Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Положителните новини на 2023-та в сайта на Радио Варна

Снимка: Pixabay

2023-та. Година на сглобки, разделения и катаклизми. На земетресения и наводнения. На нещастни случаи и непредвидими ситуации. Година, в която предизвикателствата бяха повече от подготовката, на която сме способни, за да ги преодолеем. Но винаги там ги има тях - положителните новини, които журналистите разказват с удоволствие, а понякога дори със сълзи на очи. От радост, че въпреки всичко тях ги има. 

Кои бяха новините, които ни усмихнаха през годината? Кои бяха тези вести, които предизвикаха силен интерес в читателите на сайта на Радио Варна? Сред най-четените позитивни материали се открояват такива за импровизиран годеж на варненския плаж на Джулай морнинг, за конкурс за красива градинка във варненски квартал, за артистична декорация на пейки в центъра на Варна, за успехите на младите хора, за чудесата на живота, за археологическите открития и предстоящите събития. Животът е пъстър, а с това идва желанието да оцветим и нашия ден, да откриваме добротата, в която, за съжаление, много вече се съмняваме. Но когато я открием, чудо става! 

Сред най-четените материали на годината е новината, че 52-годишна жена е родила здраво бебе, благодарение на донорска яйцеклетка. 

"Чудесата се случват на тези, които вярват и не се отказват. По пътя не е лесно. Обаче надежда има за всички, които се борятТака наскоро живот на здраво бебенце дава жена, която е на 52 години, от Варна. Бебенцето е момче, родено в АГ-болницата". Историята разказа Ваня Славова:

Чудо е в днешно време да се събираме заедно и да се опитваме да променим заобикалящата ни среда. По-често критикуваме, ядосваме се и търсим виновен. Заровени в делничните си задачи понякога изглежда, че страдаме от вид далтонизъм и всичко ни се струва сиво. Все пак от нас зависи - запретнем ли ръкави, и на нашата улица ще огрее слънце.

"Пъстро и създадено с любов" е конкурс, в който вземат участие жители в квартал "Владислав Варненчик". Те се състезават със свои съседи чия ще бъде най-красивата и уютна градинка, която ще украсява блока им. Беседка със закачлива табелка "Образцов дом", барбекю и цветя с много любов направиха тази година жителите на блок 406 в квартала - отличниците в състезанието. Отличник е и материалът с автор Даниела Стойнова:

Откритията на варненските археолози също са интересни за читателите на Радио Варна. Новината за античен предмет, който има аналог само в колекцията на Лувъра, изстреля новината сред най-четените в сайта на медията. Находката е намерена при разкопките на част от светилището на Античния Одесос, разказа пред Димитрина Дончева уредникът и археолог към Археологическия музей във Варна Елина Мирчева:  „Съдът, който най-много ни зарадва, е един червенофигурен аскос. Успяхме да намерим голяма част от парченцата и като пъзел да си го подредим. В момента неговата степен на запазеност позволява да се направи реставрация и да бъде експониран. Този паметник наистина е рядък. Той е от началото на V век преди Христа и може би няма аналог, поне в нашата колекция, но и в България няма аналог на точно този тип съд. Такъв е бил намерен в Аполония Понтика, но в началото на XX в. и понастоящем е част от колекцията на Лувъра“. Аскосът е съд за течности, изработен от глина. Прилича на малка манерка с дръжка, само че е кръгъл и има чучур, който за съжаление не е запазен, обясни Мирчева.

Още една археологическа новина е сред най-четените тази година - тази за уникален костен скиптър, открит при разкопките в Солницата в Провадия от екипа, ръководен от проф. Васил Николов. Скиптърът е принадлежал на скитски военачалник от 5. век пр. Хр. Открит е в гроб с част от скелет на скитския воин, има и железен нож в лошо състояние, ребра от кон, малко кученце и една костенурка:

Нощта срещу 1 юли, когато хиляди българи излизат на морския бряг, за да посрещнат изгрева, е в центъра на две истории, разказани от журналистите на Радио Варна. Едната - за Джулай морнинг край Камен бряг, а другата - за предложение за брак на варненския плаж. 

И докато любовта и изгревът вдъхновяват едни, то други получиха вдъхновение да декорират част от пейките в пешеходната зона на бул. "Сливница" в близост до Регионалния исторически музей. "Варненски работи" - цветни и закачливи, ни радват и до днес. В рисуването на пейките участваха студентите Кристиян Иванов, Михаела Христова и Милена Кожухарова.

