Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тристранна среща за регионалната свързаност започва край Варна

Снимка: архив

Министър-председателят акад. Николай Денков ще бъде домакин на Тристранна среща с премиерите на Гърция Кириакос Мицотакис и на Румъния Йон-Марчел Чолаку. Срещата ще се проведе днес  в резиденция „Евксиноград“ край Варна. Ще присъстват също заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас и еврокомисарят по транспорт Адина Вълян. Ще участва и министърът на енергетиката на Молдова Виктор Парликов.

Основен акцент в разговорите ще бъде регионалната свързаност и по-конкретно проектът за коридор от Солун през Кавала, Александруполис, Бургас и Варна до Констанца с възможност за удължаване към Молдова. Идеята е по трасето да бъде изградена модерна транспортна, комуникационна и енергийна инфраструктура, която ще активизира икономическите, а и политическите връзки между включените държави. Срещата беше инициирана от акад. Николай Денков при визитата му в Атина през август.


По публикацията работи: Емилия Николова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започват консултациите за съставите на СИК заради изборите за районни кметове във Варна

Кметът на Варна Благомир Коцев кани парламентарно представените политически партии и коалиции - коалиция „ГЕРБ-СДС“, коалиция „Продължаваме промяната - Демократична България“, партия „ДПС“, партия „Възраждане“, коалиция „БСП - За България“ и коалиция „Има такъв народ“ за участие в консултации за сформиране съставите на секционните избирателни комисии..

публикувано на 17.09.24 в 10:02

Доктор Нина Русева: Увеличават се болните от туберкулоза

Болните от туберкулоза се увеличават и от началото на годината до сега за Варна има регистрирани 49 случая, каза за Радио Варна доктор Нина Русева, координатор за туберкулозата за област Варна. За цялата 2023 година случаите се били 50, допълни тя. Туберкулозата е най-значимото социално заболяване и в момента в страната се провежда..

публикувано на 17.09.24 в 09:34

Жители на Пчелина на среща с кмета на Варна, представители на ВиК и строителните фирми

Живеещите в местността Пчелина във Варна ще се срещнат днес с кмета на града Благомир Коцев и с представители на ВиК-Варна и "Инжстрой". Началото е в 18 часа в сградата на Община Варна, зала "Пленарна" . По думите на кмета по време на последния протест на хората на срещата те ще могат „да удостоверят лично дали това обещание на фирмата е изпълнено и да..

публикувано на 17.09.24 в 09:30

Само за ден: Четири опита за телефонни измами в Балчик, Добрич и Каварна

Четири опита за телефонни измами в градовете Балчик, Добрич и Каварна са регистрирани за последното денонощие в полицията.  Сценариите постоянно се сменят, като снощи измамниците се представят за служители на комунални дружества ВиК и Енерго под предлог за оправяне на аварии, като следват и заплахи.  Препоръката на органите на реда към гражданите..

публикувано на 17.09.24 в 09:22

76 хиляди лева е годишната заплата на директора на "Градски транспорт"-Варна

В 10 часа започва заседанието на Постоянната комисия „Собственост и стопанство“ към Варненския общински съвет. Членовете на комисията ще приемат годишните финансови отчети на общинските търговски дружества и ще изберат одитори на: Дентален център I Варна“ ЕООД, „Дворец на културата и спорта” ЕАД, „Ученическо и столово хранене” ЕАД, „Обреди” ЕООД..

публикувано на 17.09.24 в 09:04

Ето кои са ключовите лица в новата ЕК

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен ще разпредели длъжностите в новия си екип на 17 септември. Страните от ЕС се надяват избраните от тях кандидати за еврокомисари да заемат престижни постове. Ето някои от ключовите фигури, които ще влязат в състава за втория 5-годишен..

публикувано на 17.09.24 в 07:51

ИАМА организира учение във Варна

Изпълнителна агенция "Морската администрация" организира учение във Варна. То е в изпълнение на Националния план за търсене и спасяване в Българския морски отговорен район за търсене и спасяване, съобщиха от ИАМА.  В реална среда и в реално време ще се тества координацията при спасителна операция по море, медицинска евакуация и оказване на..

публикувано на 17.09.24 в 07:44