Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лесна работа: Снежно, приказно, красиво

Снимка: Pixabay

Приятно е, че наоколо цари вълнуващо предпразнично оживление.

През декември при нас са на мода сняг, подаръци, Дядо Коледа, меденки и добро настроение.

Имам спомен за финландската зимна приказка – бяла, красива и много студена.

Финландците знаят много за снега, може би повече от нас. Когато клоните се огъват под тежестта му, в камината гори огън, а срещу нея - на стената са окачени ските, на човек вероятно му остава доста време за размисъл...

Навън децата строят ледени замъци, замерват се със снежни топки, пързалят се или просто наблюдават как снежинките прехвърчат във въздуха, докато се приземят някъде долу, в бялото на преспите.

Финският език съдържа различни думи за сняг, като добра презентация на мястото и начина на живот. Отделна дума за снежинки, които спираловидно прехвърчат с лекия полъх на вятъра. Отделна - за сняг, който се носи на вихрушки и съвсем различна, когато силните пориви на вятъра те обгръщат с белите ледени късчета.

Сигурно няма нищо случайно в това, че адресът на Дядо Коледа е в най-северната финландска провинция - Лапландия. Така, че ако някое развълнувано детенце ви запита докъде точно да адресира най-важното писмо за годината, кажете му да пише Рованиеми.

През 2010 година градът получава статут на официално родно място на Дядо Коледа и отговорност за адресната регистрация носи един финландски радиоводещ, който решил да изпадне в пълна конкретика, докато се забавлявал, пишейки детска радиопиеса. Винаги съм смятала, че правим най-хубавите неща и постигаме най-добри резултати, докато се забавляваме, защото умът ни е свободен от тежестта на условностите и влагаме цялото си сърце в сътвореното.

А много дечица безспорно се нуждаят от конкретика. Друго си е да напишеш: „Скъпи Дядо Коледа, бих желал или бих желала да получа...“ и така нататък, и така нататък, влизайки в съкровени детайли и вместо неопределено да размахаш писмото, да напишеш един конкретен адрес. Разбира се, в очакване на конкретен резултат.

Така че с усмивка за пореден път да отчетем огромната сила на радиото, на въображението, на творчеството и на желанието за празник!

И отново - огромната сила на радиото.

Благодарение на тази сила народът се трупа в едно далечно лапландско градче пред офиса на дядо Коледа; търси елфите, които организират работата в пощенската станция на добрия старец; прекарва незабравими часове в света на снежните човеци, в леденото кафене и в училището на елфите, където може да усвои тяхната калиграфия.

А, да! Относно придвижването. Снегомобил, кучешки впряг или класиката – шейна, теглена от северни елени.

Колко е хубаво! Колко снежно, приказно и красиво.

Независимо дали сте избрали да пишете писмо, или мислено да си пожелавате всичко, към което се стремите.

Независимо към кого отправяте поръчката: към Дядо Коледа, към съдбата или към себе си. Мен, ако питате, от една възраст нататък последното е най-разумно, но нека остане онова мъничко чаровно ъгълче в сърцето, което през декември засиява с празнични светлинки и в което още живее приказката. Независимо на колко години сме и с какво ни предизвиква светът.

Предстоят чудесни дни и празници!

Всеки си знае рецептата за тях, но приятна доза въображение и глад за чудеса, определено правят вкуса още по-незабравим. Наслаждавайте се!


По публикацията работи: Даниела Иванова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бебе леопард е най-новият обитател във варненския зоопарк

Леопардчето, родено през юни във Варненския зоопарк, днес вече е направило своята първа официална разходка. В петък ще стане ясно и как ще бъде кръстен неговият баща, като името ще бъде подбрано от предложенията, пристигнали по-рано в зоопарка, уточниха от там. Бебето леопард е момиче, родено е приблизително 700 грама и 25 сантиметра, копие на майка..

публикувано на 22.08.24 в 19:36

Стридите на Кранево - целувка от русалка

Вече осем години работи първата ферма за култивирани стриди в България. Намира се на 700 метра от брега край село Кранево. Собственик е инж. Коста Петров.  Той е твърдо решен да докаже, че и у нас могат да се отглеждат морски деликатеси на световно ниво. Всичко за него започва като на филм, докато гледа по  "Дискавъри ченъл" как американците..

публикувано на 22.08.24 в 16:32

Охлюви по българевски

Милион и триста хиляди охлюви се развъждат във фермата за охлюви в каварненското село Българево. Стандартът е на 1 кв. метър да има по 300 охлюва. Това обяснява Пенчо Петков, родом от Тервел, който от 15 години е в този бизнес. Загубата при адаптацията на охлювите е около 50-60 хиляди броя на декар. Загуби има и при събирането им, докато израснат,..

публикувано на 22.08.24 в 10:36

Глоби за сметопочистващата фирма и за туристи, а центърът все така замърсен

И това лято Варна посреща и изпраща родни и чуждестранни туристи с неприветливи пешеходни улици – централната Княз Борис Първи и началото на бул.Сливница, от входа на Морската градина до хотел Черно море. Картината в пешеходния център на морската столица включва счупени пейки, изцапани кошчета за боклук, които понякога преливат и засъхнали реки..

публикувано на 22.08.24 в 10:10

Живеещи на ул."Наум" 8 във Варна нямат достъп с колата си до вътрешния двор на блока заради контейнер за смет

Контейнер за отпадъци, разположен на ул. "Наум" 8 във Варна, възпрепятства достъпа до вътрешен двор на жилищна кооперация, използван за паркинг. За проблема сигнал в редакцията на Радио Варна подадоха  първите обитатели на новопостроения блок Светлана и Атанас Атанасови.  Те вече са подали сигнал и в общината, по думите им недоволството ще се увеличи,..

публикувано на 22.08.24 в 10:05

Особености на новата автогара във Варна

На 1 юни беше официално открита новата автогара във Варна. Близо три месеца откакто тя функционира вече можем да кажем, че мненията за нея са разнопосочни. Някои я харесват, според други няма достатъчно места в чакалнята, тясно е и става много горещо, изживяването не е сред най-приятните. Прекарах известно време на автогарата за да придобия..

публикувано на 22.08.24 в 08:21

С 23 маломерни паралелки започва новата учебна година в община Балчик

И тази година след решение на Общинския съвет преди новата учебна година е одобрено формирането на паралелки под минималния брой ученици и на слети паралелки. По прогнозни данни за учебната 2024/2025 година в пет от общо шест общински училища има недостиг на минимален брой ученици за формиране на някои от паралелките по класове. Съгласно чл. 68, ал...

публикувано на 21.08.24 в 14:50