Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тома Белев: Сериозно изостават реформите в сектор "Околна среда и промени в климата"

| обновено на 15.12.23 в 16:02

От Партия „Зелено движение“ са свалили политическото си доверие от министъра на околната среда и водите Юлиян Попов. „Зелено движение“ отчете сериозно изоставане на реформите в сектор “Околна среда и промени в климата”. Според тях МОСВ отказва да предприеме ключови действия за опазване на биологичното разнообразие и управлението на водите. „По повод наводнението в Царево има дори прикриване на някои действия на служби към екоминистерството, довели до загуба на човешки животи и нанасяне на сериозни материални щети“, каза за Радио Варна съпредседателят на „Зелено движение" Тома Белев.

Според Белев реките, придошли в Царево, не са били документирани като такива, а рискът от човешки и икономически загуби не е отчетен в плановете за управление на речните басейни, както и в плановете за управление на риска от наводнения. а въпрос на депутати защо тези реки, които придойдоха в Карловско и в Царевско, не са включени в плановете, защо в съответните региони не се предприемат мерки, за да можем да предотвратим следващи щети, се отговаря, че това ще бъде направено на следващото разглеждане на плановете за управление на риска от наводнения след няколко години. А те сега се приемат! Считаме това за изключително безотговорно - да рискуваме живота, здравето и имуществото на гражданите заради някакви вътрешни правила", подчерта Белев. Той добави, че в момента се приемат планове за управление на риска от наводнения, които не отчитат бедствията, които са се случили през последните пет години.

По думите на Белев в програмата на "Продължаваме промяната - Демократична България" е било записано, че трябва да се предприемат стъпки за затварянето на наказателните процедури, част от които касаят Закона за биологичното разнообразие. "В закона не се промени нищо, което да доведе до спиране на т. нар. процедури, посочи Белев. Като цяло всички реформи в сектор "Околна среда" са замрели. Там не се чува нищо, не се случват промени, не се достига до ползата на гражданите. А ако едно министерство не работи в полза на гражданите, то няма смисъл да съществува", коментира Тома Белев. Според него МОСВ започва да обслужва икономически интереси, които водят до неверни твърдения пред обществото. 

"Ние като политическо движение дадохме шанс на нашите политически партньори преди 6 месеца да издигнат кабинет, който да продължи с реформите, с които сме влезли на изборите и с които сме спечелили подкрепата, която имаме в момента. За нас тези реформи са ключови, а когато тази програма не се изпълнява, ние няма как да продължим да спестяваме на министъра и на кабинета техните неамбициозни действия. Към настоящия момент нашата оценка е, че реформите буксуват, а програмата на ПП-ДБ не се изпълнява", каза още той и допълни: "Ако министърът не предприеме реални стъпки за започване на реформите, със сигурност нашата партия няма да го подкрепи за следващ мандат. Към настоящия момент политиката на министъра ще ни докара наказателни процедури за нарушения на европейското законодателство. Трябва много бързо да се започне с реформата - в противен случай ще трябва да разчита на подкрепата на останалите политически сили".

Целия разговор с него чуйте в прикачения звуков файл:

  




По публикацията работиха: Валери Великов, Олга Карова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Цената на бензина продължава да расте

До две седмици цената на бензина у нас се очаква да се увеличи с още 1-2 стотинки. Това прогнозира пред Радио Варна Валентин Кънев, председател на Балканската и черноморска петролна и газова асоциация. Средната цена по бензиностанциите сега е между 2.50 и 2.70 лева за литър.  Кънев посочи, че според европейската статистика цените на горивата..

публикувано на 04.07.24 в 07:05

Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE): Нищо не става за една нощ

Интервю с Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE) Немският китарен герой Axel Rudi Pell и бандата му тази година са част от афиша на фестивала „Midalidare – Rock In The Wine Valley”. Малко по-рано през годината групата издаде и албума „Risen Symbol”. Също така певецът Johnny Gioeli представи и нова песен в дует със Светлана Близнакова – Sevi...

публикувано на 04.07.24 в 06:00

Кристиан Ивковски: Един ден ще направя свои открития във физиката

15-годишният варненец Кристиан Ивковски спечели първо място в конкурса "Физиката през вековете" в конкуренцията на 1600 участници от средните училища във Франция и френските училища по света. Конкурсът е организиран от Съюза на учителите по физика и химия в рамките на Годината на физиката. Осмокласникът от Френския лицей „Шарл Перо“-Варна, спечели..

публикувано на 03.07.24 в 09:31

Richie Faulkner (JUDAS PRIEST): Дъщеря ми е най-големият фен на JUDAS PRIEST

Интервю с Richie Faulkner (JUDAS PRIEST, ELEGANT WEAPONS) Повече от 50 години британските хеви метъл легенди JUDAS PRIEST пазят и разпространяват хеви метъла по целия свят. Само преди няколко месеца Боговете на метъл издадоха поредния урок по хеви метъл – техният „Непробиваем щит”. И той е точно такъв, категоричен е китаристът Richie Faulkner...

публикувано на 03.07.24 в 08:15

Румен Генов: Силата на спортния журналист е личният контакт със спортисти и треньори

2 юли е Международен ден на спортния журналист. Отбелязва се от 1995 г. по инициатива на Международната асоциация на спортната преса.  Първият конгрес на асоциацията е проведен в Париж от 1 до 3 юли 1924 г. с участието на представители на 29 държави.   Спортната журналистика отразява социалните и професионалните аспекти на спорта...

обновено на 02.07.24 в 17:10

Oscar Dronjak (HAMMERFALL): Ние бяхме там!

Интервю с Oscar Dronjak (HAMMERFALL) През август шведските хеви метъл маниаци HAMMERFALL ще издадат 13-тия си студен албум „Avenge the Fallen”. Преди това обаче групата ще участва и на фестивала в село Могилово – „Midalidare – Rock In The Wine Valley” (12-14 юли). Oscar Dronjak, китарист, основател и основен композитор на HAMMERFALL даде..

публикувано на 02.07.24 в 15:45

Богословът Иван Йовчев: Патриарх Даниил ще бъде консенсусна фигура

Патриарх Даниил е избран за глава на Българската православна църква. Той е досегашен Видински митрополит. Изборът е факт след изключително оспорвано гласуване в два тура. Новоизбраният патриарх Даниил е диалогична личност, със сигурност той ще бъде една консенсусна фигура. Погрешно се артикулира в общественото пространство, че е краен в решенията си...

публикувано на 02.07.24 в 08:30