Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шампионката по шах Виктория Радева: Дано държавата вече да ни забележи

Националният отбор на България за жени стана европейски шампион по шахмат за първи път в историята на спорта у нас. 

На европейското първенство в Черна гора Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Виктория Радева, Гергана Пейчева и Белослава Кръстева грабнаха титлата и изпревариха с една точка Азербайджан. Така България стана единственият отбор без загуба.

За успеха, какво коства той на спортиста и кога е следващото предизвикателство, разказа пловдивчанката Виктория Радева пред Радио Пловдив.

Тази победа ни струва много труд, усилия и упоритост, както на мен, така и на другите момичета от отбора. Турнира беше много оспорван, но ние дадохме най-доброто от себе си и всяка има огромен принос за тази титла.  Накрая на последните кръгове стресът и напрежението беше на съвсем друго ниво, щастлива съм, че успяхме да останем възможно най-спокойни и сплотени, като продължихме да се подкрепяме. И накрая – успехът дойде! – споделя Виктория Радева.

Самата тя играе финалите тежко болна, с много висока температура, а мачът с представителката на Азербайджан е бил изключително тежък.

„Още преди самата партия вече бях с повръщане, но нямах време за колебание. Трябваше просто да се стегна, и да дам най-доброто от себе си, по време на цялата четиричасова партия. Наложи се да излизам няколко пъти от неразположение.  Слава Богу, това не попречи на моята игра.“

Защото знаеш, че си на толкова малка крачка от победата. Шахът е игра, но всичко там става като във всеки спорт – и най-малката грешка може да обърне нещата.  Последният кръг, който играхме с Грузия беше доста инфарктен и когато последната от нас завърши,  спечели – бяхме изключително горди и щастливи, в една уникална еуфория.

Съединението прави силата, както знаем! – категорична е младата гросмайсторка.

Въпреки липсата на държавно финансиране, българките по някакъв начин успяват да се подготвят блестящо.

Този проблем в нашия спорт от доста години изключително много ощетява всеки един състезател. Затова се надявам, че сега когато се върнахме с победата, държавата ще се събуди, ще ни забележи и ще ни помогне за да продължим нашето развитие. Защото всички тези сегашни успехи са доста закъснели, те можеха да се случаят доста по-рано, ако имахме подкрепа от държавата ни."

Нарекоха ги „Царици“.  

„Много е приятно да чуеш такива думи. Но ние сме просто момичета, които са изключително целенасочени и упорити. Догодина  олимпийска година и ние ще продължим да тренираме, за да дадем най-доброто от себе си!“ – категорична е европейската шампионка по шахмат Виктория Радева.


По публикацията работи: Мариела Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Втори успех за девойките на Европейското във Варна ( ВИДЕО )

Нова победа за България на Европейското първенство по плажен хандбал при девойките. Днес България победи състава на Сърбия след дузпи в много оспорван двубой, а след вчерашната победа срещу Полша, това е втори успех.

публикувано на 05.07.24 в 15:03

Голяма радост за нашите юноши след първия успех ( ВИДЕО)

Много ра„дост имаше в целия българки щаб след успеха на юношите ни на Европейското първенство по плажен хандбал във Варна. нашият тим се наложи над Румъния и спечели първата си среща.

публикувано на 05.07.24 в 15:02

Първа победа за юношите на Европейското първенство във Варна ( ВИДЕО)

Юношите на България с първа победа на Европейското първенство по плажен хандбал. Българите се справиха с нашите северни съседи от Румъния след 2: 0. Тактически нашите момчета се справиха, след добро проучване на румънския тим от треньора Самет Муртазали.

публикувано на 05.07.24 в 14:56

Олимпиакос си връща Везенков

Александър Везенков се връща в Олимпиакос. Договорката с ръководството на тима от Пирея е осъществена. Най-големият трансфер в Европа е факт. Общата трансферна сума ще надхвърли 10 мил.долара. Очаква се Везенков да подпише 4-годишен договор срещу 14 милиона евро.

публикувано на 05.07.24 в 10:30

Португалия и Франция се сблъскват днес

Португалия и Франция се изправят в мач от четвъртфиналите на ЕП по футбол тази вечер от 22:00 часа в Хамбург. На полуфиналите победителят ще спори с Испания или Германия. Това ще е повторение на финала от ЕП 2016 година, когато португалците триумфираха с трофея. Двата тима не са показали максимума на своите възможности на този шампионат и затова..

публикувано на 05.07.24 в 08:03

Финал преди финала на Европейското първенство

Испания и Германия излизат един срещу друг в най-интригуващата среща от началото на ЕП по футбол. Всички твърдят, че това е финалът на първенството. Мачът в Щутгарт е от 19:00 часа. И двата отбора имат по три европейнски титли. На СП в катар преди дви години тези отбори направиха 1-1. Статистиците плашат, че германците нямат победа срещу Испания..

публикувано на 05.07.24 в 08:02

Борносузов подписа с ЦСКА

Юношеският национал на България Йоан Борносузов подписа с ЦСКА. Нападателят е възпитан в армейските ценности още от школата на ЦСКА, откъдето след отличните си изяви преминава в италианския Дженоа през 2020 година. Талантът печели шампионата до 18 години още през първия си сезон на Апенините. За различните формации на Дженоа Йоан изиграва общо..

публикувано на 05.07.24 в 07:59