Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой ще седне в кметското кресло? Как протича първият тур на местните избори във Варна, Добрич и Балчик (обновява се)

| обновено на 29.10.23 в 19:12
40
Снимка: Нина Милошевич

И на днешния вот екипът на Радио Варна ще показва в звук, снимки и текст как протича изборният ден.

Спокойно, леко и без напрежение започна гласуването в секциите в областта. Във Варна вотът е за кмет на общината, кмет на район и за общински съветници. Във всички останали населени места се гласува само за кмет и съветници. Гласоподавателите във Варна са около 280 000.

Гласуването започна в 7 ч. и трябва да приключи в 20 ч., но изборният ден може да бъде удължен по преценка на Централната избирателна комисия (ЦИК), ако в 20 часа пред изборните помещения все още има желаещи да гласуват. Удължаването може да е най-много с един час - до 21 ч.

Гласуваме само с хартиени бюлетини. Това стана след решение на ЦИК два дни преди изборите в следствие на доклад на ДАНС. Отбелязваме вота си със син химикал и без да излизаме от квадратчето, защото това превръща бюлетината в невалидна и гласът ни се губи.

20.25 часа

Изборният процес във всички секции на територията на област Варна  приключи в 20:25 часа. Няма данни за възникнали сериозни инциденти.

Създадена е необходимата организация за охрана при транспортирането на книжата и материалите от изборите до ОИК.

Звената „Български документи за самоличност" са издали общо 44 удостоверения в днешния ден, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР във Варна. 

Интервю на Валери Великов със социолога Светлин Тачев за прогнозните резултати:


20 часа

Досегашният кмет на Варна и кандидат на политическа партия ГЕРБ Иван Портних и Благомир Коцев от „Продължаваме промяната-Демократична България“ ще се явят на балотаж във Варна следващата неделя. Разлика между двамата няма - и Портних, и Коцев получават подкрепата на 26,9 % от гласувалите. 

До 19 часа разликата беше под 1 %, но двамата изравниха сили според прогнозните данни от екзитпола на социологическата агенция „Галъп“ към 20 часа. 

На трето място с 18,5% остава Коста Стоянов от ПП „Възраждане“. Христо Димитров от "Алтернативата на гражданите" е спечелил доверието на 8,6%, а кандидатът на БСП за България Павел Раличков - 6.7%

Избирателната активност към 20 часа е 41,5 %. 

Очакваме резултатите от паралелното преброяване. 


19 часа

39,9 % е избирателната активност във Варна по данни на социологическата агенция "Галъп интернешънъл" към 19 часа. 



18.46 часа

Спокоен изборен ден в Балчишко, по-активни са хората по селата, няма данни за сериозни нарушения на изборния процес.

Към своя край изборният ден може да се определи като спокоен, подадени са два сигнала, по които ОИК – Балчик е взела решения, обявени на сайта, обобщи заместник-председателят на Общинската избирателна комисия в Балчик Гергана Димитрова. В Кранево и Оброчище са местата, където се образуваха по-големи опашки.

Последните обобщени данни към 16 часа сочат 40.87% активност или 6 783 човека са упражнили правото си на глас. Повече активни са били избирателите във времето между 11 и 16 часа, отколкото в утринните часове. Данните сочат, че по-голям интерес към местните избори имат хората по-селата. 36-те избирателни секции ще бъдат отворени до 20 часа, ако пред тях няма чакащи.

17 часа

Избирателната активност във Варна към 17 часа е 27,54%. Гласували са 78 000 души. Най-висока е избирателната активност в кметство Казашко - 52%. От петте района на Варна в район "Приморски" са гласували 28,55%, най-висок процент от районите. 15 са подадените сигнали за нарушения, съобщи Велин Жеков, председател на Общинската избирателна комисия.  Има сигнали, свързани с нарушаване тайната на вота, сезирана е Централната избирателна комисия. Останалите са свързани с получаване от представителите на партиите копия от протокола, обясни Жеков.

Избирателната активност в петте района на Варна към 16 часа е:

Одесос - 27.67 %

Приморски - 28.55 %

Младост - 26.09 %

Владислав Варненчик - 25.5 %

Аспарухово - 27.7 %

Най-висока избирателна активност от петте кметства - Казашко - 52 процента. 



