Първи фестивал на крафт бирата предстои във Варна. Той започва в петък, 28 септември, и ще продължи до 8 октомври на площада до Община Варна.
Продукцията си ще представят над 12 български пивоварни и над 60 вида бира.
Познати са около 120 бирени стила. А техните разновидности са още повече в зависимост от личния вкус и предпочитания, каза Филип Спасов от „Българската стрийт фууд асоциация“.
Пазарният дял на крафт бирата в България е около 1%. В Америка е 25%, а европейският – 6-7%, като се очаква да достигне до 15%. Според прогнозите през следващите 10 години у нас пазарът на крафт бира би трябвало да достигне 3-4%.
Най-общо казано крафт бирата е занаятчийска бира. Тя се произвежда в ограничени партиди от микропивоварни. Основната разлика и масовите бири, е че крафт бирата е направена с по-качествени съставки и има по-различен вкус, по-силен аромат.
Съдържанието на алкохол в крафт бирите е по-високо спрямо масовите бири и обикновено е между 5 и 10%, но може и много повече. Цената също е по-висока.
Крафтовете дотолкова са навлезли в ежедневието и бита на любителите на бирата, че ресторанти от висока класа предлагат бирени листове, разказа Филип Спасов.
Крафт (от англ. занаятчийска) бирата разчупва стереотипа и променя възприятията за пивото по цял свят. Характерно за крафт пивото е производството чрез традиционни способи, само с висококачествени, естествени суровини. Ние не пастьоризираме пивото, за да не отнемаме естествената му свежест.
Нефилтрираното и непастьоризирано пиво, запазва всички полезни вещества, съдържащи се в малца и маята. Нашата бира е произведена в малки количества с висококачествени естествени материали. Приготвена по традиционен начин, без използване на синтетични ензими и стабилизатори.
В най-общи граници крафт бирата е занаятчийска бира , която се произвежда в малки партиди от микропивоварни, малки производители или домашни пивовари. Основната разлика спрямо масовите бири, които сме свикнали да купуваме от магазините, е че крафт бирата е направена с по-качествени съставки и по-голямо количество суровини, има по-различен вкус, по-силен аромат и като цяло друго усещане за бира, което не може да се доближи до това, което правят индустриалните пивовари. При създаването на крафт бира се използват четири съставки – хмел, малц, вода и мая (дрожди). Крафт бирата не се пастьоризира и не се филтрира, като по този начин се запазват всички полезни вещества, съдържащи се в малца и маята. Съдържанието на алкохол е по-високо спрямо масовите бири и обикновено е между 5 и 10% (спрямо 4-4.5%).
Откога има крафт бира
Крафт бирата не е нещо, което е измислено скоро и съществува от много, много години, но популяризирането на крафт пивоварството през последните години се дължи основно на американците и нуждата за по-качествена бира с по-разнообразни вкусове и аромати. Само американците са регистрирали над 150 уникални типа бира, както и над 20 000 марки, а какво остава за целия свят. При крафт бирите пивоварите отделят много повече време и внимание за крайния продукт, залага се на качеството, а не на количеството. Повечето крафт производители са започнали от интереса си да направят нещо в домашни условия, като хоби, след това са го споделили с приятели, на тях не им е харесало, променили са рецептата, след това им е харесало и т.н. с метода проба-грешка.
Крафт бира в България
В България съществуват специализирани магазини и заведения, в които се предлага крафт бира от цял свят, но също така има и български производители, които се увеличават с всяка година.Днес ще има променлива облачност. Около и след обяд по-значителни увеличения на облачността ще има над крайните североизточни райони, там на места е възможно да превали слабо. Ще духа слаб до умерен вятър от северозапад. Максималните температури ще са между 16° и 21°, за Варна - максимална около 20°. Вълнение на морето около 2 бала. Температура на..
На 29 септември тази година най-възрастната жителка на Варна Евдокия Чочева навърши 106 години. Тя е родена и израснала в сърцето на града - в Гръцката махала, в близост до един от най-старите храмове в града "Св. Параскева". Отгледала е син и дъщеря, а днес се радва на внуци и правнуци, които живеят в Швейцария и далечна Канада. Работила е като..
Започва много хубава нова седмица. В нея ще има дни, посветени на поезията, музиката, архитектите. Ще отбележим световния ден на животните, на обичта и внимателното отношение към тях. Ще изпратим този прелестен месец септември, от който ни остава само още глътка и вдъхновено ще отворим вратите на октомври, с нови планове, цели, очаквания и..
Над 1250 първокурсници се oбучават през новата учебна година в Техническия университет във Варна по 36 специалности. Над 200 са бъдещите магистри, върви записването и на близо 200 чуждестранни студенти. Това съобщи ректорът на учебното заведение професор Драгомир Пламенов.
С тържествена церемония във вътрешния парк Варненският свободен университет „Черноризец Храбър“ официално даде начало на новата академична 2025/2026 година. Тази година университетът отбелязва три значими годишнини – 35 години от своето създаване, 30 години от дипломирането на първия випуск и 30 години от основаването на Студентския съвет. Към..
Ремонтът на банята е едно от най-важните и често най-предизвикателни начинания във всеки дом. Това е пространство, което използваме всеки ден, и от неговата функционалност, комфорт и издръжливост зависи нашето удобство за години напред. Много хора се изкушават да търсят по-бюджетни решения, когато става дума за обзавеждане и материали, но..
Между Нидерландия, Китай и България, между концепциите на Изтока и Запада и зад стоическите възгледи на античния философ Епиктет. Някъде там откриваме художника Петър Лазаров. Но можем и лично да се срещнем с него - втората му самостоятелна изложба във варненската Галерия A&G Art Meeting се открива на 1 октомври 2025 г. от 18 часа. Този път ще видим..