Първи фестивал на крафт бирата предстои във Варна. Той започва в петък, 28 септември, и ще продължи до 8 октомври на площада до Община Варна.
Продукцията си ще представят над 12 български пивоварни и над 60 вида бира.
Познати са около 120 бирени стила. А техните разновидности са още повече в зависимост от личния вкус и предпочитания, каза Филип Спасов от „Българската стрийт фууд асоциация“.
Пазарният дял на крафт бирата в България е около 1%. В Америка е 25%, а европейският – 6-7%, като се очаква да достигне до 15%. Според прогнозите през следващите 10 години у нас пазарът на крафт бира би трябвало да достигне 3-4%.
Най-общо казано крафт бирата е занаятчийска бира. Тя се произвежда в ограничени партиди от микропивоварни. Основната разлика и масовите бири, е че крафт бирата е направена с по-качествени съставки и има по-различен вкус, по-силен аромат.
Съдържанието на алкохол в крафт бирите е по-високо спрямо масовите бири и обикновено е между 5 и 10%, но може и много повече. Цената също е по-висока.
Крафтовете дотолкова са навлезли в ежедневието и бита на любителите на бирата, че ресторанти от висока класа предлагат бирени листове, разказа Филип Спасов.
Крафт (от англ. занаятчийска) бирата разчупва стереотипа и променя възприятията за пивото по цял свят. Характерно за крафт пивото е производството чрез традиционни способи, само с висококачествени, естествени суровини. Ние не пастьоризираме пивото, за да не отнемаме естествената му свежест.
Нефилтрираното и непастьоризирано пиво, запазва всички полезни вещества, съдържащи се в малца и маята. Нашата бира е произведена в малки количества с висококачествени естествени материали. Приготвена по традиционен начин, без използване на синтетични ензими и стабилизатори.
В най-общи граници крафт бирата е занаятчийска бира , която се произвежда в малки партиди от микропивоварни, малки производители или домашни пивовари. Основната разлика спрямо масовите бири, които сме свикнали да купуваме от магазините, е че крафт бирата е направена с по-качествени съставки и по-голямо количество суровини, има по-различен вкус, по-силен аромат и като цяло друго усещане за бира, което не може да се доближи до това, което правят индустриалните пивовари. При създаването на крафт бира се използват четири съставки – хмел, малц, вода и мая (дрожди). Крафт бирата не се пастьоризира и не се филтрира, като по този начин се запазват всички полезни вещества, съдържащи се в малца и маята. Съдържанието на алкохол е по-високо спрямо масовите бири и обикновено е между 5 и 10% (спрямо 4-4.5%).
Откога има крафт бира
Крафт бирата не е нещо, което е измислено скоро и съществува от много, много години, но популяризирането на крафт пивоварството през последните години се дължи основно на американците и нуждата за по-качествена бира с по-разнообразни вкусове и аромати. Само американците са регистрирали над 150 уникални типа бира, както и над 20 000 марки, а какво остава за целия свят. При крафт бирите пивоварите отделят много повече време и внимание за крайния продукт, залага се на качеството, а не на количеството. Повечето крафт производители са започнали от интереса си да направят нещо в домашни условия, като хоби, след това са го споделили с приятели, на тях не им е харесало, променили са рецептата, след това им е харесало и т.н. с метода проба-грешка.
Крафт бира в България
В България съществуват специализирани магазини и заведения, в които се предлага крафт бира от цял свят, но също така има и български производители, които се увеличават с всяка година.Едва ли има варненец или гост на града, който, разхождайки се в Морската градина, да не е забалязал преобразеното пространство на алеята пред сцена "Раковина". От 1 до 16 август базарът за изкуство, занаяти и вдъхновение МАЯК пренася душата на Капана от Пловдив в морската столица, а организаторите - екипът на пловдивския Базар Капана - са си..
Развитието на туризма в Провадия бе основна тема на инициираната от министър Мирослав Боршош среща с кмета на един от най-старите градове в Североизточна България Димо Димов. Обсъдени бяха както потенциала на природните и културни забележителности на Провадия, така и конкретни намерения и проекти, свързани със социализацията, реставрацията,..
30 военнослужещи от Военноморските сили на България бяха наградени с почетни монети от командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов по случай 146-годишнината от създаването на военния ни флот. Контраадмирал Михайлов поздрави всички военнослужещи и цивилни в редиците на ВМС по случай празника и подчерта задачите и ролята на флота в..
Литературният фестивал „Море от книги“, който се провежда във Варна до 10 август и Районният център по трансфузионна хематология - Варна организират съвместна кръводарителска акция. Тя се провежда под наслов „Море от книги - капка живот“ с посланието, че доброто е най-ценният подарък, който можем да направим един на друг. Всеки, който дари кръв в РЦТХ..
56 новобранци прекрачиха прага на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. Младите курсанти бяха посрещнати с официална церемония и приветствани от началника на Морско училище – флотилен адмирал проф. д-р Калин Калинов. След обща снимка пред паметника на патрона на Морско училище – Никола Й. Вапцаров, новите попълнения получиха своите униформи и си взеха довиждане с..
Повечето от търговците на пазар "Чаталджа" не са срещнали затруднения при превалутирането на продуктите. Вече имат цени в лева и евро, благодарение на приложение. Други път вярват, че с въвеждането на еврото ще има много объркване. Според търговец на градински инструменти на човек му трябва акъл, за да се опълчи срещу властта, която не взема мерки срещу..
Среща с граждани по повод ремонта на пътя Варна – кв. „Галата“ се проведе вчера вечерта в сградата на Община Варна. В дискусията участваха заместник-кметът по инфраструктура Димитър Кирчев, директорът на дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ Тихомир Тимов, кметът на район „Аспарухово“ Ивайло Маринов, представител на фирмата-изпълнител на..