Според данните на "Галъп" във Варна, избирателната активност към 17 часа е 32,1 %, съобщи за Радио Варна Юлияна Гальова. Към същия час през 2019 г. отчетените проценти са били 30. "Не забелязваме големи разминавания", коментира Гальова. 

Почти всеки, който е отишъл до урните във Варна, е дал своя глас както за кмет, така и за общински съветници, допълни тя.

"Остават няколко часа до края на изборния ден. Използвам времето да призова слушателите на Радио Варна, които не са отишли все още до урните, да гласуват, и поканени от нашите анкетьори, да го направят! Това е един от малкото шансове да имаме първи прогнозни резултати, които да бъдат обявени в позволения от закона час", каза още Юлияна Гальова от "Галъп":



16 часа

Според социологическата агенция "Галъп" 32,1 % е избирателната активност в община Варна към 16 часа. 

Към 16 часа в първия тур на местните избори в 12-те общини на Варненска област своето право на глас са изразили 123 256 избиратели, съобщиха от Областната администрация.

Водещи отново са гласоподавателите от община Варна, където своя вот пред урните са направили 78 040 имащи право на глас. ОИК в Провадия информира, че към 16 часа в изборните секции от района са гласували 6 875 избиратели.

В община Аксаково са приели вота на 6 714 гласоподаватели. Следват ги избирателите от община Долни Чифлик, където са гласували 6146 души.

ОИК в Дългопол съобщава, че гласувалите до 16,00 часа са 5 735 избиратели. Своето право на глас са изразили и 3 525 души от община Вълчи дол.

Активизирали са се и избирателите от община Аврен, като броят на гласувалите до този час е 3 328 души. Пред СИК в община Девня своя глас са изразили 3 289 избиратели, а броят на гласувалите в община Суворово е 2 948 души.

Гласувалите в община Белослав са 2 884, а в изборните секции на община Ветрино своя избор са направили 2 547 избиратели. И към 16,00 часа най-ниска е избирателната активност в община Бяла, където са гласували 1 225 от имащите право на глас избиратели.

16 часа

40,87 процента избирателна активност към 16.00 часа отчитат данните от 36-те секции в община Балчик. Правото си на глас са упражнили 6783 души от общо 16 597 по списък. Гласуването завърши за мобилната секция и за тази в общинската болница. 

Над 60 на сто е активността в селата Змеево, Рогаево, Църква, Дропла, Дъбрава, Кремена, над 75 на сто - в селата Царичино и Тригорци. Най-многобройни са гласовете в секция 27 в село Оброчище - 435 от имащи право 1055. В съседната 26-а секция активността е също висока, секретарят Радостина Енчева обясни, че се образуват опашки, но засега проблеми нямат. 

В Балчик най-високо е натоварването в изборните помещения в Мелницата - секция 1, училищата Христо Ботев - секция 3 и Антим I - секция 7. В Кранево са гласували 52 на сто от избирателите или общо 355 души към 16.00 часа, а в Соколово - 45 процента или 320 души. Най-слаб е интересът към изборите в село Храброво - 25 процента.
Два сигнала са оставени без уважение от страна на Общинска избирателна комисия - Балчик - единият за агитация в социалната мрежа, а другият е за село Соколово - че кандидат за кмет отмята с химикал имена в списък, който носи пред избирателната секция. На място ОИК са установили, че не се влиза в пряк контакт с гласоподаватели, лицето е преустановило действият си, отправено и е устно предупреждение.  Сигналът е допустим, но недоказан, се казва в решението на ОИК - Балчик.

38.22 % е избирателната активност в община Каварна към 16 часа. От общо 12 123-ма избиратели с право на глас, гласувалите са 4 648. 

Гласували в град Каварна са 3 404-ма, или 35,99 % от имащите право на глас. 

1 244 души, или 46,01 %, са стигнали до урните в населените места в общината. 

Жителите на община Каварна са 15 106. Изборният ден продължава в спокойна обстановка. 