Проектите включват елементи и от морския свят, който е неотменна част от идентичността на Варна. Посланието е оптимистично, но и с внимание към гражданската съвест на варненци и гостите на града да пазят.

Любопитни материали, свързани с историята на Варна, привлякоха вниманието на читателите ни тази година. Фактът, че 11 места по света носят името Варна, събра погледите на варненци и засили трафика към любопитката.  Варна има в Русия, Сърбия, Азербайджан, Италия, САЩ, Австралия и Антарктида. 

Но Варна има най-вече в сърцето на всеки един от вас - нашите читатели и слушатели, които обичат града ни и поглеждат към Новата година с надеждата да бъде по-добра, по-успешна, по-здрава за Варна. За всички нас! Бъдете здрави и вдъхновени да търсите доброто и през 2024-та година! Заедно ще го разказваме и ще го създаваме! Доброто. Защото без него - накъде?



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Забраната за внос на слънчоглед срива производителите на олио у нас

По-малко от една трета от мощностите на преработвателите на слънчоглед у нас са натоварени. Това каза за Радио Варна Яни Янев – председател на Асоциацията на преработвателите. Причината е в липсата на суровина. Още повече, че тазгодишната реколта на слънчоглед е с около 50 на сто от нормалните за страната. Икономистът Димитър Събев:..

публикувано на 04.10.24 в 08:33

Над денонощие блокирани на летището - кой носи отговорност и как да потърсим правата си?

Преди няколко дни гръмна новината за над 80 българските туристи, които останаха блокирани повече от денонощие на летището на гръцкия остров Корфу. Технически проблем със самолета забавя полетът с няколко часа, после с още няколко и така повече от 30 часа, както пише в публикация в социалните мрежи един от чакащите българи, с който опитахме,..

публикувано на 04.10.24 в 08:26
Джон Винсънт Атанасов (1903 – 1995) и реплика на електронния компютър на Атанасов-Бери

121 години от рождението на Джон Атанасов: Празнуваме Деня на информационното общество

На 4 октомври е професионалният празник на специалистите по компютърна техника, информационни технологии и автоматика. От 2007 година 4-ти октомври се чества като Ден на информационното общество в България. 4 октомври е рождената дата на Джон Атанасов, чийто принос в развитието на компютърната техника е световно признат. Той е роден през 1903 г. в..

публикувано на 04.10.24 в 08:00
Снимката е илюстративна.

Тридневен Фестивал на занаятите и изкуствата започва днес в Добрич

Тридневен Фестивал на занаятите и изкуствата започва днес в Добрич. Проявата се организира за пети път от Фондация „Добруджанска задруга“ и се осъществява с финансовата подкрепа на Община Добрич. На площад „Свобода“ своите произведения ще покажат десетки занаятчии и творци от цялата страна. Предвидена е и богата музикална програма...

публикувано на 04.10.24 в 07:45

CINELAND® ЗАВРЪЩА IMAX ИЗЖИВЯВАНЕТО® В „CINELAND GRAND MALL“ - ВАРНА

Cineland®, новият оператор на кинокомплекса в Grand Mall - Варна, обяви днес, че зрителите, които ще посещават кинокомплекса, отново ще могат да се насладят на най-иновативното в света кино изживяване, когато IMAX® локацията отвори врати отново в края на ноември тази година. IMAX локацията ще бъде изцяло обновена с луксозни „реклайнър“..

обновено на 03.10.24 в 15:22
Фестивал

Средновековен фестивал "Рицарите в музея" се провежда във Варна

Средновековен фестивал „Рицарите в музея" започна днес във Варна по повод 580-тата годишнина от Битката при Варна на 10 ноември 1444 г. Фестивалът се провежда в двора на Археологическия музей до събота включително и пресъздава моменти от историческата паметна дата за Варна. Посетителите ще видят как обитателите на средновековния рицарски лагер..

публикувано на 03.10.24 в 14:19

Общински крос "Бъди смел, бъди добър!" на 4 октомври в Балчик

Община Балчик ще се присъедини към инициативата на Държавната агенция за закрила на детето и на 4 октомври ще организира крос под мотото “Бъди смел, бъди добър!”.  Очаква се в петъчния ден ученици от всички балчишки училища да се включат в масовото бягане. Събитието ще започне в 14:00 часа и ще се проведе по алея “Ехо”. Началото ще бъде пред..

публикувано на 03.10.24 в 13:11