Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОИК-Варна: Отново избори, кметското място в "Одесос" е вакантно

Снимка: Радио ВИДИН

Общинската избирателна комисия - Варна прекрати предсрочно пълномощията на Цветнен Цветков като районен кмет на район "Одесос" в община Варна.

"Анулира се издаденото му удостоверение за избран за районен кмет на район "Одесос", община Варна, в изборите за общински съветници и кметове, проведени на 29 октомври 2023 г. в община Варна", пише в официалното решение на ОИК, публикувано преди минути.

Варненската избирателна комисия ще уведоми ЦИК, изпращайки й заверено копие от тазвечершното си решение, заедно с документите, установяващи основанието за предсрочното прекратяване.

Цветнен Цветков губи правото си да бъде районен кмет заради фирмена собственост, факт - противоречащ на изборното законодателството, освен ако не успее в 7-дневен срок да обори решението на варненската ОИК.
Предстои решение на ОИК - Варна и за законността на правомощията на районния кмет на "Приморски" Николай Желязков.
По-рано тази седмица - на 29 януари, Общинската избирателна комисия започна проверка дали кметовете на районите "Одесос"  - Цветнен Цветков, и на "Приморски" - Николай Желязков, имат фирми. Проверката е предизвикана от постъпили сигнали за вероятна несъвместимост за заеманите постове, тъй като по закон кметовете не мога да извършват търговска дейност. Справка в Търговския регистър сочи наличие на фирма на Цветков, както и вписването на Николай Желязков като ликвидатор на търговско дружество.
По публикацията работи: Веселина Божинова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Десетки на протест срещу създаване на наркокомуна в местността Ален Мак

Десетки жители на местността Ален мак се събраха на протест срещу идеята за създаване на наркокомуна в района. Участници в акцията посочиха, че ще търсят помощ от институциите - омбудсман, Министерството на здравеопазването. Ще настояват за среща и с кмета, за да изкажат притесненията си, казаха те. По време на демонстрацията недоволните издигнаха..

публикувано на 20.08.24 в 19:50

Унищожиха невзривен боеприпас, открит в местност край Бургас

Специализиран екип от Военноморска база - Бургас унищожи силно корозирал 100 мм снаряд. Боеприпасът е открит при изкопни работи в района на нефтена база в местността Отманли, община Бургас.  Снарядът е бил без отличителни надписи и без взривате, съобщиха от ВМС.

публикувано на 20.08.24 в 16:58
Атанас Радев

Политологът Атанас Радев: Забавянето на изборите задълбочава политическата криза у нас

Забавянето на изборите задълбочава политическата криза у нас.  От 2020 г. България се намира в нов преход на отношения между политическите партии и заинтересованите страни в политическия процес, а  това отсъствие на договаряне на политики и приоритети на страната поражда тази криза. Това коментира за Радио Варна политологът Атанас Радев.  По думите му..

публикувано на 20.08.24 в 16:05

Започна почистването на утаителя на содовия завод в Девня, който преливаше на метри от пристанище "Варна-Запад"

Очаква се до края на 2025 година да бъдат почистени 400 000 куб. метра натрупана маса от утаителя на река Провадийска, в който се изливат отпадъчни води от содовия завод в Девня. Припомняме, утайката преливаше в плавателния канала към пристанище "Варна-Запад".  Другата седмица започва почистването на утаителя, който прелива на метри от..

публикувано на 20.08.24 в 16:00

Осигуриха средства за възстановяване на улици в Евксиноград, предстои ремонтът на пътя в Боровец

Община Варна осигури допълнителни финансови средства, в резултат на което изцяло се възстановяват улици „14-та“ и „28-ма“ в Евксиноград. Строителните дейности включват цялостно преасфалтиране на пътните платна, както и изграждане на тротоари и бордюри, където това е възможно. Ремонтните дейности по ул. „28-ма“ вече са приключили, извършват се..

публикувано на 20.08.24 в 14:40

Над 450 служители в хотели и ресторанти са без трудов договор

Почти ¼ от установените случаи на работа без трудов договор са в хотелиерството и ресторантьорството, показват данните от контролната дейност на Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда".  За периода януари - юли 2024 г. контролните органи на Агенцията са установили 451 души, работещи без трудов договор в двете икономически дейности, което е 24%..

публикувано на 20.08.24 в 14:30
Делян Пеевски

Пеевски: Ако Калин Стоянов бъде уволнен заради лъжи и измислици, лично аз ще го поканя да бъде водач на моя листа на моята партия

Председателят на ДПС Делян Пеевски обяви, че ако президентът и другите политици се подиграят с един достоен полицай, какъвто е Калин Стоянов, то лично той ще го покани да е водач на листа в негова бъдеща партия. "Ако Калин Стоянов фалшиво е обвиняван от тези хора, че е мой човек, казвам следното - ако Мистър Кеш - Радев и другите политици се подиграят..

публикувано на 20.08.24 в 13:45