15.30 часа

Общинската избирателна комисия в Каварна е прехвърлила за проверка жалба до прокуратурата. В нея се твърди, че в няколко секции в общинския център се организира контролиран вот чрез придружаване на гласоподаватели. Член на Секционна избирателна комисия е бил заличен заради семейни отношения с кандидат за общински съветник в Генерал Тошево, предаде кореспондентът ни в Добрич Мая Щърбанова.

Избирателната активност към 11.00 часа в област Добрич е 14.85%, най-ниска е тя в Община Добрич – 10.32 на сто, а най-висока в Община Каварна – 20.91%.  

Притеснения сред членовете на Секционните избирателни комисии заради променените указания от Централната избирателна комисия ден преди изборите няма, хора споделят, че липсата на машинен вот ги е провокирал да излязат и да гласуват. 

Един от кандидатите за кмет в Община Добрич не е получил правото да гласува поради неизпълнение на условието за уседналост. 

От Общинската избирателна комисия Добрич са уведомили Централната избирателна комисия за бюлетини с липсващи номера.  


В ОИК-Балчик сигнал от Соколово за кандидат, отмятащ имена по списък

Кандидат за общински съветник от коалиция е подал днес сигнал в Общинска избирателна комисия Балчик за нарушение на изборното законодателство малко преди 12.00 часа.

В сигнала се твърди, че кандидат за кмет на кметство с. Соколово повече от час стои пред избирателната секция в селото и отмята с химикал имена в списък, който същата носи. Към сигнала няма приложени доказателства относно твърденията. Представители на ОИК- Балчик извършиха проверка на място в село Соколово пред избирателната секция

В близост до изборното помещение е установено, че лицето държи в ръцете си списък с имена на хора. Тя е кандидат за кмет на кметство с. Соколово, но същата се намира извън изборното помещение и от извършената проверка не е установено да влиза в пряк контакт с гласоподаватели. Лицето веднага е преустановило действията, които извършва. На същата е отправено устно предупреждение.

Сигналът е допустим, но по същество не е доказан. Не бяха установени действия, които да нарушават изборното законодателство и налагащи ангажиране на административно наказателна отговорност.

Затова  Общинска избирателна комисия – Балчик оставя сигнала без уважение, като недоказан.

Решението подлежи на обжалване пред Централната избирателна комисия чрез ОИК Балчик.

15.00 часа

200 души, от общо 500 с право на глас, отидоха до избирателните урни в Аврен.

В Аврен хората не гласуват по тъмно. Гласуването ще приключи към 16,30 часа по зимното часово време, когато вече започва да се стъмва,  прогнозира председателят на Секционната избирателна комисия в Аврен. Той не очаква да има избиратели по това време.  Основният проблем на жителите на общината е свързан  главно с това да не стоят на тъмно .

Заради постоянните токови удари електроуредите на хората постоянно гърмят. В селото и цялата община имат проблем и с водата.

Чуйте повече от репортажа на Светлана Вълкова:


13.30 ч.

В Провадия всичко е неделно спокойно, макар по обед да могат да се видят и опашки за гласуване, съобщава Димитрина Дончева.



Във Владиславово, където в ранните часове на деня имаше малко наплив, в ранните следобедни часове се наблюдаваше вече сериозно раздвижване. Повечето от хората, които вече бяха дали своя глас, се отдадоха на любими занимания - кой да поиграе с децата, кой да напазари, кой да разходи кучето. Това обясняваше множеството автомобили и хора по паркингите на големите хипермаркети и пазари в квартала.

Сериозен интерес сред жителите на местната ромска махала предизвика вота. По-чисти улици и подобряване на инфраструктурата в района искат жителите на района, установи Иван Барбов.






12.34 ч.

В 12:34 ч. в ОИК – Балчик е постъпил сигнал от коалиция, в който се твърди, че в социалната мрежа „Фейсбук“ кандидат за общински съветник от местна коалиция извършва нарушение на изборното законодателство, изразяващо се в предизборна агитация.

Към сигнала има приложени доказателства относно твърденията, а именно – снимков материал. Видно от приложената снимка предизборната агитацията е публикувана 08:37 часа на 29.10.2023 год.

