Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Варненецът, спечелил световното първенство по пица: Тайната е в баланса

| обновено на 17.10.23 в 09:01

Светослав Митев от Варна е на 23 години и вече е победител в две състезания за майсторско приготвяне на пица – по време на Първия Международен шампионат по пица в Букурещ, Румъния, както и на световното първенство в Рим.

Той завоюва първото място от 21-вото издание на Pizza World Cup 2023 в италианската столица. Светослав надви конкуренция от над 180 пицари от цял свят - участници от Франция, Италия, Япония, Бразилия.


Шеф Анатоли Колев, който  спечели същото състезание преди 11 години и заедно с колегата си Радослав Кирязов беше член на журито на престижния форум обясни, че Светослав е използвал при приготвянето на пицата с квас вода със сребърни йони, козе сирене с трюфели от Велико Търново и еленски бут. 


12 минути бяха нужни на Светослав Митев да направи своята пица. Първоначалната идея - да сготви традиционна българска пица, се променя в движение. "Получи се смесица между италианска и българска. Използвах тученица, козе сирене и еленски бут. Според мен пицата ми спечели журито със самото съчетание на продуктите - нямаше нещо, което да надделява над другите неща. Направих я много случайно и ми хареса", допълни Митев. 


Той е само на 23 години и споделя, че иска да усвои всички тънкости в приготвянето на пицата. "Не мисля, че знам всичко", коментира той. Амбицията му е да продължава да се явява на различни състезания. Следващото ще се проведе на 8 и 9 ноември и се организира от Българската асоциация на пицарите, съобщи Светослав Митев. "Тайната на вкусната пица е в тестото и в баланса на вкусовете. Не трябва да е претрупана. От едно парче пица трябва да разбереш целия й вкус", каза още Митев.

Подробностите чуйте в звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Фенер с високо качество: Как да го отличите от евтините имитации

В съвременния свят, където активният начин на живот и подготовката за непредвидени ситуации са все по-важни, фенера се утвърждава като незаменим спътник за българските ентусиасти на открито, професионалисти и домакинства. От нощни преходи в планината до къмпинг край язовири или справяне с аварийни ситуации, качествените фенери предлагат..

публикувано на 10.09.25 в 10:30

Милко Божков с изложбата "Марс" във Варна

Ако трябва да се преселите на необитаема планета, какво бихте взели със себе си? А какво би взел художникът Милко Божков? Ще разберете, ако посетите „Марс”, новата му едноименна изложба живопис. Откриването е днес,  10 септември, сряда, в 18:30 ч. Мястото е улица „Л. Каравелов” 8 във Варна, площадката за междупланетни излитания...

публикувано на 10.09.25 в 08:23

Как да разпознаем дали храната в магазина е наистина био?

Органичната продукция се познава още в магазина. Краставицата трябва да ухае на свежест, а доматът – да е сочен и мек на пипане. При конвенционалното земеделие листата на кейла са твърди и жилави, докато отгледани в чиста почва стават сочни и с уникален вкус. Това обясни за предаването "Новият ден" агрономът Кристияна Опрева.  Когато доматът е..

публикувано на 09.09.25 в 12:10

Канят на гроздобер в Ботаническата градина в Балчик

На 13 септември в Университетска ботаническа градина (УБГ) - Балчик организира състезание по гроздобер и ритуал по тъпкане на грозде. Началото е тази събота от 10.30 часа. Програмата предвижда "Рисуване и вино" - рисуване сред лозята на тема "Гроздобер" с чаша вино; всички картини ще бъдат продадени на благотворителен търг в края на събитието,..

публикувано на 09.09.25 в 11:40

Изложбата „Заедно“ открива Дните на японската култура във Варна

С откриването на изложбата „ Заедно“ тази вечер от 18:00 часа в Арт салона на Радио Варна започват 36-ите Дни на японската култура в България. Събитието се организира от Българския хайку съюз и представя художествено взаимодействие между шодо калиграфия, хайку поезия, дзен рисунка (суми-е) и авторска керамика. Изложбата е посветена и на..

публикувано на 09.09.25 в 11:05

Започва изплащането на пенсиите

Изплащането на пенсиите през септември т.г. чрез „Български пощи“ започва днес  и ще завърши на 23 септември (вторник). Според Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж пощенските станции изплащат пенсиите и добавките към тях в периода от 7-о до 20-о число на месеца, за който се отнасят. Когато тези две дати са неработни дни, какъвто е случаят през..

публикувано на 09.09.25 в 08:01

Лесна работа: Светът е за всички

Напоследък имах възможност да установя, че в екипа на хотелите в Холандия работеха чехи и молдовци, в Чехия обслужването беше поверено на украинци, в Будапеща ни посрещаха сърби и чехи, а в българските курорти – украинци и азиатци. Колко малък и шарен е светът. И най-важното: светът е за всички. За тези, които в тихите моменти се връщат към песните..

публикувано на 08.09.25 в 16:15