Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вещи от миналото

Сградата на кметството в провадийското село Староселец не е нищо особено, дори изглежда невзрачна. Затова и ще се изненадате, когато влезете в кабинета на кметския наместник. Оказва се, че неговата страст е да колекционира старинни вещи. И е подредил тук своеобразна музейна сбирка. Сред експонатите се открояват шевна машина от 1872 година и печка на дърва от началото на миналия век, произведена във Варна. 

Деян Иванов е виждал снимка във вестник, на която майката на Христо Ботев шие на подобна машина. Тя е и най-скъпата в колекцията му – такива шевни машини от края на 19-и век се предлагат в обявите за 4 - 5 хиляди лева. Печката на дърва е от висок клас - марка „Спартам“:

"Тя е много рядка печка. Произвеждана е във Варна. Навремето е имало една фабрика „Партамян“, даже е имало и магазин в хотел „Одесос“, има снимки документирани. Тази печка ходих чак от Русе да я взема. Ценното при нея е, че модела е глазурен, един вид обработка, която е като керамика върху печката, върху метала се образува един керамичен слой, който ѝ предава така още по-привлекателен вид", обяснява кметския наместник.


По думите му с такива печки са разполагали аристократите в България. Но в кабинета на Деян Иванов има и още: шкаф, в който е прибран стар германски телевизор, пишеща машина, фотоапарати, над 100-годишна ножица „Солинген“...

"Давам средства за нещо, което искам да остане и да се пази. Да се види какво производство е имало дори и в България," казва Иванов.  

"Има една приказка, че навремето нещата са ги правили инженери, а сега ги правят счетоводители. Точно тази епоха, в която инженерите са правили всичко, на мен ми липсва", споделя кметът на Староселец.


Той не спира да следи обяви за подобни вещи, негови познати също му помагат в търсенето. А когато вече няма да е кметски наместник, ще остави антиките в кабинета.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Йончо Цолов от Врачанско - най-дълголетният българин, живял 130 години

Това съобщи културният антрополог д-р Росен Гацин. По време на теренна експедиция в Северозападна България е открит смъртният акт на столетника, както и неговият надгробен паметник в село Лик, Врачанско. Родствениците на Йончо Цолов от Пеловския род - Георги Пеловски, Диана Пеловска, Гергана Николова, Йончо Пеловски, Георги Димитров - се..

публикувано на 13.09.24 в 08:05
Иво Инджов

Иво Инджов: Политиците да си напишат домашното по-добре, а не да предлагат промени в избирателната система

Снощи изтече срокът за регистрация на партиите и коалициите за участие в предсрочните парламентарни избори на 27 октомври. „Кризите в ДПС, както и в БСП, поставят много въпросителни относно това как би изглеждал новия парламент. Не допускам, че ДПС-тата няма да участват в изборите. В какъв вариант – тепърва ще стане ясно“. Това каза за..

публикувано на 12.09.24 в 10:49

Деменцията и болестта на Алцхаймер - все по-често срещани при напредване на възрастта

През месец септември в цял свят се говори повече по темата за превенция на заболяването Алцхаймер и синдром като деменцията. На 21.09. в Морската градина във Варна ще се проведе скрининг на хора, желаещи да се подложат на няколко въпроса относно евентуално заболяване или синдром, обясни за Радио Варна проф. д-р Ара Капрелян – началник на..

публикувано на 12.09.24 в 08:05

Във Варна започва XX-ият Световен анимационен фестивал

Във Варна започва XX-ият Световен анимационен фестивал. Той се открива на 11 септември във ФКЦ - Варна. Официалното закриване и връчването на наградите ще бъде на  15 септември 2024 г. Тази година Световният фестивал на анимационния филм - Варна има своето юбилейно 20-то издание. Събитието има за цел да запознае родната публика с най-доброто от..

публикувано на 11.09.24 в 08:10
Зеленият морски двор на Варна

Д-р Явор Ченков: Доброто развитие на детето е програмирано още преди раждането от начина на живот и взаимоотношенията на родителите

„Зеленият морски двор на Варна“ e финалист в международния конкурс за наградите Triple E за 2024 г. Екипът от специалисти в ранното детското развити е един от петте финалисти в категорията „Инициатива за ангажиране на общността на годината“ и са единствените номинирани в целия конкурс от Източна Европа и Балканите!  Triple E са глобално..

публикувано на 10.09.24 в 07:00

Дует Ритон представят концерт-спектакъла "Елате ни на гости" във Варна

Легендарният дует Ритон гостува във Варна на 9 септември. Концерт-спектакълът ще е в Летния театър от 20 часа с групата "Ангелите на Ритон". Събитието е част от турнето им "Елате ни на гости" , което започна през март и ще продължи до 16 октомври. Цялото интервю с дует Ритон чуйте в прикачения звуков файл.

публикувано на 09.09.24 в 08:00

Кристиана Димчева: Идеите в името на нашите деца ни обединяват днес

С „Празничен разказ“ Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ - Варна, отбелязва две знаменателни дати в историята ни – Съединението на Източна Румелия с Княжество България (6 септември) и Независимостта на България (22 септември). Изложбата се откри на 4 септември 2024 г. Тя проследява знакови събития от изграждането на българската държавност...

публикувано на 06.09.24 в 08:05