Изборният кодекс не предвижда правомощия на ЦИК или ОИК да регулират предизборна агитация, доколкото се твърди наличието на такава, в социалните мрежи.  А съгласно т. I. 8 от решение № 2469-МИ/ 19 .09. 2023 г. на ЦИК социалните мрежи не представляват медийна услуга по смисъла на § 1, т. 15 от Допълнителните разпоредби (ДР) на ИК, поради което публикациите във фейсбук не подлежат на регулация от ОИК и не  представлява „предизборна агитация“ по смисъла на § 1, т. 17 от Допълнителните разпоредби (ДР) на ИК.

След направените обсъждания, ОИК Балчик счита сигнала за неоснователен.

На основание чл. 87, ал.1, т.22 от Изборния кодекс  Общинска избирателна комисия – Балчик излезе с решение да остави сигнала без уважение, поради липса на нарушение на Изборния кодекс. Решението подлежи на обжалване пред Централната избирателна комисия чрез ОИК Балчик в срок до три дни.

12.30 ч.

Без нарушения и без проблеми за гласоподавателите преминава изборният ден в СОУ "Найден Геров" във варненския район "Приморски". Според председателите на секционните комисии броят на гласувалите до обяд е сравнително висок. Липсата на място за паркиране, липса на зелени площи, на детски площадки са само част от нещата, които гласоподавателите там очакват от новоизбраните кмет, районен кмет на Приморски и общински съветници.



Слаба е избирателната активност в часовете до 16ч. в ОУ "Черноризец Храбър" и в ТУ - Варна. Преди обяд е била по-висока активността, казаха за Радио Варна председатели на СИК в двете учебни заведения. Въпроси около разполагането на една или на три отделни прозрачни урни за вота са имали членовете на СИК от ОУ "Черноризец Храбър" във варненския район "Приморски". Според подадените заявления към ОИК те могат да изберат в една, в две или в три отделни урни да се пускат бюлетините, така че след изборният ден да могат по-лесно да ги обработват. Иначе сравнително слабо протича изборният ден в средата на деня. Струпвания от хора е имало в часовете между 9 и 11ч.
В район "Младост" няма усещане за избори. Някъде играят карти, другаде перат килими, трети се подкпреят със скара или дюнери. За ситуацията в секциите, които са разположени в училище "Гео Милев" разказва Ваня Славова.





11.45 ч.

2916  избиратели отидоха до урните към 11.00 часа в община Балчик. Те представляват 17.57% от имащите право на глас 16 597.

Данните в предходния местен вот през 2019-а са събирани към 10.00 часа, тогава са гласували 14 на сто или около 2400 души, което показва картина, близка до сегашната. Що се отнася до последния парламентарен вот през април тази година, тогава към 11 часа до урните отидоха едва 8.5 на сто. 

Припомням, че изборният ден започна без проблеми в община Балчик. Точно в 7:00 ч. отвориха врати всички 36 секции. Една от тях е мобилна секция за трудноподвижни хора, както и една секция в многопрофилната болница. Във всички секции има по два паравана, урна и кутия за отрязъци. В сайта на Община Балчик са качени електронни протоколи, които ще облекчат работата на комисиите в края на изборния ден.

 Неграмотни хора нямат право да гласуват с придружител. Това право се дава на хора със зрителни увреждания или други, които не им позволяват да упражнят самостоятелно вота си, отвърна на един от най-честите въпроси от секциите говорителят на Общинска избирателна комисия – Балчик Илияна Илиева.

Данните от обобщението на активността показват, че всички са гласували в общинската болница. С подвижната кутия - половината от 22-ма по списък. В Храброво е най-ниската активност – 10 процента или четирима души – това е едно от селата, където няма да има кмет, а се назначава кметски наместник. Като цяло секциите по селата са много по-активни от градските. В Царичино и Тригорци са гласували над 36 на сто, в Дъбрава – близо 35 на сто, а в село Кремена до 11 часа - почти 30 на сто. Като брой хора най-много са избирателите, упражнили правото си на глас в двете секции на село Оброчище – 150 и 185 души, съответно почти 20 и 18 процента.

Следващото обобщение на данните  в Балчик е към 16.00 часа.



