Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

платена публикация
Причини за появата на силен косопад

Силен косопад или медицински – алопеция, може да бъде породен от множество причини. Нека разгледаме някои от основните:

Генетични фактори. Виновната за почти всичко генетика е най-честата причина и за косопада. Така наречената андрогенната алопеция при мъжете е предизвикана именно от комбинация на гени и хормони.

Хормонални промени или дисбаланс. Косопадът може да бъде причинен от различни хормонални промени при бременност, пост- и менопауза и проблеми с щитовидната жлеза.

Медицински състояния. Някои заболявания като анемия, сърбящ лишей, лупус, сифилис и др. също могат да доведат до косопад.

Лекарствени терапии. Всички медикаменти имат странични ефекти. Някои лекарства, използвани за лечение на рак, артрит, депресия, сърдечни проблеми и високо кръвно налягане, могат да предизвикат косопад като странична реакция.

Лечението с радиация в областта на главата може да доведе до обилен косопад.

Определени лечебни процедури, като хирургични операции или значителна загуба на тегло, също могат да предизвикат падане на косата.

Стрес. Той е винаги сред обичайните заподозрени! Силни стресови ситуации или травми могат да доведат до временен косопад.

Неподходяща грижа или прекомерно третиране на косата. Химически процедури, като къдрене и боядисване, прекалено стягане или често използване на високи температури за стилизиране, може да доведат до увреждане на структурата на косъма и съответно до косопад.

Неправилно и небалансирано хранене. И то е сред обичайните заподозрени. Дефицитът на определени витамини и минерали, като желязо, цинк, белтъчини и витамини от B групата, могат също да предизвикат косопад.

Как можем да си помогнем при силен косопад?

Това е първият въпрос, който си задаваме, веднага щом се сблъскаме с проблем.
Ето няколко предложения, които можете да използвате, за да се опитате да  контролирате или намалите, доколкото и ако е възможно прекомерният косопад.

1.   Първо посетете дерматологичен специалист- трехолог, който да диагностицира правилно проблема и да предложи специфично лечение.

2.   Променете хранителните си навици. Поддържайте балансирано хранене, богато на протеини, желязо, цинк, омега-3 мастни киселини и витамини от групата B.

3.   Избягвайте агресивни процедури. Красотата изисква жертви, но не на всяка цена и не точно такава. Ограничете химическите процедури и топлинното третиране, като боядисване, изправяне и къдрене, и избягвайте прекалено стягане на косата.

4.   Нежна грижа. Мийте косата си с шампоан, балсам и маска, подходящи за вашата коса, и избягвайте агресивно триене.

5.   Масажирайте скалпа. Редовният масаж може да стимулира кръвообращението и да подпомогне растежа на косата.

6.   Използвайте подходящите козметични продукти за коса, които съдържат в състава си миноксидил, който може да помогне при някои форми на косопад. Отново обаче, ви съветваме да се консултирате с дерматолог за подбора на правилната козметика за коса, защото неподходящата може да бъде самата причина за падане на косата.

7.   Избягвайте стреса. Лесно е да се каже, но при свръхнатовареното ни ежедневие, е трудно да се направи. Все пак - намерете начини да управлявате стреса, тъй като той може да бъде основна и определено е една от най-често срещаните причини за временен косопад.

8.   Включете и хранителни добавки, като биотин, желязо, цинк, или мултивитамини.

9.   Медицинско лечение. Ако косопадът е причинен от конкретно медицинско състояние, лечението на това състояние може да помогне в контрола му и е неизбежно.

10.  Лазерна терапия. Някои клинични изследвания показват, че лазерните терапии могат да стимулират растежа на косата. Намерете подходяща специализирана в мезотерапия за коса клиника в София, за да ви бъде помогнато наистина адекватно.

Мезотерапия за коса - Можем ли да се справим с косопада с домашни средства?

Да, има редица домашни средства, които много хора използват в опит да контролират или намалят косопада. Някои от тези средства могат да бъдат полезни, особено когато косопадът е свързан с външни фактори или временни причини.
Въпреки че много хора предпочитат естествените методи, е важно да се помни, че домашните средства може да не бъдат ефективни при всички видове косопад или при всички хора. Ако косопадът продължава или се влошава, е препоръчително да потърсите професионална консултация.

