Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ирена Ангелова представя дебютния си сингъл

Песента "Дева Мария" е благодарност към Богородица и дар към странджанския храм "Рождество на Пресвета Богородица"

Ирена Ангелова е едно от новите имена на българската сцена, въпреки че зад гърба си има 20-годишен опит в музиката. Заминава за скандинавските страни, когато е едва на 21 години, и изгражда успешна кариера в Дания, където се установява да живее и твори. Копнежът по родината обаче е толкова силен, че един ден тя решава да се върне в България.

Отне ми няколко години, докато реша окончателно да се върна, но съм много щастлива, че го направих, защото днес ясно виждам, че съм взела правилното решение - споделя Ирена. - От тук нататък предстои много работа! Трябва да установя името си на българската сцена, да се изградят и заздравят връзките ми с българския екип, с който ще работя тук... Всичко това изисква време, но аз затова съм тук и работя усилено в тази посока.

Дебютният сингъл на Ирена Ангелова е озаглавен "Дева Мария" и излезе на Коледа, 25 декември 2023 г. Певицата създава тази песен като дар към храма "Рождество на Пресвета Богородица", който е с много древна история и се намира в полите на магичната Странджа планина.

Имам честта да познавам хората, които възстановиха това свято място и вече 25 години се грижат за него - разказва Ирена. - Това са д-р Дора Стоева, ктитор на храма, и нейното семейство. Аз съм духовен човек и много силно исках да благодаря на Богородица. Така реших да създам тази песен и да я даря на храма. Това е историята на моя дебютен сингъл.



Музиката и текстът на песента са на Ирена Ангелова, а по аранжимента тя работи съвместно с продуцента Станислав Вълев-STANI. В записите участват още WahTony (китара) и Ангел Ангелов (бас и барабани). Ирена обещава много музикални изненади през 2024 г., а какво още сподели в предаването Джем сешън, чуйте чрез плейъра в началото на статията.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба „Българска фотография“ се открива във Варна

Изложбата включва 124 фотографии на 89 български творци, участвали в осми международен фотографски конкурс PHOTO CONTEST BULGARIA 2023 и ще бъде експонирана на открито, на вече познатото за варненци пространство за визуално изкуство пред хотел Одесос, на входа на Морската градина. Автори в изложбата: Александър Митев, Ангел Ненов, Атанас..

публикувано на 29.06.24 в 15:31

Дни на испаноамериканската култура се откриват на 5 юли в Двореца - Балчик

Празненствата по случай Дните на испаноамериканската култура в Двореца, организирани със съдействието на Институт «Сервантес» и Чилийската общност в България, започват на 5 юли с живописен коктейл за добре дошли в 17:00 часа, последвани от завладяващи изпълнения на живо, традиционни латинотанци и много други изяви. Ще се насладите на концертите на..

публикувано на 28.06.24 в 16:55

Изложба "Така виждам Варна" в Музея за история на Варна

 Откриването на изложба, създадна от варненски ученици, ще се състои от 16.30 ч. в Музея за история на Варна, който се намира на ул.“8-ми ноември“ № 3. Експозицията е под наслов „Така виждам Варна“, който носи творческия заряд и труд на мотивираните ученици от училищата СУ за ХНИ "Константин Преславски", Първа езикова гимназия и ГПЧЕ..

публикувано на 26.06.24 в 16:06

Фюжън от класическа, фолклорни мелодии и цигански танци предлага тази вечер ММФ „Варненско лято“

Фюжън от класическа, фолклорни мелодии и цигански танци предлага Международният музикален фестивал „Варненско лято“ тази вечер на жителите и гостите на града. От 19:00 часа в Държавна опера - Варна, посетителите ще имат възможността да се насладят на изпълненията забележителния френски ансамбъл Сирба и необикновения спектакъл „Tantz!”. Това, което..

публикувано на 26.06.24 в 10:34

Еньовден отбелязват в Балчик

Историческият музей в Балчик отправя покана днес  за отбелязване на празника Еньовден. От 16.30 часа в Етнографската къща присъстващите ще се потопят в света на предците ни и ароматните билки, за да почетат природата и лечебната и сила.  За празничното настроение ще се погрижат Детска танцова школа "Балик" и хор „Добруджанки“. при Народно читалище..

публикувано на 24.06.24 в 08:27

Световна премиера на откриването на Международния музикален фестивал "Варненско лято" 2024

С концерт на Симфоничния оркестър на Варненската опера под диригентството на Константин Илиевски във Варна се откри 98-ото издание на Международния музикален фестивал „Варненско лято“. На откриването присъстваха артистичният директор на фестивала проф. Марио Хосен, кметът на Варна Благомир Коцев и директорката на Театрално-музикалния..

публикувано на 23.06.24 в 10:18

Днес започва Международният музикален фестивал "Варненско лято"

Днес на сцената на Държавна опера-Варна ще бъде официално открит Международният музикален фестивал "Варненско лято" 2024. Програмата започва със Симфоничен концерт, включващ произведенията Рапсодия „Вардар“ на Панчо Владигеров,  световна премиера на "Ouverture en forme d'Espérance" оп. 43 от Патрик Дюър, Концерт във Фа от Джордж..

публикувано на 22.06.24 в 10:50