11.30 ч.

Сериозен интерес към вота в над 10-те секции в училище "Патриарх Евтимий". Активността се оценява в тях на около 15-20%, съобщава Иван Барбов. Спокойно протича гласуването, но гражданите бягат от микрофона. Прави впечатление, че някои не правят разлика между местните и парламентарните избори. Чуйте още в репортажа.



В Добротич, където има сериозен инвеститорски интерес, вотът също протича без напрежение, предава  Александър Йорданов.




11.06 ч.

Изборният ден в кв. Виница започна спокойно, казаха за РВ хора от СИК в ОУ "Панайот Волов". Припомняме, че голяма част от хората живеещи и в местност "Траката" гласуват в това училище, а останалата част от живеещи в местности на север от града - в още две секции в р-т „Каролина” и в Управлението на „Златни пясъци”. Гласоподавателите, които са преминали до този час, не изпитват затруднения по отношение на бюлетините. Припомняме, че гласуваме с три бюлетини - за кмет, за районен кмет, в случая тук за кмет на район "Приморски" и за общински съветници. Трите отделни бюлетини, които са само на хартия, се пускат в три отделни прозрачни урни. Изборният ден продължава до 20ч. с опция за удължаване до 21ч., само с решение на ЦИК в случай, че има струпване на хора, които имат желание да упражнят вота си.


В община Аксаково вотът също протича спокойно, съобщава Димитрина Дончева.






10.55 ч.

Когато попълвате с тикче или хиксче бюлетините, не ги слагайте една върху друга, защото - без да желаете, може да отбележите по-долната бюлетина и така да я направите невалидна, предупреждава репортер на Радио Варна.


10.05 ч.

По-висока е избирателната активност в началото на изборния ден в Балчик, съобщават от секционни избирателни комисии. Албена Иванова с подробностите към този час.




10.00 ч.

Какви са първите впечатления от гласуването за местната власт от училище "Любен Каравелов" в "Аспарухово" и настроенията сред вече гласувалите или отиващите да гласуват разказва Мартин Николов.



 

9.50 ч.

Двама са кандидатите за кмет в с. Неофит Рилски, където според данните на МВР има увеличение на броя на вписаните за гласуване по настоящ адрес. Малко над 1000 души са с право на глас. Не са констатирани нарушения. От рано сутринта в селото има силен интерес към упражняването на правото на глас. Това, което местните искат най-много е аптека. Репортаж на Александър Йорданов.





Иван Барбов проследи първите часове на гласуването в училище "Пейо Яворов" в кв. "Владислав Варненчик.

10 секции са разположени в това варненско училище. Една от тях е за хора с увреждания. Въпреки това имаше и възрастни хора с патерици, които трябваше да се качват до втория етаж по стълбите. 

Жителите на квартала искат по-добра инфраструктура, както и за Варна като цяло, повече контрол по обществения ред. Какво още може да чуете в звуковия файл.





9.30 ч.

Всички секционни избирателни комисии в област Добрич започнаха работа навреме, до момента няма информация за нарушения в изборния процес. Не се очакват и проблеми в работата им след отпадането на машинното гласуване. За сигурността на местните избори в областта са ангажирани 352-ма служители на МВР. В най-голямата община – Добрич, за кметското място се борят 11 кандидати. 

Информация на кореспондента ни Мая Щърбанова.




9.10 ч.

Над 15 000 полицаи охраняват изборните секции в цялата страна. Това съобщиха от МВР. Хората, които нямат валидни лични документи, могат за получат удостоверение за гласуване в изборния ден. Молба за такъв документ може да бъде подадена в полицейските управления от 8:30 ч до 19:00 ч. днес. Главният секретар на вътрешното министерство главен комисар Живко Коцев обясни, че всеки постъпил сигнал в МВР ще бъде разглеждан.

От МВР обясниха, че в зависимост от конкретните случаи, хора, подали вече заявление за нова лична карта и не разполагащи с такава в днешния ден, могат да получат удостоверения за гласуване.

