Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Първи фестивал на крафт бирата във Варна

Снимка: Ани Петрова

Първи фестивал на крафт бирата предстои във Варна. Той започва в петък, 28 септември, и ще продължи до 8 октомври на площада до Община Варна. 

Продукцията си ще представят над 12 български пивоварни и над 60 вида бира.

Познати са около 120 бирени стила. А техните разновидности са още повече в зависимост от личния вкус и предпочитания, каза Филип Спасов от „Българската стрийт фууд асоциация“.

Пазарният дял на крафт бирата в България е около 1%. В Америка е 25%, а европейският – 6-7%, като се очаква да достигне до 15%. Според прогнозите през следващите 10 години у нас пазарът на крафт бира би трябвало да достигне 3-4%.

Най-общо казано крафт бирата е занаятчийска бира. Тя се произвежда в ограничени партиди от микропивоварни. Основната разлика и масовите бири, е че крафт бирата е направена с по-качествени съставки и има по-различен вкус, по-силен аромат.

Съдържанието на алкохол в крафт бирите е по-високо спрямо масовите бири и обикновено е между 5 и 10%, но може и много повече. Цената също е по-висока.

Крафтовете дотолкова са навлезли в ежедневието и бита на любителите на бирата, че ресторанти от висока класа предлагат бирени листове, разказа Филип Спасов.

Крафт (от англ. занаятчийска) бирата разчупва стереотипа и променя възприятията за пивото по цял свят. Характерно за крафт пивото е производството чрез традиционни способи, само с висококачествени, естествени суровини. Ние не пастьоризираме пивото, за да не отнемаме естествената му свежест.

Нефилтрираното и непастьоризирано пиво, запазва всички полезни вещества, съдържащи се в малца и маята. Нашата бира е произведена в малки количества с висококачествени естествени материали. Приготвена по традиционен начин, без използване на синтетични ензими и стабилизатори.

В най-общи граници крафт бирата е занаятчийска бира , която се произвежда в малки партиди от микропивоварни, малки производители или домашни пивовари. Основната разлика спрямо масовите бири, които сме свикнали да купуваме от магазините, е че крафт бирата е направена с по-качествени съставки и по-голямо количество суровини, има по-различен вкус, по-силен аромат и като цяло друго усещане за бира, което не може да се доближи до това, което правят индустриалните пивовари. При създаването на крафт бира се използват четири съставки – хмел, малц, вода и мая (дрожди). Крафт бирата не се пастьоризира и не се филтрира, като по този начин се запазват всички полезни вещества, съдържащи се в малца и маята. Съдържанието на алкохол е по-високо спрямо масовите бири и обикновено е между 5 и 10% (спрямо 4-4.5%).

Откога има крафт бира

Крафт бирата не е нещо, което е измислено скоро и съществува от много, много години, но популяризирането на крафт пивоварството през последните години се дължи основно на американците и нуждата за по-качествена бира с по-разнообразни вкусове и аромати. Само американците са регистрирали над 150 уникални типа бира, както и над 20 000 марки, а какво остава за целия свят. При крафт бирите пивоварите отделят много повече време и внимание за крайния продукт, залага се на качеството, а не на количеството. Повечето крафт производители са започнали от интереса си да направят нещо в домашни условия, като хоби, след това са го споделили с приятели, на тях не им е харесало, променили са рецептата, след това им е харесало и т.н. с метода проба-грешка.

Крафт бира в България

В България съществуват специализирани магазини и заведения, в които се предлага крафт бира от цял свят, но също така има и български производители, които се увеличават с всяка година. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Базар МАЯК продължава до 16 август във Варна

Едва ли има варненец или гост на града, който, разхождайки се в Морската градина, да не е забалязал преобразеното пространство на алеята пред сцена "Раковина". От 1 до 16 август базарът за изкуство, занаяти и вдъхновение МАЯК пренася душата на Капана от Пловдив в морската столица, а организаторите - екипът на пловдивския Базар Капана - са си..

публикувано на 09.08.25 в 16:00

Солницата край Провадия със специален разказ в Програмата за национална туристическа реклама на България

Развитието на туризма в Провадия бе основна тема на инициираната от министър Мирослав Боршош среща с кмета на един от най-старите градове в Североизточна България Димо Димов.  Обсъдени бяха както потенциала на природните и културни забележителности на Провадия, така и конкретни намерения и проекти, свързани със социализацията, реставрацията,..

публикувано на 09.08.25 в 13:10

Наградиха военноскужещи по случай 146-годишнината от създаването на ВМС

30  военнослужещи от Военноморските сили на България бяха наградени с почетни монети от командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов по случай 146-годишнината от създаването на военния ни флот. Контраадмирал Михайлов поздрави всички военнослужещи и цивилни в редиците на ВМС по случай празника и подчерта задачите и ролята на флота в..

публикувано на 08.08.25 в 16:23

„Море от книги“ и районният кръвен център организират съвместна кръводарителска акция

Литературният фестивал „Море от книги“, който се провежда във Варна до 10 август и Районният център по трансфузионна хематология -  Варна организират съвместна кръводарителска акция. Тя се провежда под наслов „Море от книги - капка живот“ с посланието, че доброто е най-ценният подарък, който можем да направим един на друг. Всеки, който дари кръв в РЦТХ..

публикувано на 08.08.25 в 15:52

56 новобранци прекрачиха прага на Морско училище във Варна

56 новобранци прекрачиха прага на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. Младите курсанти бяха посрещнати с официална церемония и приветствани от началника на Морско училище – флотилен адмирал проф. д-р Калин Калинов. След обща снимка пред паметника на патрона на Морско училище – Никола Й. Вапцаров, новите попълнения получиха своите униформи и си взеха довиждане с..

публикувано на 08.08.25 в 15:25

Търговци на пазар във Варна за превалутирането: Дали в евро или лева - акъл трябва

Повечето от търговците на пазар "Чаталджа" не са срещнали затруднения при превалутирането на продуктите. Вече имат цени в лева и евро, благодарение на приложение. Други път вярват, че с въвеждането на еврото ще има много объркване. Според търговец на градински инструменти на човек му трябва акъл, за да се опълчи срещу властта, която не взема мерки срещу..

публикувано на 08.08.25 в 14:58

Местната власт се срещна с жители на район "Аспарухово" за ремонта на пътя Варна – „Галата

Среща с граждани по повод ремонта на пътя Варна – кв. „Галата“ се проведе вчера вечерта в сградата на Община Варна. В дискусията участваха заместник-кметът по инфраструктура Димитър Кирчев, директорът на дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ Тихомир Тимов, кметът на район „Аспарухово“ Ивайло Маринов, представител на фирмата-изпълнител на..

публикувано на 08.08.25 в 14:54