Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинска полиция спря ремонтните дейности в двора на къщата на бул. "Сливница"20

Изрядна ли е документацията на обекта?

4
Снимка: "Морско око"

Общинска полиция е спряла монтажните дейности в двора на къщата на бул. "Сливница" 20 и ул. "Петко Каравелов“ 1 във Варна. Това съобщи през почивните дни кметът на Варна Благомир Коцев. Строителна техника бетонира двора в петък вечер, а това събуди отново обществения интерес и възмущенията на варненци. 

Причината за незабавното спиране на монтажните дейности е "неясният статут на дворното пространство, който поражда съмнение за законосъобразността на строежа", посочва Коцев. 

Кметът на Варна уточнява, че е получил отговор на запитване, изпратено до Министерството на културата от началото на януари. Според него единствено сградата е архитектурно-строителен паметник на културата, вписан като такъв в НИПК (днес НИНКН) през 1982 г. Оградата не е автентична и това е станало основание за издаване на разрешение от страна на предишната администрация за нейното събаряне. Оградата е променяна още през 1994 г., когато е придобила доскорошния си вид.

"В предоставените архивни снимки и документи в разглежданата документация, както и в допълнителното проучване, проведено от експерти от ангажираната с това институция, не са намерени следи за конкретно датиране на ажурната ограда в прилежащия на ЕНКЦ двор, което да докаже нейната автентичност. Констатирани са редица промени в нейните външен вид и трасе, отразено в предходната документация от 1994 г. за същия обект, свързано с "промяна във външната ограда с по-малки изменения спрямо съществуващата, като запазваме нейния "ретро" характер", посочват от НИНКН. 




Не става ясно, обаче, дали и дворът не е автентичен – това е и причината да спрем машините, коментира Благомир Коцев. 

Днес проверка на „Строителен контрол“ ще установи дали документацията на обекта е изрядна. 

След питане на Радио Варна до Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), оттам получихме отговор, че събарянето на оградата е допустимо, тъй като тя не е автентична. Именно това е записано и в съгласувателното становище на Министерството на културата (МК) към проектната документация. 

От Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) уточняват, че при тях се съхранява частична информация за сградата в отговор на запитването кога точно е изградена оградата и въз основа на какви документи се съди коя част от нея кога е изградена?

Оттам се позовават на няколко снимки – от 1930 г, от 40-те години на миналия век, както на документация от 1994 г. за адаптиране на сградата за банкова институция.

По отношение на вече разрушеното фонтанче в имота от института посочват още и, че – цитирам: "Водопроводната система в гр. Варна обаче е създадена след 1932 г. според публикации във Варненски общински вестник. Това означава, че при строителството на сградата в имота не би могло да има оформена водна площ и тя е обособена на по-късен етап.“

На практика обаче, водопроводната мрежа в града датира от 1909-1911 г., каза за Радио Варна историкът от Музея за история на Варна Теодор Роков. Той се позовава и на запазена карта на града от началото на XX век, в която си личи къде точно са били разположени тръбите за нея. 





"Отговорът от НИНКН създаде у мен впечатлението, че те не разполагат с подробна информация за въпросния архитектурен паметник. Оттам аргументират своето становище с публикации и снимки във Варненския общински вестник от 1931 г. Не може институция с такова влияние да разчита единствено на материали и информация от вестници. Има градски архив, документален архив на музея с различна документация от цитираната от НИНКН. Този аргумент за мен е несериозен", коментира Теодор Роков. 

Историкът допълни, че за него методът на работа не е най-правилният. "Това, че може би оградата на тази сграда може би не е в оригиналния си вид, не отменя нейния характер на част от целия ансамбъл", каза още той. 

Целия разговор на Доротея Николова с Теодор Роков чуйте в прикачения звуков файл:









Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Наплив от гръцки студенти в Морско училище във Варна

Напливът от гръцки студенти към Военноморското училище във Варна продължава да е голям. 350 младежи от южната ни съседка се обучават в морски специалности във Варна. Това каза зам.-ректорът по чуждоезиково обучение в ВВМУ "Никола Й. Вапцаров" кап. I ранг доц. д-р Николай Великов. Той припомни, че интересът им се засилва с всяка изминала година от началото..

публикувано на 02.10.24 в 15:05
Атанас Илков

Министър Атанас Илков: Няма данни за заплахи от тероризъм заради напрежението в Близкия изток

Към настоящия момент няма данни от българските и партньорските служби за заплахи от тероризъм и влошаване на средата за сигурност заради напрежението в Близкия изток. Това обяви служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков. Взети са мерки, сред тях - засилена охрана на Посолството на израелската държава в София и на други обекти, съобщава БНР...

публикувано на 02.10.24 в 14:33

Всеки четвърти българин тегли бързи кредити

73% от хората отчитат, че спестяванията им са намалели заради високата инфлация след средата на 2021 г. Това регистрира социологическо проучване на агенция "Тренд", извършено по поръчка на Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП), предаде БНР . "Правилната форма означава първо да платим на бъдещото себе си, чак тогава да харчим остатъка. При..

публикувано на 02.10.24 в 14:19

Шофьор с над 2 промила алкохол блъсна полицейски автомобил на главен булевард в Добрич

Шофьор с над 2 промила алкохол блъсна автомобил на пътна полиция на главен булевард в Добрич. При инцидента няма пострадали. Автомобил с 45-годишен водач е ударил патрулка на булевард "3 март", информират от ОД на МВР- Добрич. Инцидентът е станал около 22:40 на 1 октомври. Катастрофиралият автомобил се е движил с несъобразена скорост, губи..

публикувано на 02.10.24 в 14:13

Президентът свиква извънредно КСНС заради войната в Близкия Изток

На 4 октомври, петък, държавният глава Румен Радев свиква от 10.00 часа в президентската институция извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност. Темата на заседанието е „Рискове и заплахи пред националната сигурност в контекста на конфликтите в Близкия Изток. Необходимост от предприемане на мерки“, съобщиха от прессекретариата..

публикувано на 02.10.24 в 12:10

Допълнително разследват делото за правна помощ от адвокатска кантора на Областна управа през 2022 г.

Прокуратурата трябва да извърши допълнително разследване по делото за правна помощ, оказана от адвокатска кантора през 2022 г. на тогавашния областен управител на Варна (Благомир Коцев). То касае сключването на неизгодна сделка от длъжностно лице, вследствие на която е нанесена значителна вреда за Областната администрация. Това решение взе Варненският..

публикувано на 02.10.24 в 12:05

Модернизират с близо 3 млн. лв. уличното осветление в кв. "Чайка"

Във Варна започват дейностите за модернизация на уличното осветление в "Чайка". До 30 март 2026 г. в квартала ще бъдат подменени 19,5 километра кабели, 1007 осветителни тела, 986 стоманени стълбове, 30 ел. табла, съобщават от общинския пресцентър.  Предстои обявяване на обществена поръчка за избор на изпълнител. Средствата, с които ще бъдат..

публикувано на 02.10.24 в 12:00