Всички 658 секционни избирателни комисии (СИК) на територията на Област – Варна са били отворени навреме и приемат гласоподавателите, които упражняват своето право на избор на първия тур от местните избори, съобщиха от областната администрация. По данни на ЦИК - 387 031 са избирателите от Варненска област, които ще гласуват в 658 СИК, открити на територията на 12-те общини в областта.

Най-много гласоподаватели има във Варна - 281 457, които ще гласуват в 409 СИК. Малко повече от 18 хиляди избиратели има в Провадия, които ще гласуват в 43 СИК.

В Аксаково близо 16 500 избиратели ще гласуват в 37 СИК. В Долни Чифлик гласоподавателите са 15 362-ма, които могат да упражнят своето право на глас в 29 СИК.

27 са СИК в Дългопол, а в тях могат да гласуват близо 11 400 имащи право на глас избиратели. Във Вълчи дол 7628 гласоподаватели могат да гласуват в 25 СИК.

17 са СИК в Аврен, а избирателите там са малко над 6800. В 14 СИК в Белослав своето право на глас могат да упражнят 8705 избиратели.

Във Ветрино и в Суворово имат по 13 СИК, а общият брой на гласоподавателите там е 11 214. В Девня има 11 СИК, в които могат да гласуват малко над 7500 избиратели.

Само 6 са СИК в Бяла, а в тях правото си на вот могат да упражнят 2585 избиратели.


8.55 ч.

Изборният ден започна нормално в Балчик. 16 596 са избирателите в община Балчик, които днес имат право на глас в местния вот за кмет и общински съветници справка, публикувана в сайта на Централната избирателна комисия. Секционните комисии са 36, от които 34 в населени места, една подвижна секция с 22 ма избиратели и една в лечебно заведение.

За кмет на кметство ще гласуват в 17 села, а за кмет на община и общински съветници – в общо 20 населени места (19 села и град Балчик).

В Балчик избираме между петима кандидати за кмет на общината, девет листи за общински съветници със 112 имена, които се борят за 21 мандата. В селата Безводица и Змеево за гласовете на местните избиратели се борят по шестима кандидати. Петима са в битката за кметския стол в Соколово, а по четирима - в Кранево, Оброчище и Рогачево. За мандата в Дъбрава, Преспа и Църква желаещите са по трима, а в Сенокос и Гурково - по двама.

В общинския център секциите са в туристическия информационен център Мелницата, в училищата „Христо Ботев“, „Кирил и Методий“ и „Антим I“, както и в общинската болница.

Секции Първа и Втора в Мелницата - Балчик са определените секции за гласуване на избиратели с увредено зрение или със затруднения в придвижването в гр. Балчик. Избирателите, нуждаещи се от помощ за придвижване до избирателните секции, могат да заявят транспорт на дежурните телефони в отдел ГРАО: 0579 71055 и 0579 71071 от 7.00 до 18.00ч.

Дори и с един кандидат за кмет, втори тур е възможен.

В шест села на община Балчик кандидатите за кметския стол са по един – Бобовец, Дропла, Стражица, Кремена, Ляхово, Царичино. Дори и без конкуренция, в тези селища втори тур е възможен, коментира говорителят на Общинска избирателна комисия – Балчик Илияна Илиева, когато повечето от гласувалите с отбелязали "Не подкрепям никого". Ако и на втори тур се постигне такъв резултат, се насрочват нови избори.

8.20 ч.

Секционните избирателни комисии във Варна са 409. Десет са секциите в здравни заведения, в затвора и в следствието. Две са подвижните секции - в кметство Тополи и още една, за районите „Одесос“, “Приморски“ и „Младост“. Заявените гласоподаватели в тях са близо 60. Даниела Стойнова разговаря с Велин Жеков - председател на Общинската избирателна комисия по повод трите вида гласуване, както и за организацията на изборите.



Не се очаква забавяне на обработването на резултатите от местните избори в морската столица, тъй като протоколите сега са по-опростени, в сравнение с предишните избори. Заради отмяната на машинния вот, едната графа в протоколите ще остане празна, а в другата ще се отбележат пуснатите бюлетини в съответната секция. Членовете на комисиите са обучени и не очаква много сгрешени протоколи, каза още Жеков.
В някои от секциите има по три урни за трите различни вида избор, но указанията са урната да е една, каза той. Сигналът за нарушения е само един.

