ул. „Мануш войвода“ №11 А) от 8 до 11:30 ч. в кабинет..

публикувано на 18.09.24 в 14:26

Безплатно плуване за деца във Варна, записванията са до 22 септември

Нов курс по плуване за деца от 8 до 12 години  започва следващата седмица на плувен басейн „Делфини“ във Варна. Записванията за начално обучение са до 22.09.2024 г.,  а тренировките ще се провеждат от 23.09.2024 г. до 07.11.2024 г. Началното обучение се провежда от СК „Делфин“, СК „Юлиян Русев“, СК „Галата “, ПСК „Черно море“, СК „Астери“, СК..

публикувано на 18.09.24 в 11:55
Снимката е с илюстративна цел

18 септември е обявен за Ден без загинали на пътя

На 18 септември се отбелязва Денят без загинали на пътя. Той се отбелязва в цялата страна под патронажа на министъра на вътрешните работи и е част от Дните на безопасността на пътя на Европейската мрежа на службите на пътна полиция.  Инициативата се провежда в рамките на Европейската седмица на мобилността (16-22 септември).  Мотото на кампанията тази..

публикувано на 18.09.24 в 09:52