Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова година на хижа в Стара планина

3
Средна Стара планина
Снимка: kalofer.com

Нова година. Изпращане и посрещане, което става по няколко начина. Или на центъра в съответния малък или голям град, на домашно, хотел, чужбина. Има обаче една група хора, които предпочитат да походят с часове, за да стигнат до любима хижа. И там, далече от градската суета, високо в планината, да вдигнат наздравица за Новата година с приятели.

Хижите в планината са резервирани с месеци, коментира Лъчезар Лазаров, технически секретар на Българския туристически съюз.

"Като цяло винаги празнуването на новогодишните празници, е било масово в планините. Не само последните пет-шест години. Винаги е било така."

И тази година, както и предишни хижите, които работят, са запълнени.

"Бих казал 120%. От няколко месеца по-рано са запазени всички хижи."

Старопланинските хижи да един от най-предпочитаните от туристите за посрещане на Нова година. Дори и трудно достъпните, каквато е хижа "Амбарица". До там преходът е над три часа. А в момента има и сняг описва обстановката хижарката Ема Гатева.

"Дори и да е имало много лоши атмосферни условия, много дълбок сняг, хората, които искат да се качат в планината, си планират малко повече време за преход и стигат до хижата. При нас няма много сняг. По-скоро има около хижата. И така се създава усещането за по-дебела снежна покривка. И е малко по-приятно. В по-ниската част и по билото снегът се топи, но тук има дори за снежни човеци."


Ема Гатева очаква около 40-50 души за Нова година. Резервациите са от септември.

"Някои хора идват за три-четири дни, някои само за два дни - новогодишните. Хижа "Амбарица" е доста трудна. Преходът е дълъг. Условията са спартански. С храната е малко по-трудно."

Хижа "Амбарица се зарежда с коне". При дълбок сняг и на тях не може да се разчита.

"Няма зареждане и само неща, които съм качила в по-късната есен. Варива, има брашно за различни тестени неща, за баници, за мекици, за хляб. Но други неща - мезета, меса, сладки неща си ги носят туристите."

Положението в малката хижа "Бузлуджа" е точно на обратно, споделя Иван, приятел на хижаря Владо, с когото подготвят хижата за Нова година.

"Каквото си носят хората и се приготвят някои местни гозби. Гювеч с телешко, куркудена чорба, традиционната шкембе чорба. и по традиция тук, в нашия край на 1 януари се готви т.нар. пача - свинско, което ври два-три часа и се овкусява с чесън и оцет. Традиционно ще има и питка за Нова година."


До хижата има асфалтов път. Хижарите очакват около 30 души за Нова година.

"От Бургас, от Русе. Различни компании от цяла България."

Резервациите за новогодишната нощ на малката хижа Бузлуджа е направена още в началото на 2023.

Повече чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Консултативният съвет за национална сигурност се събира утре да обсъди конфликтите в Близкия Изток

На 4 октомври, петък, държавният глава Румен Радев свиква в президентската институция извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност. Темата на заседанието е „Рискове и заплахи пред националната сигурност в контекста на конфликтите в Близкия Изток. Необходимост от предприемане на мерки“. Припомняме, че кризата в Близкия Изток..

публикувано на 03.10.24 в 19:34

Административният съд прекрати делото срещу референдума за ветропарк в община Добричка

Административният съд в Добрич прекрати дело по жалба срещу подготовката на референдум в община Добричка за изглаждането на ветроенергийни паркове на територията ѝ. Делото в съда е заведено след жалба на сдружението "Българска ветроенергийна асоциация", в която се настоява да бъдат прекратени всички действия на Общинската избирателна комисия –..

публикувано на 03.10.24 в 18:48

РУО-Варна за казуса с ОУ "Константин Арабаджиев": Освободената директорка е пенсионер от две години

Назначеният директор на ОУ "Константин Арабаджиев" Силвия Филева е с функциите на временно изпълняващ длъжността до провеждане на нов конкурс. Освободената от поста Нели Касабова е пенсионер от две години. Така коментира казуса с варненското училище, в което назря недоволство от назначението и се стигна до протест на родители, началникът на Регионалното..

публикувано на 03.10.24 в 17:00

Учени от пет страни ще изследват с подводни роботи поляните от морски треви в Черно море

Наши учени, заедно със свои колеги от още четири страни, започват наблюдение на морските треви с подводни роботи. Те ще бъдат обследвани обстойно. В проекта за изследване на състоянието на поляните от морски треви в Черно море с подводни роботизирани апарати се включват учени от България, Грузия, Турция, Румъния и Гърция.  П артньори по проекта..

публикувано на 03.10.24 в 15:24

От 8 октомври затварят част от пътя Варна - Златни пясъци

От следващия вторник, 8 октомври, затварят част от  бул. „Княз Борис I“ - от входа на Университетска ботаническа градина до Евксиноград.  Ограничението се налага заради втория етап от проекта за водния цикъл на ВиК-Варна. Той е за реконструкция и доизграждане на магистрални водопроводи по трасето "Варна – КК „Златни пясъци". По време на..

публикувано на 03.10.24 в 14:56

От вторник започва ремонтът до Двете кули, има обходни маршрути

От 8 октомври започва работата по изграждането на канализационен колектор с голям диаметър и две канализационни шахти, част от мащабния проект на ВиК. За съоръжението ще бъдат инвестирани 138 372 410,80 лв., от които: 82 246 182,48 лв. от кохезионния фонд; 14 514 032,18 лв. национално съфинансиране от държавния бюджет  и 18 774 369,99 лв. собствен..

публикувано на 03.10.24 в 14:44

Обжалват решение на ОИК за отказана регистрация на независим кандидат за частичния вот

Дело по жалба на Инициативен комитет, издигащ независим кандидат за кмет на район "Приморски", е образувано в Административния съд във Варна. Жалбата е заради отказана регистрация на независим районен кмет от страна на Общинската избирателна комисия.  Жалбоподателят претендира съдът да отмени обжалвания акт като  незаконосъобразен и Общинската..

публикувано на 03.10.24 в 14:37