Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проблем с популацията на бездомните кучета имат всички общини във Варненска област

Общини: Кастрирани и ваксинирани у нас кучета се изнасят за платено осиновяване в чужбина

Искат промени в чл.7 и чл.17 от Закона за ветеринарно-медицинската дейност, които в сегашния си вид допускат тези недобросъвестни практики

Снимка: Светослав Цветанов

В момента повечето общини имат договор с ветеринарна клиника за ваксиниране и кастрация. Но, навсякъде популацията се увеличава, особено пролет и есен. Стопани оставят новородени кучета в района на ветеринарната клиника, с която общината работи. Това сподели кметът на Долни Чифлик Красимира Анастасова. От данък "домашен любимец" в Белослав събираме по 5 лв. и не можем да стигнем 1000 лв. на година, а разходите ни са от 5 до 8 хил.лв., отбеляза кметът Деян Иванов. Осиновяванията са малко. А това, че отделни хора хранят бездомните кучета е проблем, защото се формират глутници, които си бранят територията. Това отбеляза Ясенка Моллова, ръководител отдел „Инвестиционна политика“ в Община Бяла. Това стана ясно на среща на областния управител проф.Андрияна Андреева с кметовете на общини от областта. Инициативата за тематичната среща беше на кмета на Вълчи дол Калоян Цветков, който предложи обединение на няколко общини за изграждането на общ приют.

За цялата област е един приютът - в с.Каменар, до Варна.

Представители на общините от областта споделиха също, че от две-три години има и злоупотреби от отделни граждани и НПО, които пускат новородени животни на улицата и след като бъдат ваксинирани, обезпаразитени от общината, ги прибират и предлагат за осиновяване, вкл. зад граница. Другата практика, която споделиха кметовете е, че отделни лица водят животни за обработка от ветеринар, след което изискват разходите от общината, защото животното е било бездомно. Използват се чл.7 и чл.17 от Закона за ветеринарно-медицинската дейност, които в сегашния си вид допускат тези недобросъвестни практики, които са и трудно доказуеми, коментира Невена Ангелова, началник отдел Опазване на околната среда в Община Аксаково.

Областният управител и кметовете се обединиха около създаването на работна група, която ще се координира от Невена Ангелова. Заедно ще определят терен за нов приют и как ще се финансират изграждането му и последващата поддръжка. Първата стъпка ще е да се направи кампания там да се прави доброволна кастрация от страна на стопаните. Другата задача на работната група ще е да се инициира прецизиране на цитираните регламенти в Закона за ветеринарно-медицинската дейност.



По публикацията работи: Мариела Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стридите на Кранево - целувка от русалка

Вече осем години работи първата ферма за култивирани стриди в България. Намира се на 700 метра от брега край село Кранево. Собственик е инж. Коста Петров.  Той е твърдо решен да докаже, че и у нас могат да се отглеждат морски деликатеси на световно ниво. Всичко за него започва като на филм, докато гледа по  "Дискавъри ченъл" как американците..

публикувано на 22.08.24 в 16:32

200 години от създаването на Рибния буквар - акцент в 10-ото издание на международния форум "Българско наследство" в Балчик

Национален исторически музей гостува в Балчик с изложбата "200 години от създаването на Рибния буквар на д-р Петър Берон". Тя ще остане в Мелницата в Белия град до края октомври, съобщи Маруся Костова – директор на международния форум „Българско наследство“, в рамките на който се откри изложбата и която даде начало на международната проява. Тя е..

публикувано на 22.08.24 в 13:39

Охлюви по българевски

Милион и триста хиляди охлюви се развъждат във фермата за охлюви в каварненското село Българево. Стандартът е на 1 кв. метър да има по 300 охлюва. Това обяснява Пенчо Петков, родом от Тервел, който от 15 години е в този бизнес. Загубата при адаптацията на охлювите е около 50-60 хиляди броя на декар. Загуби има и при събирането им, докато израснат,..

публикувано на 22.08.24 в 10:36

Глоби за сметопочистващата фирма и за туристи, а центърът все така замърсен

И това лято Варна посреща и изпраща родни и чуждестранни туристи с неприветливи пешеходни улици – централната Княз Борис Първи и началото на бул.Сливница, от входа на Морската градина до хотел Черно море. Картината в пешеходния център на морската столица включва счупени пейки, изцапани кошчета за боклук, които понякога преливат и засъхнали реки..

публикувано на 22.08.24 в 10:10

Живеещи на ул."Наум" 8 във Варна нямат достъп с колата си до вътрешния двор на блока заради контейнер за смет

Контейнер за отпадъци, разположен на ул. "Наум" 8 във Варна, възпрепятства достъпа до вътрешен двор на жилищна кооперация, използван за паркинг. За проблема сигнал в редакцията на Радио Варна подадоха  първите обитатели на новопостроения блок Светлана и Атанас Атанасови.  Те вече са подали сигнал и в общината, по думите им недоволството ще се увеличи,..

публикувано на 22.08.24 в 10:05

Особености на новата автогара във Варна

На 1 юни беше официално открита новата автогара във Варна. Близо три месеца откакто тя функционира вече можем да кажем, че мненията за нея са разнопосочни. Някои я харесват, според други няма достатъчно места в чакалнята, тясно е и става много горещо, изживяването не е сред най-приятните. Прекарах известно време на автогарата за да придобия..

публикувано на 22.08.24 в 08:21

С 23 маломерни паралелки започва новата учебна година в община Балчик

И тази година след решение на Общинския съвет преди новата учебна година е одобрено формирането на паралелки под минималния брой ученици и на слети паралелки. По прогнозни данни за учебната 2024/2025 година в пет от общо шест общински училища има недостиг на минимален брой ученици за формиране на някои от паралелките по класове. Съгласно чл. 68, ал...

публикувано на 21.08.24 в 14:50