Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разкрита е схема за източване на здравната каса

Снимка: БГНЕС

Рехабилитационно лечебно заведение е отчитало неизвършена медицинска дейност на пациенти по клинични пътеки, съобщиха от МВР, цитирани от БНТ.

По този начин - чрез фалшиви документи, болницата е получавала неследващи финансови средства от бюджета на Националната здравноосигурителна каса.

Схемата е установена в хода на разследване, предприето от служители на отдел "Икономическа полиция" в Главна дирекция "Национална полиция".

Според данните от проверката, осъществена на 4 декември от икономическите полицаи и контролните екипи на НЗОК, престъпната схема е прилагана от 1 януари 2022 година до 30 юни тази година, като в този период общо са отчетени 5681 хоспитализации от лечебното заведение.

Част от пациентите са били еднократно приемани за рехабилитация, но от лечебното заведение са отчитали две или повече хоспитализации.

Друга част от "пациентите" са гостували в хотели в същия град и на две близки балнеоложки селища, а личните им данни са били използвани от заведението за отчитане на неизвършена медицинска дейност.

По предварителни разчети стойността на клиничните пътеки, по които най-често са били отчитани хоспитализациите, са в размер на 391 и 487 лева.

Извършена е съвместна проверка в лечебното заведение с контролните органи на НЗОК и са събрани данни за извършено престъпление по Наказателния кодекс – медицински документи с невярно съдържание и неоснователно получени суми от НЗОК. Проверката продължава.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В понеделник ще е слънчево и още по-горещо

През нощта ше е ясно и почти тихо, само по Черноморието със слаб северен вятър. Преобладаващи минимални температури между 17° и 22°, за Варна около 19°. Утре ще е слънчево и още по-горещо! Ще духа слаб вятър от изток и североизток, по Черноморието до умерен, следобед подсилен от бриза. Максимални температури от 34° до 39°, по брега на морето..

публикувано на 07.07.24 в 16:12
Марин льо Пен

Рекордна избирателна активност на парламентарните избори във Франция

До обяд на втория тур на парламентарните избори във Франция са гласували 26,63% от избирателите. Процентът е най-високият от 1981 г. насам, предаде Франс 24. Представители на Министерството на вътрешните работи потвърдиха засиления интерес към вота. Очаква се..

публикувано на 07.07.24 в 14:27

Планинско спасяване направи въздушната линейка от Стара планина до Пловдив

Екип на "България Хели Мед Сървиз" е транспортирал пациент след инцидент в Стара планина до УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив. Сигналът е подаден от Планинската спасителна служба. Пострадалият е 40-годишен мъж, а инцидентът е станал в района на връх Ботев. Той е в..

публикувано на 07.07.24 в 13:47
шоколад

1 милиард души ядат шоколад всеки ден

Всяка година на 7 юли дава възможност на любителите на шоколада по света да се отдадат на любимото си лакомство без чувство за вина. Денят е посветен и на всички видове лакомства, направени от шоколад, включително шоколадово мляко, горещ шоколад, шоколадови бонбони, шоколадова торта, брауни или всичко, покрито с шоколад...

публикувано на 07.07.24 в 13:43
Юли, 2024 г.

Жега и в понеделник

През нощта ще е ясно и почти тихо, само по Черноморието със слаб северен вятър. Преобладаващи минимални температури между 17° и 22°, за Варна около 19°. Утре ще е слънчево и още по-горещо!  Ще духа слаб вятър от изток и североизток, по Черноморието до умерен, следобед подсилен от бриза. Максимални температури от 34° до 39°, по брега на..

публикувано на 07.07.24 в 13:31

ДКЦ - 3 Варна няма да работи на 7 и 8 юли

Причината е възникнал пожар в сградата, който е овладян. Няма пострадали лица, нанесени са материални щети Поради възникнал пожар в сградата на ”ДКЦ 3 – Варна” ЕООД, лечебното заведение и спешният център към него, както и стоматологичните кабинети няма да работят на 7 и 8 юли. Нуждаещите се пациенти могат да се обърнат към спешен кабинет в..

публикувано на 07.07.24 в 13:29

Двама души са леко пострадали при пожара в квартал „Младост“ във Варна

Двама души са леко пострадали при пожара в блок 148 във варненския квартал „Младост“, за който Радио Варна съобщи по-рано.  По последна информация пожарът е започнал в апартамент на петия етаж във вход 4 на бл.148 в кв. „Младост“. 80-годиишната собственичка на жилището е запалила свещ в спалнята и отишла в друга стая. Тя е леко обгазена и..

публикувано на 07.07.24 в 12:29