Чуйте повече от репортажа на Даниела Стойнова от общинската избирателна комисия.



7.45 ч.

Глъчка и желаещи да гласуват в училище "Добри Чинтулов" в район "Младост" видя екип на Радио Варна.



7.30 ч.

В училище "Васил Друмев" няма хора в първите минути. Коридорите са празни. Пред всяка секция има нагледни материали.



7.45 ч.

В цялата страна изборният ден започна нормално. Всички секции отвориха в 7:00 часа като в голяма част от тях избирателите отидоха да дадат своя глас в ранните часове на деня. 58 партии и 9 коалиции ще участват във вота през днешния ден. Този път участниците в местните избори са по-малко спрямо 2019 г., когато българите можеха да избират между 59 партии и 7 коалиции. Малко над 6 милиона и 48 хиляди са избирателите, включени в предварителните списъци за местните избори. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Военна техника се включи в гасенето на пожар в Балчик

Два екипа на балчишката пожарна и военна техника успяха да загасят пожара в сухи треви, възникнал в късния следобед днес в района на надписа Балчик и летището.  Огънят е овладян за час и половина, каза началникът на противопожарната служба Стелиян Стойчев. Няма пострадали.  Това е първият пожар на това място за тази година, след като се..

публикувано на 02.07.24 в 18:49

Двама маскирани мъже ограбиха магазин във Варна

Въоръжен грабеж е извършен в магазин за хранителни стоки във Варна. Двама маскирани мъже нахлули в търговския обект и заплашили касиерката с пистолети, предаде БНТ. Крадците са взели дневния оборот и тютюневи изделия от магазина. Служителката е стресирана, но не е пострадала. Маскираните мъже нахлули в денонощния хранителен магазин малко след 22..

публикувано на 02.07.24 в 17:45

Варненските седмокласници на второ място в страната по резултати на НВО

Варненските седмокласници извоюваха второто място в страната по резултати на НВО. Връстниците им от София ги изпреварват с няколко точки. По български език и литература средният успех е 60,24 точки, който е с 6 точки по-висок от средния за страната. Учениците от София средно са изкарали 65,16 точки. Разликата в успеха по математика между Варна и София е..

публикувано на 02.07.24 в 16:15

Готвят основен ремонт на СУ "Неофит Бозвели"

Подготвят основен ремонт на СУ "Неофит Бозвели", какъвто не е правен от създаването на училището през 1981 година, съобщават от общинския пресцентър. Със средства от родители през годините само са освежени занималните на подготвителните групи.  През зимата температурата е на ръба на минимума за провеждане на учебни занятия, отоплителната инсталация има..

публикувано на 02.07.24 в 15:05

МРРБ отчете старт на основен ремонт и строителство на близо 145 км пътища

Строителство и основен ремонт на близо 145 км магистрални участъци и главни републикански пътища са започнати от Министерството на регионалното развитие и благоустройството в мандата на служебното правителство от 9 април до края на юни. За по-малко от три месеца е възобновена работата по всички важни направления и всички приоритетни сектори в ресора на..

публикувано на 02.07.24 в 14:50

Седмокласниците правят сериозна крачка напред в резултатите от НВО по математика

Резултатът по НВО по Български език и литература за 7 клас е 54.60 точки. Има известен спад от 44 стотни спрямо миналата година, но тази цифра е в рамките на статистическата грешка. Това заяви министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, предаде БГНЕС. Можем да отчетем една успешна година като цяло, по-добрите резултати са резултат от..

публикувано на 02.07.24 в 11:15
Ивелин Михайлов

Ивелин Михайлов за Николай Марков: След първия парламентарен ден този човек тотално се промени

"Бях принуден да се извинявам заради тези мои твърдения, че някои от нашите депутати може би по някакъв начин им е оказан натиск или са взели финансови средства, за да променят своето становище по темата – това, което изказахме по време на изборите. Имам запис с полк. Николай Марков и Дарин Георгиев, които казват, че ще гласуват за програмно правителство..

публикувано на 02.07.24 в 09:10