Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца от Добрич даряват за бебета

Основното училище „Мария Монтесори“ и Профилираната гимназия „Райко Цончев“ в Добрич започнаха годината с добра новина. Събраната сума от тяхната благотворителна работилница и базарите, които деца, учители и родители организираха успяха да съберат сумата от малко над 2 500 лв. Каузата, която от години те подпомагат, е дейността на Фондация „Искам бебе“. Идеята, дошла от един от родителите, е посрещната с голям ентусиазъм, както от екипа на училищата, така и от самите деца, които независимо на каква възраст са, вече са осъзнали, че най-голямото чудо на този свят е появата на нов живот. И тъй като все повече двойки изпитват затруднения да се сдобият с бебе, то и необходимостта от все повече финансови средства за тяхното подпомагане непрекъснато нараства. 

Само миналите по трудния път на асистираното забременяване знаят, че той е пълен с много неизвестни, с надежди и разочарования, със сълзи от неуспеха и разбира се, с много финансови затруднения. Затова и двете училища – „Мария Монтесори“ и „Райко Цончев“ в Добрич прегръщат дадената от родители идея и насочват усилията си към събиране на средства за Фондация „Искам бебе“. Така още през 2021 г. деца, родители и учители изработват сувенири за базар в София, разказва директорът на образователните институции Надежда Иванова.

Мария Георгиева действително сбъдва своята мечта и впоследствие решава да стане координатор за Добрич на Фондация „Искам бебе“, за да може да помага на колкото се може повече двойки също да изпитат нейното щастие.

Мария Георгиева работи към Фондацията напълно безвъзмездно и споделя, че нейни приятели, близки и роднини често й задават въпроса защо го прави. Със сигурност най-големият й стимул е успешният край и раждането на нов живот. Именно благодарение и на Фондацията Мирослава Георгиева от Добрич вече е майка на две дечица.

Събраните парички от благотворителните базари на децата в Добрич добиват славата на кадемлийски, защото с тях процедурите се оказват успешни. Такъв е случаят и на двойка, поискала да запази засега анонимността си, които преди почти три месеца виждат така дълго мечтаните и чакани две чертички на теста за бременност. За тяхното писмо допълва Надежда Иванова.

Повече по темата чуйте в репортажа на кореспондента ни в Добрич Мая Щърбанова:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Най-дългата вечеря тази събота в Аспарухово

Десетото поредно издание на "Най-дългата вечеря на плажа" на 24-ти август. Чуйте още в репортажа на Ваня Славова: По традиция събитието ще се състои на Аспаруховия плаж с разнообразна музикално-артистична програма:  Орлин Горанов Долорес Естрада - Куба Поли Николова Балет Рикардо Марков шоу  Палячи Балетна школа за принцеси Ансамбъл..

публикувано на 23.08.24 в 09:06

Европа отдава почит на жертвите на тоталитарните режими

На 23 август Европа отдава почит на жертвите на национал-социалистическия, комунистическия и други тоталитарни режими.  23 август е датата, на която министрите на Хитлер и на Сталин, Рибентроп и Молотов подписват Пакта за ненападение, познат повече като Пакт за подялба на Полша и на трите балтийски републики. Предложението за датата е внесено от..

публикувано на 23.08.24 в 08:44

Бебе леопард е най-новият обитател във варненския зоопарк

Леопардчето, родено през юли във Варненския зоопарк, днес вече е направило своята първа официална разходка.  Бебето леопард е момиче, родено е приблизително 700 грама и 25 сантиметра, копие на майка си Киара.  "Не можем да обещаем, че на всяко посещение в зоопарка посетилите ще могат да я видят, тъй като тепърва започва да проявява..

публикувано на 22.08.24 в 19:36

Стридите на Кранево - целувка от русалка

Вече осем години работи първата ферма за култивирани стриди в България. Намира се на 700 метра от брега край село Кранево. Собственик е инж. Коста Петров.  Той е твърдо решен да докаже, че и у нас могат да се отглеждат морски деликатеси на световно ниво. Всичко за него започва като на филм, докато гледа по  "Дискавъри ченъл" как американците..

публикувано на 22.08.24 в 16:32

Охлюви по българевски

Милион и триста хиляди охлюви се развъждат във фермата за охлюви в каварненското село Българево. Стандартът е на 1 кв. метър да има по 300 охлюва. Това обяснява Пенчо Петков, родом от Тервел, който от 15 години е в този бизнес. Загубата при адаптацията на охлювите е около 50-60 хиляди броя на декар. Загуби има и при събирането им, докато израснат,..

публикувано на 22.08.24 в 10:36

Глоби за сметопочистващата фирма и за туристи, а центърът все така замърсен

И това лято Варна посреща и изпраща родни и чуждестранни туристи с неприветливи пешеходни улици – централната Княз Борис Първи и началото на бул.Сливница, от входа на Морската градина до хотел Черно море. Картината в пешеходния център на морската столица включва счупени пейки, изцапани кошчета за боклук, които понякога преливат и засъхнали реки..

публикувано на 22.08.24 в 10:10

Живеещи на ул."Наум" 8 във Варна нямат достъп с колата си до вътрешния двор на блока заради контейнер за смет

Контейнер за отпадъци, разположен на ул. "Наум" 8 във Варна, възпрепятства достъпа до вътрешен двор на жилищна кооперация, използван за паркинг. За проблема сигнал в редакцията на Радио Варна подадоха  първите обитатели на новопостроения блок Светлана и Атанас Атанасови.  Те вече са подали сигнал и в общината, по думите им недоволството ще се увеличи,..

публикувано на 22.08.24 в 10:05