Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Започват коледните пости

Снимка: БТА

Коледните пости, наречени още Рождественски пости, започват след Коледни заговезни от 15 ноември и продължават до 24 декември включително. Те са последните многодневни пости за годината. Случва се датата да се измести, ако Коледни заговезни се падат в дни на строг пост – сряда и петък.

Понякога постът се нарича Филипов, тъй като по традиция започва в деня след празника на Св. апостол Филип (14 ноември). Някои църкви, като Мелкитската гръкокатолическа църква, са съкратили поста, за да започнат на 10 декември, след празника на зачатието на Света Анна на Пресвета Богородица.

На Коледни заговезни – денят преди започване на постите, за последно се яде блажно. На този ден се коли кокошка, която се приготвя с кисело зеле. Правят се също тиквеник с орехи и пълнени чушки с боб.

По време на постите можем да ядем всичко, което е от растителен произход. Напълно се забранява консумацията на месо, яйца и млечни продукти. На по-големите християнски празници по време на пости се разрешава риба. През Коледните пости това са 21 ноември - Въведение Богородично и 6 декември - Никулден. Седмица преди причастие не се разрешава консумацията на олио и зехтин.

В манастирите се пази по-строг пост. Според правило "всеки манастир си има свой устав". В някои е позволено да се яде месо, когато не се пости, в други въобще никога не се яде месо. За миряните манастирският устав не важи.

В Църковния Устав (Типика) Българската Православна Църква е постановила следните степени на пост:

На Велики петък не се полага да се яде нищо. За немощни и престарели - само хляб и вода.

През Великия пост (освен първата и последната седмица) и Богородичния пост, както и през първата седмица на Рождественския (Коледния) пост и от 20 до 24 декември включително - постът се състои в ядене само на растителна храна с олио.

Безгръбначни животни (охлюви, миди, октоподи и др.) се считат за постни храни.

В календара на православните християни повече от половината дни в годината (общо 172) са отредени за пост и пречистване. Само преди сто години в менюто на българите почти не са присъствали месо и млечни продукти, не и целогодишно. В дните сряда и петък блажното почти винаги е било изключено от традиционната семейна трапеза.

Пречистването на организма от натрупаните излишъци и връзката на това с духовното възвисяване е в основата на традициите на най-различни култури. Предписания за такива практики се откриват още в древните ведически текстове, будистите, юдеите и мюсюлманите имат специално отредени дни или дори месеци, в които спазват определени правила на въздържание, така е и в християнския свят.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Навършват се 11 години от наводнението в "Аспарухово"

На днешния ден се навършват 11 години от наводнението във варненския квартал "Аспарухово", което отне живота на 13 души. "В този черен за "Аспарухово" ден животът на цял един квартал се промени завинаги - помете улици, домове, човешки съдби и остави дълбоки следи в сърцата ни" , подчерта районният кмет Ивайло Маринов.  По традиция  жители на..

публикувано на 19.06.25 в 14:50

И във Варна Джаз на 17 000 свещи

След успеха на концертите на свещи джаз изпълнителят Боби Вълчев поставя начало на своето първо лятно турне под открито небе. През юни и август 2025 живата музика и светлината на хиляди свещи ще озарят три от най-красивите сцени на България. Бургас вече падна в магията на джаза. На 20 юни е ред на Варна, след което идва и Пловдив. "Джаз концерт на свещи"..

публикувано на 19.06.25 в 13:09

Зелени Балкани: Делфините все по-далеч от брега заради промяната в климата

Тази седмица Зелени Балкани осъществява поредната си експедиция за преброяване на делфините. Наблюденията до момента показват характерното за лятото разпространение на китоподобните, по-далеч от крайбрежните зони, където намират храна, въпреки че лятото все още не е настъпило. Причината е затоплянето на водата, изместването на сезоните, коментира Димитър..

публикувано на 19.06.25 в 12:48

Млад пожарникар от Варна: Винаги имам екипировка в багажника на колата ми

Винаги нося екипировката си в багажника на колата и съм винаги готов да се отзова при възникнал инцидент. Това каза Руси Русев, отскоро пожарникар във Варна, дългогодишен доброволец във формированието в морската столица. Учи архитектура и работи в сферата на строителството 15 години, докато решава, че вече е време да се отдаде на детската си мечта. Вуйчо..

публикувано на 19.06.25 в 11:13
архив

При пожар не хващайте телефона за снимка - звънете на 112

При пожар на открито не използвайте телефоните си първо за снимка, а веднага сигнализирайте за инцидента на телефон 112. Не предприемайте действия по гасене, ако има високи пламъци. Това съветва главен инспектор Трифон Трифонов, началник на пожарната служба във Вълчи дол. При площ на разпространението на огъня 1-2 кв. метра и в зависимост от височината..

публикувано на 19.06.25 в 11:00

"На мен няма да се случи" - най-големият проблем за огнеборците в пожароопасния сезон

Това сподели началникът на балчишката служба Стелиян Стойчев, припомняйки, че със заповед на Областната дирекция "Земеделие" - Добрич е обявено начало на пожароопасен сезон в земеделски земи за периода от 06.06. до 31.10.2025г.  Разпоредените от директора допълнителни мерки за сигурност са: да не се допуска паленето на открит огън, тютюнопушенето и..

публикувано на 19.06.25 в 10:05

"Помощ, имам тийнейджър!" - Наталина Пекова с книга със съвети за объркани родители

Не просто книга, а компас за родителите, изгубили посоката в лабиринта на пубертета. Така е често описвана книгата " Помощ, имам тийнейджър!" на психолога и обществен възпитател Наталина Пекова. Изданието е единственото у нас практично ръководство за ефективна комуникация с подрастващи, съчетаващо личен терапевтичен опит, психологически теории и..

публикувано на 18.06.25 в 15:20