Могат ли да помогнат дерматолозите?

Да, разбира се! Нещо повече - дерматологията е дял в медицината, който се занимава с диагностика, лечение и профилактика на заболявания на кожата, косата, ноктите.
Дерматологът може да:
•   диагностицира причината на косопада.
Чрез снемане на анамнеза, клиничен преглед и лабораторни тестове;
•   
предложи различни лечения;
• 
 даде препоръки за ежедневна грижа и да предостави съвети за подходящите продукти;
•   проследи прогреса и ефективността на терапията
и да оцени дали текущото лечение дава желаният резултат и да направи съответните корекции.

Ако се сблъсквате с косопад, е добра идея да потърсите консултация с дерматолог София, който специализира в областта на трехологията.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Православната църква чества паметта на света мъченица Юлия

На 16 юли Православната църква чества паметта на света мъченица Юлия.  Св. Юлия била родом от Картаген. Произхождала от бележит род. Родителите ѝ били християни и ѝ дали християнско възпитание. Когато персийците покорили Картаген, те отвлекли много народ. И малката Юлия била между пленниците. Купил я някой търговец езичник в Сирия. Много настоявал..

публикувано на 16.07.24 в 08:29

Отец Генадий и неговата "Малка България" в украинския Арциз

"Малка България" - така настоятелят на храма „Пресвета Богородица“ в украинския град Арциз – отец Генадий Мартинов, определя градежа на храмовия комплекс, зад който стои.  Около половината от населението на Арциз и Арцизски район са украински българи.  Идеята за храма е от около 15 години, понастоящем градежът, който включва освен храмов..

публикувано на 16.07.24 в 08:05

Варна е домакин на най-голямото състезание с дронове у нас

Събота и неделя Варна е домакин на най-голямото състезание за дронове у нас – DRON CUP VARNA FAI 2024. Събитието ще се проведе на 20 и 21 юли, в близост до квартал Аспарухово, в зоната до игрищата на местния парк. Състезанието се провежда с подкрепата на Община Варна. В надпреварата ще се включат над 75 пилоти на дронове от целия свят. Сред заявилите..

публикувано на 15.07.24 в 18:27
Снимката е илюстративна

Лесна работа: На връщане с влака

Преди седмица в рубриката „Лесна работа“ ви разказах колко вълнуващо и изпълнено с неочаквани обрати може да бъде едно пътуване с влак: от стреса, че до последната минута не си сигурен дали изобщо ще тръгнеш до удоволствието на цената на един билет да получиш бонус – пътуването да се удължи с пет часа и четирсет минути. Последното може да се..

публикувано на 15.07.24 в 14:30

Варненци търсят спешна медицинска помощ заради високите температури

През почивните дни (13 и 14 юли) екипите на Центъра за спешна медицинска помощ във Варна са приели общо 403 пациенти от областта. Част от обадилите се на медиците са приети с ниско кръвно налягане и неразположение. Причина за сигналите са екстремно високите температури в града и областта, посочват от ЦСМП-Варна . 29 от 56-имата потърсили..

публикувано на 15.07.24 в 12:30

Графити и вдъхновение от Удсток в 7-ото издание на винения фестивал WINEkend във Варна

За поредна година Варна ще е домакин на виненото изложение WINEkend. Повече от 35 млади винарни ще представят продукцията си на 19 и 20 юли в Английския двор на Археологическия музей. Тазгодишното - седмо, издание е вдъхновено от фестивала Удсток, каза за Радио Варна единият от организаторите Владислав Ванков. Освен дегустация на вина, ще има..

публикувано на 15.07.24 в 09:00

Слънчево и горещо

Днес ще е слънчево с временни увеличения на облачността, предимно висока. Без валежи. Ще духа до умерен вятър от изток-североизток. Остава горещо с максимални температури между 36° и 41°, по крайбрежието от 30° до 35°, за Варна около 34°. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода 26°-27°.

публикувано на 15.07.24 в 06:01