Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

18 нови български песни на „Златни искри 2023” във Варна

18 нови български песни ще бъдат представени в Единадесетото издание на Европейския конкурс за детска песен "Златни искри 2023", който ще се проведе във Варна от 20 до 22 октомври. Форумът вече се превърна в едно от важните и вдъхновяващи събития за децата и музикалната култура на България и Европа. Песните ще бъдат представени от талантливи изпълнители на възраст между 5 и 14 години. Журито направи своя избор анонимно, без да разполага с имената на авторите. Песните, които преминаха през предварителната селекция, са резултат от вдъхновенията на творчески екипи от композитори, текстописци и аранжори от цялата страна. Те ще се състезават с предложения на автори от европейски държави. Чуждите предложения ще бъдат избрани в следващите дни.

"Златни искри" е престижен конкурс и една от малкото платформи, посветени на музикалния талант на децата и младите изпълнители. Варненският музикален форум вече привлича вниманието на музиканти, текстописци и композитори от цяла Европа, като им предоставя възможността да споделят своите творби с аудитория от хиляди деца и възрастни. А децата-участници могат да споделят своята любов към музиката и културата на страната си със свои връстници. 


Сред авторите на българските песни-финалисти тази година освен дебютантите, са и познати имена - на композитори като Хайгашод Агасян, Пепи Писарски, Вячеслав Кушев, Светослав Лобошки, на млади автори като джазмена-китарист Петър Койчев, The Editor§ Fabrizio Parisi и други. 

„Златни искри 2023" не е само състезание, а и място за среща на музикантите и за развитие на таланта им. Варненското детско шлагерно студио "ДА" по традиция ще открие конкурсните вечери. Младите изпълнители от страната ще имат възможността да учат от професионалисти и да развиват своите умения и опит. Конкурсът е и важна платформа за насърчаване на творческото изразяване и културния обмен. Не на последно място форумът показва, че България продължава да бъде вдъхновение за музикални таланти и културния обмен в Европа. Събитието показва ангажимента на страната ни към културното разнообразие и насърчаването на младите музикални звезди. Поредното музикално пътешествие през тази година обещава да бъде още по-вълнуващо.


Европейският конкурс за детска песен „Златни искри“ се организира от фондация „Откритие“ , с подкрепата на сдружението за авторски права Музикаутор, Министерството на културата, БНР-Радио Варна и частично от фонд Култура” на Община Варна.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

5 октомври - Международен ден на учителя

На 5 октомври в България и още над 100 държави по света се отбелязва Деня на учителя. Идеята за празника идва от състоялата се през 1966 г. в Париж Специална междуправителствена конференция за статута на учителите, в резултат на която е подписан документът „Препоръки, касаещи статуса на учителя“. По повод годишнина от приемането на..

публикувано на 05.10.24 в 07:00

Фестивал на занаятите и изкуствата се провежда в Добрич

В рамките на три дни в Добрич се провежда петото издание на „Фестивала на занаятите и изкуствата“. Организатор на събитието е Фондацията „Добруджа – история, традиции, култура“, в сътрудничество с Фондация „Добруджанска задруга“ и с финансовата подкрепа на Община Добрич. На фестивала се представят майстори, занаятчии и творци от цялата страна...

публикувано на 04.10.24 в 17:05

Срамежливата Марго - малкото леопардче в зоопарка във Варна, се показа на света (СНИМКИ)

Малкото леопардче Марго - най-новият обитател на Варненския зоопарк, което се роди през юли, придоби смелост и вече не се крие. Тя обаче се чувства по-сигурна, докато е около майка си Киара. Марго има и осиновители, които ще дават своя принос за отглеждането ѝ. Днес малкото диво коте направи своята първа изява пред медиите и влезе в обектива на Радио..

публикувано на 04.10.24 в 15:35

Събития и във Варна в Световната седмица на Космоса

Редица събития и интересни дейности ще се проведат със студенти и курсанти в Планетариума на Висшето военноморско училище "Никола Й. Вапцаров" в Световната седмица на Космоса. Ученици от няколко града също ще се включат в инициативите. Това каза доц. Веселка Радева, ръководител на Планетариума във ВВМУ във Варна.  В дните, посветени на Космоса в цял..

публикувано на 04.10.24 в 10:18

Музиканти и занаятчии ще омаят жителите на квартал Галата през уикенда

На 5 и 6 октомври в читалище “Васил Левски” в квартал Галата ще се проведе първото издание на Омая Етно Фест.  Фестивалът ще представи на публиката специално подбрана програма от занаятчии и музиканти , а деца, младежи и възрастни ще се гмурнат в чудния свят на народното творчество. Публиката е поканена да свие ръкави и да извае..

публикувано на 04.10.24 в 09:54

Забраната за внос на слънчоглед срива производителите на олио у нас

По-малко от една трета от мощностите на преработвателите на слънчоглед у нас са натоварени. Това каза за Радио Варна Яни Янев – председател на Асоциацията на преработвателите. Причината е в липсата на суровина. Още повече, че тазгодишната реколта на слънчоглед е с около 50 на сто от нормалните за страната. Икономистът Димитър Събев:..

публикувано на 04.10.24 в 08:33

Над денонощие блокирани на летището - кой носи отговорност и как да потърсим правата си?

Преди няколко дни гръмна новината за над 80 българските туристи, които останаха блокирани повече от денонощие на летището на гръцкия остров Корфу. Технически проблем със самолета забавя полетът с няколко часа, после с още няколко и така повече от 30 часа, както пише в публикация в социалните мрежи един от чакащите българи, с който опитахме,..

публикувано на 04.10.24 в 08:26